VIB dient aanvraag in voor veldproef met genetisch gemodificeerde mais

24 jan 2020

Bericht

VIB dient aanvraag in voor veldproef met genetisch

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een aanvraag ingediend voor een nieuwe veldproef met genetisch gemodificeerde maïs. De maïs is verbeterd door een groeifactor AN3 in de planten extra tot uitdrukking te brengen.

AN-3 gen

De groeifactor activeert genen die betrokken zijn bij de groei van de plant. Als gevolg van de wijziging worden belangrijke plantorganen zoals de bladeren groter en wordt er dus meer plantenbiomassa gevormd. De maïs is gemaakt in het kader van het lopende onderzoek naar de groei en ontwikkeling van planten in het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie. 

Het AN-3 gen dat in de planten extra tot uitdrukking wordt gebracht zorgt ervoor dat de deling van de cellen langer doorgaat. Niet alleen worden de bladeren van de planten groter, er wordt in het algemeen meer plantenbiomassa gevormd. Een dergelijke eigenschap past in een streven om een zo efficiënt mogelijke plantenproductie te realiseren op een zo beperkt mogelijke oppervlakte. Onderzoek in de serre heeft daarnaast aanwijzingen opgeleverd dat de planten ook beter blijven groeien bij droogte. Daarmee zouden de planten wellicht beter aangepast zijn aan de ons bedreigende klimaatopwarming. 

DNA toegevoegd aan mais

De planten zijn gemaakt met klassieke technieken van genetische modificatie waarbij er een stukje extra DNA aan de planten is toegevoegd. Daarbij is naast het AN3-gen dat van maïs afkomstig is, ook DNA toegevoegd dat niet van maïs-origine is. Het gaat daarbij onder meer om een transcriptie-promoter – de schakelaar die bepaalt waar en wanneer het gen tot uitdrukking wordt gebracht – afkomstig van een kortsteel grassoort. Daarnaast is in de planten ook een selectiemerker-gen aanwezig. Het gebruik van een selectiemerker-gen zorgt ervoor dat alleen cellen die het extra DNA hebben opgenomen terug uitgroeien tot een plant en vergemakkelijkt om die reden het modificatieproces.

Verspreiding voorkomen

Omdat het om een experimentele veldproef gaat zal de verspreiding van de gemodificeerde eigenschappen voorkomen worden door de mannelijke bloemen – de pluimen – af te knippen en door alle zaden zorgvuldig handmatig te oogsten.

Vergunning aangevraagd door VIB

De vergunning is aangevraagd door VIB, maar de proef wordt in de praktijk uitgevoerd in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en als de aanvraag wordt goedgekeurd zal de proef worden uitgevoerd op een perceel van ILVO in Wetteren. Omdat het om een experimentele veldproef gaat zal de verspreiding van de gemodificeerde eigenschappen voorkomen worden door de mannelijke bloemen – de pluimen – af te knippen en door alle zaden zorgvuldig handmatig te oogsten.

Bron: VIB / ILVO

Deel dit artikel

Drentse melkveehouders blij met silo’s

Drentse melkveehouders blij met silo’s

“Simpel in uitvoering, eenvoud in de praktijk.”

Vader Roelof en zoon Jasper Speelman uit het Drentse Zuidveld investeerden twee jaar geleden in drie nieuwe silo’s. De keuze viel uiteindelijk op Zwaagstra Beton uit Hoogeveen.

Benieuwd waarom >


Gerelateerde artikelen

Kennis over vocht en ph bepaalt succes van maistee

Kennis over vocht en ph bepaalt succes van maisteelt op veen

17 jan 2020 Bericht
Kennis over vocht en ph bepaalt succes van maisteelt op veen
Zo verhoog je je voerefficiëntie uit mais

Zo verhoog je je voerefficiëntie uit mais

9 jan 2020 Video
Zo verhoog je je voerefficiëntie uit mais


Vakpartner Nieuws

Bemestingsadvies op elk perceel met de Yara GrassN

Bemestingsadvies op elk perceel met de Yara GrassN app

25 feb 2020 Bericht
Bemestingsadvies op elk perceel met de Yara GrassN app
Lely presenteert ‘Smart Feeding on tour’

Lely presenteert ‘Smart Feeding on tour’

25 feb 2020 Bericht
Lely presenteert ‘Smart Feeding on tour’
Voorkoopseizoen Pioneer zaaizaad verloopt bijna!

Voorkoopseizoen Pioneer zaaizaad verloopt bijna!

20 feb 2020 Bericht
Voorkoopseizoen Pioneer zaaizaad verloopt bijna!

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies