Lezers aan het woord

Willem en Gerard Scholten te Ambt Delden

Melkveehouders Willem en Gerard Scholten te Ambt Delden: “Als je zelf voorop loopt, gaat het personeel hard mee”

14 jul 2016

Bericht

Ogenschijnlijk een wonderlijke combinatie: een melkveebedrijf en computerfirma op één erf. Voor de broers Willem en Gerard Scholten is er niets bijzonders aan. “We hebben een maatschap en de taken zijn gescheiden. Wel weten we van elkaar wat we doen en springen we bij”, vertelt Gerard, verantwoordelijk voor de computers.

Werklust

Als iets opvalt is het wel de werklust van de gebroeders. Zeven dagen per week tref je zo van voor dag en dauw tot s’ avonds laat aan. Een mentaliteit die niet zo maar door extern personeel overgenomen wordt, zo ervaren ze. “Toch kun je beter een uur harder werken en je vee goed observeren dan snel stoppen, waardoor je allerlei zaken over het hoofd ziet”.

Bedrijfsplan

Men werkt heel planmatig. Zo wordt er elke drie jaar een bedrijfsvisie opgesteld, met enkele duidelijke doelstellingen. Gerard: “De ene keer toegespitst op plattelandsontwikkeling  en agrarisch natuurbeheer met kikkers en poelen en de andere keer op groei van de veestapel. Maatschappelijk en politieke ontwikkelingen worden er nauw bij betrokken. Als er een subsidiepot niet gebruikt wordt, is dat ook zonde. Aan ons zal het niet liggen”.

Vakliteratuur

Het vakblad Melkveebedrijf wordt in dat kader ook bijzonder hoog aangeschreven. Willem: “Goede vakliteratuur met veel diepgang. Melkveebedrijf gaat veel verder dan andere vakbladen. We kijken er naar uit als hij uitkomt”.

Geen electronica

De maatschap houdt niet van poespas. Zo is de Rapid Exit melkstal weliswaar oerdegelijk, maar electronica treft je er nagenoeg niet aan. “Geen melkmeters, alleen afname”, zo vertelt Willem. “Ik ken iedere koe en weet wat ze geeft en wanneer ze gekalfd is. Een keer per maand de melkcontrolegegevens er bij en ik weet genoeg”.

Embryo’s

Het melkvee staat het hele jaar binnen. 90% is geïnsemineerd met Belgische Blauwen, 5% met zwartbont en op 5% vindt IT plaatst. Willem: “Het gaat om het dure segment. Embryo’s met een waarde van € 2000 tot € 3000,-. Er mag weinig fout gaan. Koeien zijn mijn hobby en dit is buitengewoon interessant”.

Deel dit artikel

Betere partner en ondernemer

movir

Lees de ervaring van melkveehouder Gerard Mul

Door inzet groeide het bedrijf van Gerard, maar de stress nam toe. Gerard leerde met ondersteuning prioriteiten verleggen en tijd voor zichzelf te nemen. 

Lees het ervaring >

Agenda

17 maart 2018 Open dag Aeres Hogeschool DrontenOpen dag Aeres Hogeschool Dronten
24 mei 2018 AMATECHNICA velddag 2018AMATECHNICA velddag 2018
20 t/m 22 juni 2018 VIV Europe 2018VIV Europe 2018
13 tm 16 november 2018 Eurotier HannoverEurotier Hannover

Bezoek onze vakpartners