Het eerste vaccin tegen blauwtong serotype 3 wordt inmiddels toegepast bij dierenartspraktijken in het hele land. Het tweede vaccin is nu ook onderweg. Rosalie Brinke, dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Enschede Boekelo, vertelt meer over het virus in haar regio en haar verwachtingen van het nieuwe vaccin.
“Gelukkig is een grote uitbraak van het virus ons tot dusver bespaard gebleven”, vertelt Brinke. “Bij ons in de regio werd het al snel koud, waardoor de knutten, die het virus overdragen, inactief werden. In totaal hebben we twee runderen positief getest, deze dieren waren wel echt ziek: de melkproductie ging omlaag en ze hadden koorts. Op twee plekken werden schapen ziek, deze hebben we moeten euthanaseren.”
De dierenarts verwacht dat het virus wel in haar regio zal gaan komen, want de temperatuur is niet langer meer laag. Daarom is de kliniek begonnen met het vaccineren van schapen, kinderboerderijen en oud-Nederlandse landbouwhuisdierrassen, zoals bijvoorbeeld Lakenvelders. Deze groepen willen ze namelijk extra beschermen tegen het virus. Inmiddels zijn ze ook druk bezig met het vaccineren van melkkoeien en vleesvee. Hier is veel vraag naar, volgens Brinke.
“De meeste melkveehouders die hun koeien buiten hebben lopen, beschermen graag hun dieren tegen het virus. Dit doen ze uit voorzorg. De vaccinatie kost natuurlijk wel geld, maar koeien die niet willen vreten als gevolg van blaren in de bek of niet willen lopen door pijnlijke klauwen kunnen ook voor aanzienlijke schade zorgen. Dan hebben we het nog niet eens over de ernstig zieke dieren. Hoe meer veehouders in een gebied de dieren laten vaccineren, hoe minder besmette knutten er daar zijn.”
Met het vaccin hoopt Brinke nieuwe blauwtonggevallen te kunnen voorkomen. Daarom heeft ze met haar collega’s afgesproken om extra voorzorgmaatregelen te nemen. “Aangezien de incubatietijd van het virus drie weken is, kun je niet altijd zien of de dieren al besmet zijn, wanneer je ze vaccineert. Daarom werken wij met nieuwe naalden bij ieder dier. Zo willen we uitsluiten dat we juist door vaccinatie het virus van het ene dier naar het andere brengen.”
Tweede vaccin tegen blauwtong
Halverwege juni komt er een tweede vaccin tegen blauwtong beschikbaar. Dit maakt het mogelijk om 1,3 miljoen extra dieren immuniteit tegen het virus te geven. “Dieren die hiermee worden gevaccineerd zijn op zijn vroegst halverwege juli voldoende beschermd. Hopelijk is dat vroeg genoeg,” spreekt Brinke uit.
Het nieuwe vaccin is geproduceerd door Boehringer Ingelheim. Demissionair minister Piet Adema van het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) keurde op 13 mei het vaccin goed. Het nieuwe vaccin heeft een vergelijkbare werking om te beschermen tegen het virus. Ook dienen runderen, net als bij het eerste vaccin, twee keer gevaccineerd te worden.
Tekst: Kim Sjoers