In Noordwest-Friesland in het plaatsje Achlum, bevindt zich loonbedrijf Lageveen. Een loonbedrijf dat in 1939 is opgericht. Het 85 jaar oude loonbedrijf wordt gerund door de derde generatie, te weten Haiko Lageveen. Om risico’s te spreiden en voldoende omzet te genereren richt het loonbedrijf zich op agrarisch loonwerk, grondverzet, groenonderhoud en cultuurtechnisch werk. De Loonwerker trok naar het Friese land en sprak met eigenaar Haiko Lageveen (42).
“Tegenwoordig komt al het agrarisch werk in pieken. De weersomstandigheden dwingen ons daartoe plus de plannen van de regering. Wij als loonwerkers en onze klanten worden door de kalenderlandbouw verplicht tot zaaien en oogsten in een bepaalde periode zonder rekening te houden met de weersomstandigheden. Dat is soms lastig. Al het werk moet dan op hetzelfde moment gebeuren. Onze bedrijfsvoering is erop gericht om zo breed mogelijk in te zetten. En de risico’s te spreiden.
Bij ons werken vijftien mensen. Ook in de rustige maanden moeten we voldoende werk hebben. De diensten die we aanbieden zijn heel divers. Zo zijn we actief in agrarisch loonwerk, grondverzet, groenonderhoud en cultuurtechnisch werk. De verhoudingen zijn vijftig, dertig en twintig procent. We willen niet afhankelijk zijn van één sector. Het gaat vaak op en neer hè? In het grondverzet heb je periodes dat het met opdrachten mee- of tegenvalt. En bij landbouwactiviteiten ben je afhankelijk van het weer. Onderhoudswerk als het cultuurtechnisch werk krijg je vaak door aanbestedingen waar je je voor inschrijft.”
Belangrijkste agrarische werkzaamheden
“In Noordwest-Friesland ligt rondom het plaatsje Achlum ons werkgebied. Daar bevinden zich onze klanten. Dat zijn veehouders, akkerbouwers, bedrijven, bouwondernemingen, wegenbouwers, overheidsinstanties, particulieren en dergelijke. De grondsoort waar we mee te maken hebben, is lichte tot zware klei. De belangrijke agrarische werkzaamheden zijn voor ons de gras- en maisoogst en de bemesting.”
Drieduizend kuub mest per dag
“We zijn nu (halverwege maart, red.) met twee sleepslangcombinaties en een tank onderweg. De capaciteit ligt op zo’n drieduizend kubieke meter per dag. We sleepslangen met een Schouten-sleepslangsysteem en een Veenhuis Rotomax-slanghaspel. De tank is een Kaweco Double Twin Shift.”
Grondverzet
“Op het gebied van grondverzet zijn we nu bezig met een graafmachine in de wegenbouw. En voor particulieren leggen wij tuintjes aan. Dit gebeurt veel met behulp van gps. Op de rupskraan zit er ook eentje op. Op de twee mobiele kranen kan dit ook, alleen het zit er nu nog niet op.
Een voorbeeld: Voor Heeres Mix- en Pomptechniek uit Bolsward graven wij een special ruimte in de grond waar de mestzakken voor opslag van mest in kan. Wij bouwen in de grond een trechtervorm waar de mestzak in kan. Er omheen komt een aardewal. Het graven gebeurt met behulp van gps. We kunnen dan precies zien hoeveel centimeter er nog bij moet. Van te voren meten we de huidige situatie in en proberen daar een gesloten grondbalans van te maken. We rekenen uit hoeveel grond je nodig hebt. De chauffeur weet dan precies hoe diep hij moet graven. Op een gegeven moment kun je ook niet dieper. Dan kom je bij het grondwater terecht. Van te voren hebben we dat al inzichtelijk. De chauffeur weet namelijk precies wat hij moet doen. Daarom gebruiken we gps. Het scheelt ons een extra personeelslid.”
Verdienmodel boeren
“Ik hoop dat onze klanten een goed verdienmodel krijgen. Dat is voor ons belangrijk. Grondverzet is een harde wereld. In de agrarische sector ben je voor het leven een klant. Daar zit meer een gunfactor in en is wat menselijker.
De samenleving verandert. Er zijn niet zoveel mensen meer die zes dagen per week willen werken en periodes thuis willen zitten. Het liefst willen de jongens het hele jaar doorwerken. Gelukkig kan ik nog steeds goede medewerkers vinden. Maar of dat over 5 of 10 jaar nog is, is de vraag. Het hele jaar door moeten we mooie werken hebben. Ook in de rustige maanden. Als het verdienmodel voor de boeren goed is, is dat voor ons ook. Met elkaar moeten we geld verdienen. Het kan niet van één kant komen. En met elkaar goed werk leveren!
Tekst: Annelies Bakker
Beeld: Annelies Bakker, LMBW Witmarsum en Schouten Machines BV