Onkruidbestrijding inzetten voor hoge melkproductie per koe

dow-onkruidbestrijding

Alle deskundigen zijn het erover eens: Goed kwalitatief ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie. Met goed ruwvoer heeft u de laagste kostprijs van een liter melk. En met een lage kostprijs bent u altijd het beste uit, of de melkprijs nou goed of minder goed is. Ook voor een hoge melkproductie per koe is kwalitatief goed ruwvoer een voorwaarde.

Goed ruwvoer is de basis voor een hoge melkproductie per koe

Verzorging van uw grasland mag daarom geen sluitpost zijn. Als u bijvoorbeeld ieder jaar een derde deel of een kwart van uw bedrijf aanpakt qua onkruiden, dan spreidt u de kosten. U behoudt dan kwalitatief goed ruwvoer terwijl de kosten te overzien zijn.

half

 

Goed weidegras bevat (in vergelijking met onkruid):

  • Meer VEM en DVE: Met minder krachtvoer een hogere melkproductie.
     
  • Veel meer structuur: Meer pensprikkeling waardoor voer beter benut wordt.
     
  • Meer droge stof: de volle koeienmaag bevat meer voedingswaarde waardoor een hogere melkproductie.

De voordelen van onkruidbestrijding op een rijtje:

  • Met goed ruwvoer de laagste kostprijs.
  • Betere opname van het voer.
  • Minder vaak totale vernieuwing nodig.
  • Voorkomt verspreiding van onkruiden over het hele bedrijf.
  • Voorkomen van uitbreiding giftige onkruiden.

Met graslandverzorging bedoelen we behalve onkruidbestrijding ook:

  • Vernieuwen als het aandeel slechte grassen te hoog is. Doorzaaien bij kale plekken en om verjonging te geven met de nieuwste grasrassen met de beste genetica.
  • Een bemestingsplan op basis van de gehaltes van de mest van uw bedrijf en de gehaltes in uw grond.
  • Bekalken indien noodzakelijk; Te lage pH’s zorgen voor een minder goede opname van voedingsstoffen.
  • Voorkom structuurbederf.
  • Zorg dat er geen water op het land blijft staan.

Volgens agrarische accountants scoren melkveebedrijven die investeren in graslandverzorging het beste qua winstgevendheid!

Deel dit artikel

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies