
Melkveehouder Marc van den Berk uit Sint-Oedenrode streeft naar stabiliteit in de bedrijfsvoering. Een goede diergezondheid is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Dit heeft de melkveehouder uitstekend onder controle.

De maatschap Van Blokland bestaat uit Edwin en zijn ouders Piet en Joke van Blokland. In 2000 streek de familie met het bedrijf neer in Biddinghuizen (Flevoland). Daarvoor was het bedrijf gevestigd in De Meern (Utrecht). Daar molk de familie 55 melkkoeien, hadden ze een eigen kaasmakerij en daarnaast hadden ze 700 scharrelvarkens.

Vijf melkveehouders uit de buurtschap Oxe bij Deventer leveren samen biogas aan GD en ForFarmers in Deventer. Het balletje voor ‘Oxe geeft gas’ kwam zo’n zes jaar geleden aan het rollen bij de bouw van de nieuwe stal van melkveehouder Hans Nijkamp. “Ik heb toen gekozen voor een dichte vloer, want ik wilde aan de slag met mestraffinage, elektriciteit opwekken en stikstof strippen. Toen kwam vanuit de industrie de vraag naar biogas en ben ik me daar verder in gaan verdiepen.”

Aankomend weekend ligt de nieuwste editie van Melkveebedrijf weer thuis op de mat. Ditmaal helemaal in het thema van uiergezondheid. Zo kijken we naar de ideale fokwaardes, want diergezondheid en andere kenmerken kunnen hand in hand gaan. Ook gaan we langs bij melkveehouders en kijken naar de uiergezondheid op hun bedrijf.

Als je het weiden dit jaar wilt verbeteren, is het natuurlijk niet direct nodig om over te stappen op een nader systeem. Ook het huidige weidesysteem kan natuurlijk verder geoptimaliseerd worden. Overweeg je om het dit jaar anders aan te pakken? Dan kun je kiezen voor een ander weidesysteem. We zetten hier een aantal verschillende weidesystemen voor je op een rij.

Gert van der Weerd en zijn gezin streken vorig jaar met hun bedrijf neer in Wilsum. Op de vorige locatie, iets verderop in Mastenbroek bij Zwolle, waren de omstandigheden voor de melkveehouder niet ideaal. “We hadden een kleine huiskavel. De kans die we kregen om op deze plek ons bedrijf voort te zetten, hebben we met beide handen aangegrepen”, vertelt Van der Weerd.

De Beekhoeve is al ruim honderd jaar in bezit van de familie Van der Laan. Het is een echt familiebedrijf.
“Het motto van de Beekhoeve is samenwerken met de natuur en betekenisvol voor de mensen zijn. Het
samenwerkingsverband met de familie past in deze visie.”

Chantal van den Broek trainde twee Holstein-Friesian koeien voor een rol in de theatervoorstelling ‘Mijn lieve gunsteling’ die te zien is in de Stadsschouwburg Amsterdam. Wij interviewden Chantal over hoe zij de koeien klaar stoomde voor het toneel.

Melkveebedrijf maart valt dit weekend op de mat. En niet zomaar een editie, maar deze maand in het teken van beweiding en grasland! Inhakend op dit thema, lees je deze maand over graslandverzorging en de aanpak van ridderzuring, maar ook wat de beste technieken voor bemesting zijn. Ook komen melkveehouders aan het woord in de mooiste reportages en vertelt praktijkdierenarts Ruud Pulskens over de gevaren van scherp-in.

In de Verenigde Staten zijn de twee belangrijkste melkveerassen Holstein en Jersey. Hoewel beide rassen goed in staat zijn om grote hoeveelheden ruwvoer om te zetten naar kilogrammen vet en eiwit, verschillen ze heel erg van elkaar. Welke zijn deze verschillen nu en waarom zou ik moeten kiezen voor het ene of het andere ras?

Het vervangen van de melkstal kan een hele onderneming zijn, zeker als deze op dezelfde plek moet komen als de oude. Dan moet er noodgedwongen tijdelijk op een andere plek worden gemolken. Dat gold echter niet voor de maatschap Van Ramshorst. Zij molken ’s ochtends in de oude melkstal en ’s avond op dezelfde plek in de nieuwe.

De maatschap Arkink-Wolthuis vertrok 28 jaar geleden uit het Twentse Zenderen om in Emmer-Compascuum een nieuwe start te maken met een bedrijf voor 95 melkkoeien met bijbehorend jongvee op vijftig hectare grond. In tussentijd is er heel wat veranderd. Inmiddels melkt de familie Arkink 310 melkkoeien in de 44-stands buitenmelker.

Als de derogatie afgebouwd gaat worden zoals het er nu naar uitziet, dan houdt familie Kooistra uit het Friese Eagum in 2026 zo’n 3.500 kuub mest over per jaar. Omdat de komende jaren de mestmarkt door de afschaffing van de derogatie waarschijnlijk voor hoge mestafzetprijzen gaat zorgen, moet er volgens Jan Teade Kooistra wel een oplossing komen voor dit probleem.

De familie Keppens runt een melkveebedrijf met 185 melkkoeien en 130 stuks jongvee in Bocholt (Limburg, België). Deze melkveestal werd op 14 januari 2017 in gebruik genomen. De oude stal wordt gebruikt om het jongvee te huisvesten. Daarnaast werd in 2018 nog een nieuw gedeelte gebouwd voor de jonge kalveren.