Snijmaiskuilen 2019: lage zetmeelgehalten en veel spreiding

18 nov 2019

Bericht

Snijmaiskuilen 2019: lage zetmeelgehalten en veel

De snijmaiskuilen van 2019, die tot nog toe zijn onderzocht, bevatten met 345 gram/kg droge stof, een matige hoeveelheid zetmeel. Tussen regio’s bestaan grote verschillen als gevolg van droogte tijdens het groeiseizoen. Het melkzuurgehalte ligt boven het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de eerste duizenden maismonsters die Eurofins Agro heeft geanalyseerd.

Zetmeelgehalte maiskuilen

Het gemiddelde zetmeelgehalte in de maiskuilen ligt met 345 gram/kg droge stof wel iets boven het niveau van vorig jaar. Desondanks blinken de snijmaiskuilen dit jaar niet uit in zetmeelgehalte; in een normaal groeiseizoen ligt het zetmeelgehalte rond de 370 tot 380 gram/kg droge stof. De spreiding in het zetmeelgehalte is enorm; 90% van de monsters ligt tussen 240 en 412 gram/kg droge stof, met extreme uitschieters aan zowel de boven als onderzijde.

Mais afkomstig uit Utrecht en Zuid Holland komt dit jaar met gemiddeld 376 gram/kg droge stof wel op een normaal niveau; in Gelderland en Overijssel blijft - door de zomerdroogte - het zetmeelgehalte op 333 steken. Over het algemeen zijn de kuilen in deze regio’s droger dan gemiddeld.

De bestendigheid van het zetmeel is gemiddeld 29% en de verwachting is dat dit percentage nog wat oploopt, als meer afgerijpte mais wordt bemonsterd en geanalyseerd.

Prima energieniveau

De gemiddelde voederwaarde van de snijmaiskuilen komt uit op 989 VEM; een prima uitgangspunt voor de energievoorziening in het rantsoen. De verschillen liggen tussen 765 en 1085 VEM. De snijmaiskuilen in Flevoland scoren gemiddeld met 979 VEM iets lager dan Zuid-Holland (992 VEM).

Veel zuur geproduceerd

Het melkzuurgehalte in de snijmaïs ligt met 59 gram/kg droge stof fors boven het vijfjarig gemiddelde van 52 gram/kg droge stof. Het suikergehalte ligt wat lager dan vorig jaar. De combinatie van beide cijfers toont aan dat de conservering goed is geslaagd: de aanwezige suikers zijn omgezet naar melkzuur. Let bij kuilen die pas over enkele maanden worden gevoerd wél goed op de bestendigheid van het zetmeel, omdat het zuur inwerkt op de celwanden van de maiskorrels. Het onderdeel ‘Penskarakter’ op het analyserapport laat zien in hoe snel en in welke richting de snijmaiskuil zich ontwikkeld. 

Uitslagen maiskuilonderzoek najaar 2019 (Eurofins Agro)

Bron: Eurofins Agro


Gerelateerde artikelen

Herfstweer dwingt Friese loonwerker tot mais hakse

Herfstweer dwingt Friese loonwerker tot mais hakselen op rupsen

7 okt 2019 Bericht
Herfstweer dwingt Friese loonwerker tot mais hakselen op rupsen
Let op: Open maiskuilen niet te snel

Let op: Open maiskuilen niet te snel

27 sep 2019 Bericht
Let op: Open maiskuilen niet te snel
Voorkom stress in mais door op tijd te beregenen

Voorkom stress in mais door op tijd te beregenen

4 jul 2019 Bericht
Voorkom stress in mais door op tijd te beregenen


Vakpartner Nieuws

Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!

Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!

27 mrt 2020 Bericht Agridiscounter
Koeien gaan naar buiten… maar de mensen ook!
Mais als alternatief gewas dit voorjaar....

Mais als alternatief gewas dit voorjaar....

25 mrt 2020 Bericht Dow AgroSciences
Mais als alternatief gewas dit voorjaar....
Wat is het verschil tussen vroege en late grasrass

Wat is het verschil tussen vroege en late grasrassen?

25 mrt 2020 Bericht Barenbrug
Wat is het verschil tussen vroege en late grasrassen?

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies