Met AVEVE overstappen naar VLOG

2 mei 2019

Bericht

Met AVEVE overstappen naar VLOG

Er beweegt heel wat in het zuivellandschap. Verschillende afzetkanalen trachten zich te onderscheiden in de markt. Het VLOG verhaal is ontstaan in Duitsland waar de wetgeving uitvloeit naar het Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (VLOG) waarbij op het etiket van levensmiddelen duidelijk weergegeven staat of het al dan niet genetisch gemodificeerde producten bevat.  

Als melkvee- en geitenhouders melk willen produceren volgens dit VLOG lastenboek, moeten ze hun dieren voeders verstrekken die geen GGO-houdende grondstoffen bevatten.

VLOG in België:

Arla werkt volgens het VLOG-lastenboek. In de zomer van 2018 is ook geitenmelkerij Capra gestart met VLOG, met de bedoeling om de volledige melkaanvoer per 1 januari 2019 over te schakelen naar GGO-vrije melk. Recent heeft Arla beslist om de VLOG-regio uit te breiden naar alle leden in Duitsland, Nederland, het Groot-Hertogdom Luxemburg en België. Milcobel volgt binnenkort, maar ook andere melkerijen bekijken de mogelijkheden.

Omschakelen naar VLOG?

Bij de omschakeling naar VLOG zit vaak de grootste aanpassing in de eiwitaanvulling. Vooral het gebruik van sojaschroot staat onder druk, omwille van de rendabiliteit. Om een antwoord te kunnen bieden op de verschillende rantsoenen, beschikken we over een erg uitgebreid gamma van eiwitmixen en eiwitkernen en hebben we verschillende types voeder in het eiwitgamma.

Eerst zijn er de mixen en kernen zonder soja. In sommige hiervan gebruiken we Hipro 58 (een innovatie van Arvesta). Dit voeder is een extrudaat. Door co-extrusie van ureum en zetmeel verkrijgen we het effect van ‘slow release ureum’. Dit zorgt voor een constante en stabiele aanvoer van ammoniak in de pens. Ammoniak is de voedingsbodem voor de celwandsplitsende bacteriën in de pens. Een constante aanvoer van ammoniak staat borg voor een betere vertering van de NDF-fractie uit het rantsoen en voor een hogere productie van microbieel eiwit.

Dan zijn er de eiwitcorrectievoeders met volvette, gevlokte getoaste sojabonen. Deze unieke grondstof wordt ook zelf geproduceerd door Arvesta. Daarnaast is er een gekorrelde eiwitkern op basis van GGO-vrije soja.

De omschakeling naar VLOG betekent een aanpassing van de rantsoenen. AVEVE zoekt uiteraard samen met jou naar de meest rendabele oplossing voor je bedrijf. De experten van AVEVE bekijken graag met jou op welke manier het rantsoen best aangepast wordt.

Bron: AVEVE

Deel dit artikel

Drentse melkveehouders blij met silo’s

Drentse melkveehouders blij met silo’s

“Simpel in uitvoering, eenvoud in de praktijk.”

Vader Roelof en zoon Jasper Speelman uit het Drentse Zuidveld investeerden twee jaar geleden in drie nieuwe silo’s. De keuze viel uiteindelijk op Zwaagstra Beton uit Hoogeveen.

Benieuwd waarom >


Gerelateerde artikelen

Zuivel met nieuw keurmerk '1 ster beter leven' als

Zuivel met nieuw keurmerk '1 ster beter leven' als eerste bij Jumbo

24 apr 2019 Bericht
Zuivel met nieuw keurmerk '1 ster beter leven' als eerste bij Jumbo
Vlog FrieslandCampina: Goede verzorging van de koe

Vlog FrieslandCampina: Goede verzorging van de koe

24 apr 2019 Video
Vlog FrieslandCampina: Goede verzorging van de koe
Plussende noteringen voor melkpoeder

Plussende noteringen voor melkpoeder

24 apr 2019 Bericht
Plussende noteringen voor melkpoeder


Vakpartner Nieuws

Nieuw ontwikkelde tweecomponenten polyurethaan kla

Nieuw ontwikkelde tweecomponenten polyurethaan klauwlijm

19 feb 2020 Bericht
Nieuw ontwikkelde tweecomponenten polyurethaan klauwlijm
Herstel grasland na vraatschade of droogteschade

Herstel grasland na vraatschade of droogteschade

7 feb 2020 Bericht Barenbrug
Herstel grasland na vraatschade of droogteschade
Maisrassenmatrix: Welke vroege maisras past bij uw

Maisrassenmatrix: Welk vroeg maisras past bij uw bodem?

24 jan 2020 Bericht Dow AgroSciences
Maisrassenmatrix: Welk vroeg maisras past bij uw bodem?
Zou u op een boerenpartij stemmen?

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies