Positieve eerste zes maanden voor tractorregistraties in 2019

23 sep 2019

Bericht

Positieve eerste zes maanden voor tractorregistrat

In totaal werden in de eerste zes maanden van 2019 ongeveer 96.428 tractoren in heel Europa geregistreerd, volgens cijfers van de nationale autoriteiten. Van deze registraties waren 21.285 trekkers 37 kW (50 pk) en minder, en 75.143 waren 38 kW en meer. CEMA is van mening dat 77.383 van deze voertuigen landbouwtrekkers zijn, de rest quads, verreikers of andere werktuigen.

Registraties van landbouwtrekkers voor het eerste semester stegen met ongeveer 10% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2018. Men moet echter niet vergeten dat registraties in 2018 werden beïnvloed door nieuwe wetgeving die op 1 januari 2018 in werking trad, wat resulteerde in een groot aantal vooraf geregistreerde trekkers in december 2017 zonder een toename van de onderliggende vraag. Bij de huidige toename moet daarom met dit fenomeen rekening worden gehouden, omdat 2018 anders als een positief jaar voor de verkoop van tractoren wordt beschouwd. Grafiek 1 laat duidelijk zien dat registraties in december 2017 een piek bereikten en vervolgens relatief laag waren in het eerste kwartaal van 2018. Bij het schatten van de trend zonder deze ongebruikelijke piek, zet het eerste semester in 2019 het lichte herstel van de vraag naar tractoren in 2018 voort.

Grafiek 1 - Source Systematics International, opgemaakt door CEMA

Trends per vermogenscategorie

Bij het vergelijken van de trends per vermogenscategorie zijn het aantal registraties voor alle tractoren in de eerste zes maanden van 2019 gestegen ten opzichte van 2018, met de opmerkelijke uitzondering voor tractoren boven 221 kW (grafiek 2). Algemeen wordt erkend dat er een hoger aantal preregistraties eind 2017 hadden plaatsgevonden in de laagste vermogenscategorieën. Over het algemeen is de helft van alle geregistreerde tractoren minder dan 75 kW en is slechts één op de vier meer dan 110 kW.

Grafiek 2 - Source Systematics International, opgemaakt door CEMA

Aanzienlijke verschillen tussen landen

De twee grootste tractormarkten in Europa blijven Duitsland en Frankrijk (grafiek 3). Alle tractorregistraties in deze landen stegen aanzienlijk met respectievelijk 21% en 47% in de eerste 6 maanden in 2019 versus 2018. Italië zag een meer bescheiden toename van registraties (+ 6%) terwijl Spanje profiteerde van een solide + 19%. In het Verenigd Koninkrijk daalden de registraties echter met 3,5%. Er waren verder opvallende stijgingen in Finland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Hongarije, Servië, Kroatië en opvallende dalingen in Nederland, België en Slowakije.

Grafiek 3 - Source Systematics International, opgemaakt door CEMA

Beoordelen registratienummers in heel Europa

Bij het beoordelen van de registratienummers in heel Europa, merkten economische experts van CEMA op:

Duitsland

In Duitsland is de voorraadopbouw voortgezet in 2018 en 2019 met een pull-forward effect waarschijnlijk gekoppeld aan de inwerkingtreding van verschillende wijzigingen in de regelgeving en wetgeving. Daarom is de verkoop vanaf de fabrikant vorig jaar herhaaldelijk gestegen, maar kan men nu niet meer zulke hoge niveaus handhaven. De markten voor eindklanten namen echter slechts licht toe, met stabiliteit die grotendeels te wijten was aan bepaalde druk van dealers en een aanhoudende algemene investeringsbereidheid. Het aantal registraties, dat vorig jaar sterk was gedaald, was aanzienlijk hoger in het eerste halfjaar van 2019 in vergelijking met dezelfde periode in 2018 (tractoren van meer dan 50 pk: +18 procent), als gevolg van het effect "Moederverordening". Voor de tweede helft van het jaar worden nu aanzienlijk lagere groeicijfers verwacht. Maar al met al kunnen tractorregistraties> 50 pk voor het volledige 2019 nog 8 tot 10 procent boven het niveau van het voorgaande jaar liggen.

Frankrijk

In Frankrijk zijn de registraties van tractoren momenteel in volle gang. In de eerste helft van het jaar stegen ze met + 47%. Als we de gegevens corrigeren door de ongebruikelijke pieken van registraties die zich in december 2017 en december 2018 hebben voorgedaan, glad te strijken, zou de groei ongeveer + 25% bedragen. Deze sterke groei hangt samen met de toename van het landbouwinkomen in Frankrijk en het herstel van investeringen in Franse landbouwbedrijven na enkele jaren van spaarzame uitgaven voor landbouwmachines. Een groeivertraging wordt verwacht in de tweede helft. Het aantal registraties van tractoren zal naar verwachting met + 25% groeien over het gehele jaar.

