Wat is de echte en eerlijke prijs voor voedsel?

19 jul 2019

Bericht

Wat is de echte en eerlijke prijs voor voedsel?

Met de echte prijs wordt niet de prijs bedoeld die je betaalt voor een product in de supermarkt. Het gaat om wat een product werkelijk aan kosten veroorzaakt. Dus naast productiekosten wordt gekeken naar de impact van het product op bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en sociale aspecten.

De echte en eerlijke prijs van voedsel, dat is wat Wageningen Economic Research in kaart wil brengen. In het consortium zitten naast Wageningen Economic Research twee private partijen (True Price en Bionext) en het bedrijfsleven. Met de echte en eerlijke prijs wordt bedoelt dat er niet alleen gekeken wordt naar de productiekosten van voedsel. Uitputting van de bodem, klimaatverandering en arbeidsomstandigheden zijn voorbeelden die ook mee wegen.

De echte prijs

De echte prijs helpt inzichtelijk te krijgen welke producten duurzaam zijn, zo is te lezen in het artikel 'Wat kost ons voedsel echt?'. Als we de echte prijs weten zou dit het koopgedrag van de consument kunnen beïnvloeden. Het is dan ook de bedoeling dat de echte prijs van producten voor iedereen gratis beschikbaar is.

Nu is het zo dat de producent van voedsel zijn producten zo goedkoop mogelijk wil aanbieden. Aantasting van klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en sociale aspecten staan daarbij niet op de eerste plaats. De maatschappij draait op voor deze verborgen kosten. De echte prijs vaststellen is een flinke klus. Vooral bij het berekenen van sociale aspecten komt veel bij kijken. Maar ook over hoe zwaar uitputting van de bodem meeweegt ten opzichte van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden.

CO2-belasting

Omdat CO2-belasting relatief makkelijk te berekenen is zou de uitstoot van CO2 een belangrijk onderdeel van de echte prijs kunnen worden. Producenten die klimaatmaatregelen treffen zouden met dit systeem beloond worden. Bij investering in duurzame productie worden de verbogen kosten namelijk verlaagd.

Eerlijke verdeling van de kosten

Het consortium bekijkt ook hoe een eerlijke verdeling van de kosten gemaakt kan worden over de verschillende partijen in de voedselketen. Dus dat niet alleen de boeren maar ook de supermarkten, importeurs, handelshuizen etc. allemaal een deel van de werkelijke prijs voor hun rekening nemen.  

Bron: GroenKennisnet

Melkveehouder Arie den Uijl voert maisvlokken

Fuite

Het zorgt voor rustige pensenergie en extra eiwit, gezonde koeien en meer melk.

Meer voordelen >


Gerelateerde artikelen

Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?

Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?

20 jun 2019 Bericht
Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?
Eerlijkheid in de voedselvoorzieningsketen: de Com

Eerlijkheid in de voedselvoorzieningsketen: de Commissie wil meer prijstransparantie

22 mei 2019 Bericht
Eerlijkheid in de voedselvoorzieningsketen: de Commissie wil meer prijstransparantie
Week Zonder Vlees: Ons voedsel verdient objectivit

Week Zonder Vlees: Ons voedsel verdient objectiviteit

15 mrt 2019 Bericht
Week Zonder Vlees: Ons voedsel verdient objectiviteit


Vakpartner Nieuws

Een dag uit het leven van de Lely Discovery

Een dag uit het leven van de Lely Discovery

29 mei 2020 Bericht Lely Vector
Een dag uit het leven van de Lely Discovery
Eerste beelden van proefvelden Corteva Agriscience

Eerste beelden van proefvelden Corteva Agriscience in Lelystad

22 mei 2020 VideoDow AgroSciences
Eerste beelden van proefvelden Corteva Agriscience in Lelystad
Tip voor de tweede snede: Houd de bloeistengel in

Tip voor de tweede snede: Houd de bloeistengel in de gaten

21 mei 2020 Bericht Barenbrug
Tip voor de tweede snede: Houd de bloeistengel in de gaten

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies