Maximaal melken van eigen ruwvoer

Maximaal melken van eigen ruwvoer

13 feb 2018

Bericht

Het verhogen van het ruwvoeraandeel in het rantsoen is bijzonder interessant binnen de nieuwe fosfaatwetgeving. Melk dat voornamelijk geproduceerd is van ruwvoer levert een hogere voerwinst per hectare.

Nu de fosfaatwetgeving zijn intrede doet, staat één ding als een paal boven water: maximaal melk produceren uit ruwvoer is interessanter dan het nastreven van de hoogste melkproductie per koe. Hoe meer melk een koe geeft uit eigen ruwvoer, hoe minder krachtvoer en krachtvoergrondstoffen er aangekocht hoeven te worden en hoe efficiënter de mineralen op het bedrijf worden benut.

De nieuwe regelgeving zorgt er dus voor dat het optimaal benutten van de aanwezige productiefactor ‘grond’ voor melkveehouders bijna letterlijk goud waard is. Feitelijk is dat ook niet vreemd. Voor de ruwvoerproductie kan een melkveehouder namelijk gebruik maken van gratis aanwezige energiebronnen. Want onder invloed van zonlicht zetten bladgroenkorrels kooldioxide (vanuit de lucht) en water (vanuit de bodem) om in glucose en zuurstof. Van de glucose maakt de grasplant cellulose, koolhydraten, suikers én – na opname van stikstof - ook eiwit.

Rekenvoorbeeld

Edward Ensing, productmanager ruwvoer bij Barenbrug, geeft een rekenvoorbeeld. Vers gras kost 5 cent per kg droge stof, ingekuild gras 11 cent per kg droge stof. Een aangekochte krachtvoergrondstof komt uit op een bedrag van ongeveer 25 tot 30 cent per kg droge stof. “Wanneer een melkveehouder de eigen ruwvoerproductie optimaliseert en vervolgens het aandeel ruwvoer in het rantsoen maximaliseert, produceert hij melk tegen de laagste kosten.”

Op veel melkveebedrijven betekent deze nieuwe manier van denken dat er meer melkkoeien gehouden mogen worden binnen de bestaande fosfaatwetgeving. Ensing: “Wanneer een melkveehouder twee koeien per hectare houdt die elk 9.000 liter melk per jaar geven, betekent dit in veel gevallen dat er ruwvoer overblijft. Het is interessanter om meer koeien te houden, die iets minder melk geven, zodat het ruwvoer optimaal wordt benut. Voor een hoger saldo moeten melkveehouders dus meer ‘penscapaciteit’ per hectare creëren.”

Hoge voeropname
Belangrijk bij de ruwvoerteelt is vervolgens om goed beweidbaar gras te telen - waarvan koeien veel opnemen - en dat meer dan vijf jaar mee gaat. Voor de weides in Nederland betekent dit mengsels met Engels raaigras met een toevoeging van timothee. De GreenSpirit-mengsels van Barenbrug worden elke jaar opnieuw geoptimaliseerd met nieuwe genetica waardoor productie en smaak hand in hand blijven gaan en u verzekerd bent van de beste kwaliteit en hoogste opname.

Vraag de GreenSpirit-dealer bij u in de buurt voor meer informatie.kwart

Laat u vakkundig adviseren door een GreenSpirit dealer 

GreenSpiritdealers worden opgeleid door Barenbrug tot GrasSpecialisten. Hierdoor zijn GreenSpiritdealers in staat om melkveehouders goed te adviseren. Klik hier voor GreenSpiritdealer bij u in de buurt.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Fosfaatefficiëntie verhogen met gras

Fosfaatefficiëntie verhogen met gras

23 feb 2018 Bericht Barenbrug
Fosfaatefficiëntie verhogen met gras
Dubbeldoelrassen zijn van waarde

Dubbeldoelrassen zijn van waarde

15 feb 2018 Bericht
Dubbeldoelrassen zijn van waarde
Toenemende melkbehoefte in China heeft grote werel

Toenemende melkbehoefte in China heeft grote wereldwijde gevolgen

14 feb 2018 Bericht
Toenemende melkbehoefte in China heeft grote wereldwijde gevolgen
Aanmelden MelkveeActueel

Mééér uit mais!

Limagrain

De hoogste opbrengst én kwaliteit

Ga in 2018 voor de hoogste kVEM-opbrengst van elke hectare met LG Stacey. Dit breed inzetbare ras is de ultieme combinatie van kwaliteit en opbrengst, zo bewijzen ook kuilanalyses.

Bekijk cijfers >

Bezoek onze vakpartners