Italië

In Italië wijzen registraties op een groei van 6,5% (10.024 eenheden YTD in juni 2019), een positief teken, hoewel de markt de laatste jaren aanzienlijk stilstaat ten gunste van tweedehandsvoertuigen. In 2018 was de verkoop van tweedehands tractoren meer dan het dubbele van die van nieuwe (37.807, met een groei van 7,4% in vergelijking met het voorgaande jaar). Voor de eerste vijf maanden van 2019 werden 19.590 gebruikte tractoren verkocht in Italië, een stijging van 5,9% vergeleken met dezelfde periode van 2018. De trend is verontrustend, aangezien dit cijfer al met meer dan duizend machines het totale aantal registraties van nieuwe tractoren overschrijdt. Dat geldt voor het hele jaar 2018.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk wordt de markt sterk beïnvloed door het lopende Brexit-proces. Dit heeft geleid tot enige volatiliteit, omdat boeren reageren op de onzekerheid die voor hen ligt, ondanks dat de landbouwinkomens vrij sterk blijven. Hoewel de machineleveringen het jaar vrij goed begonnen, zijn de orders vertraagd en lijkt de tweede helft van het jaar waarschijnlijk uitdagender te zijn, althans totdat er meer duidelijkheid is over hoe en wanneer het VK de EU zal verlaten. De Brexit-gerelateerde volatiliteit komt tot uiting in de registraties van landbouwtrekkers, die in het eerste kwartaal daalden, sterk gestegen in april maar vervolgens lager in mei en juni. Over het geheel genomen daalde het aantal registraties van trekkers in de eerste helft van het jaar met 4%.

Spanje

In Spanje is het aantal tractorregistraties tot juli verrassend toegenomen met maandelijkse verhogingen, wat leidde tot een totale variatie van + 19,5% (18,2% voor standaard; 16,5% voor NTT, 51,1% voor crawlers en + 60,4% voor ATV's en ATU's). Er wordt echter niet verwacht dat een dergelijke toename het hele jaar door zal duren, omdat externe factoren die de vraag naar een tractor stimuleren, zich niet positief gedragen en de invoer in juni daalde, zodat het cumulatieve totaal veranderde van + 11% in mei naar + 3% in juni. Tweedehandsmarkten dalen voor NTT (-4,3%) en stijgend voor standaardtrekkers (+ 2,9%). We schatten een krimp in de komende maanden, dus de jaarlijkse verandering zou rond de + 10% liggen.

België

In België daalde het totaal aantal registraties van tractoren met 3% tijdens het eerste semester 2019. De evolutie omvat twee verschillende trends, voornamelijk een toename van 5% in trekkers <50 pk registraties en een 7% afname van tractoren> 50 pk registraties. De markt <50 pk groeit de laatste jaren omdat de doelgroep (tuinders, gemeenten, hobbyboeren, etc.) groeit en deze trekkers steeds vaker gebruikt. De evoluties op de markt> 50 pk moeten worden gecorreleerd met de volgende factoren: aan de ene kant een gematigd enthousiasme bij de akkerbouwers vanwege de prijsvooruitzichten en aan de andere kant zou het besteedbaar inkomen van melkveehouders moeten dalen vanwege de droogte. Al met al zullen de tractorregistraties voor het jaar 2019 naar verwachting stabiel zijn.

Turkije

In Turkije begon de tractormarkt in de tweede helft van 2018 sterk te dalen nadat een totaal verkooprecord werd bereikt in 2017 en is deze in de eerste helft van 2019 steeds verder gedaald. Na het afsluiten van het jaar 2017 met 72.909 eenheden, de binnenlandse de omzet bedroeg 48.356 eenheden in 2018. Volgens de huidige voorlopige rapporten daalde de markt in de eerste vijf maanden van 2019 met 62% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, en de neergang zal naar verwachting het hele jaar doorgaan. De belangrijkste oorzaken zijn de neerwaartse trend in de Turkse economie. Deze begon in de tweede helft van 2018, de opmerkelijke stijging van de rentetarieven en valutaniveaus, en de aanzienlijke stijging van de inputprijzen voor de landbouw, die niet kunnen worden getolereerd door productprijzen. (opmerking: trekkernummers voor Turkije zijn niet opgenomen in de Europese registratienummers).

CEMA Barometer bevestigt negatieve trend

Zoals aangegeven door de CEMA-barometer van september, bevindt de algemene bedrijfsklimaatindex van de landbouwmachine-industrie in Europa zich nu voor de derde keer op rij in negatieve zin, waarbij zowel de huidige als de toekomstige bedrijfsverwachtingen als negatief worden beoordeeld. De verwachte vertraging van inkomende orders wordt ook bevestigd, aangezien 44% van de bedrijven nu voorziet dat hun orderintake binnen de komende 6 maanden zou dalen (vergeleken met 33% vorige maand).

Frankrijk blijft nu de enige positieve uitzondering waarbij een meerderheid van de respondenten de komende 6 maanden een stijgende omzet verwacht in vergelijking met vorig jaar, terwijl Zwitserland, Italië en Spanje zich nu bij de negatieve indexen hebben gevoegd. De respondenten van het onderzoek weerspiegelen ook de lopende ontwikkelingen in het Brexit-proces, met een aanzienlijke daling van de verwachtingen voor het VK.

Bron: CEMA-Agri


Gerelateerde artikelen

Eindelijk! De nieuwe Fendt 900 Vario

Eindelijk! De nieuwe Fendt 900 Vario

16 aug 2019 Bericht
Eindelijk! De nieuwe Fendt 900 Vario
Claas-trekkers in jubileumuitvoering

Claas-trekkers in jubileumuitvoering

18 jun 2019 Bericht
Claas-trekkers in jubileumuitvoering
Totaal aantal verkochte trekkers gedaald

Totaal aantal verkochte trekkers gedaald

18 apr 2018 Bericht
Totaal aantal verkochte trekkers gedaald


Vakpartner Nieuws

Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!

Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!

27 mrt 2020 Bericht Agridiscounter
Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!
Mais als alternatief gewas dit voorjaar....

Mais als alternatief gewas dit voorjaar....

25 mrt 2020 Bericht Dow AgroSciences
Mais als alternatief gewas dit voorjaar....
Wat is het verschil tussen vroege en late grasrass

Wat is het verschil tussen vroege en late grasrassen?

25 mrt 2020 Bericht Barenbrug
Wat is het verschil tussen vroege en late grasrassen?

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies