• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

Als Vikings inspireren: Bijzondere zuivelproducten

Melkproductie Melkwinning 12 oktober 2020

Als Vikings inspireren: Bijzondere zuivelproducten

In Scandinavië vinden we drie opmerkelijke, yoghurtachtige bereidingen: filmjölk, viili en ymer. Scandinaviërs hebben een ruime verscheidenheid yoghurtachtige producten. Zoals het Zweedse filmjölk en het Finse viili, die vermoedelijk al minstens sinds het tijdperk van de Vikings, duizend jaar geleden, bestaan. Sommigen noemen het yoghurts, andere stellen dat het eerder dikke karnemelk is, en er zijn er die ze nog anders indelen. Hoe dan ook, ze zijn anders dan wat we gewend zijn.

Driemaal anders

Een eerste verschil is dat Zweden en Finnen niet dezelfde micro-organismen gebruiken als wij voor onze yoghurts. Jazeker, veel ervan zijn gemeenschappelijk. Maar er komen toch ook enkele opvallende exemplaren voor. Eén die bij zowel filmjölk als viili in opvallend grote getale aanwezig is, is de melkzuurbacterie met Latijnse naam Lactobacillus lactis subspecies cremoris. Die maakt stoffen aan die beide zuivelproducten ietwat gelachtig en rekkerig maken. Nog andere micro-organismen daarin hebben een vergelijkbaar effect.

Een tweede verschil is dat de Scandinaviërs hun filmjölk en viili bereiden bij temperaturen die niet erg hoog zijn en die in de omgeving komen van de kamertemperatuur. Wij maken onze yoghurts vaker bij iets hogere temperaturen.

Een derde verschil is dat de Zweden en Finnen van oudsher hun houten emmers aan de binnenkant inwrijven met bladeren van een plant die ook bij ons voorkomt en vetblad heet. Dat is een vleesetende plant: die bevat stoffen (enzymen) die eiwitten afbreken. Als die in de zuivel terechtkomen, breken ze ook daar eiwitten af, wat de zuivel opnieuw wat taai vloeibaarder maakt. Ook een andere vleesetende plant, zonnedauw, gebruiken ze daarvoor. Beide planten zouden ook het gamma micro-organismen doen toenemen. Tenminste, in de traditionele versies. De gewoonte zou intussen grotendeels uitgestorven zijn.

Authentieke viili heeft een subtiel muf smaakje, door een schimmel.

Sinds enkele decennia zijn het steeds minder vaak de boeren die filmjölk en viili maken, en alsmaar vaker de industriële bedrijven. Ze bereiden die niet op identiek dezelfde wijze. Lange tijd hadden ze het moeilijk een even gelachtige consistentie, nochtans een kwaliteitskenmerk, te bekomen. Intussen lukt ze dat beter. De industriële producten beschikken ook minder over het subtiel appelachtige aroma van hun ambachtelijke tegenhangers.

Filmjölk versus viili

De bacteriën in filmjölk geven het een licht boterig smaakje. Het zuur erin doet de eiwitten in de melk samenklitten, wat bijdraagt tot de stroperigheid ervan. Zweden eten het vaak bij ontbijtgranen of muesli. Sommigen voegen er suiker, confituur, appelsaus, kaneel, gember en vruchten aan toe. De Noren kennen het ook, maar noemen het surmelk (‘zure melk’).

Traditionele viili lijkt op filmjölk, maar heeft een extra eigenaardigheidje. Het bevat een schimmel: Geotrichum candidum. Die komt vaak voor bij kaasbereiding.

Ymer

Als we het hebben over traditionele, Scandinavische yoghurtachtige bereidingen, mag ymer niet ontbreken. Het bouwt verder op de traditie van filmjölk en aanverwanten en bevat enkele van hun karakteristieke micro-organismen, maar is toch verschillend. Ymer onderscheidt zich van filmjölk en viili, en veel andere gefermenteerde zuivelproducten, doordat het wordt ontdaan van zijn wei. Daardoor bevat het minder vocht en meer vaste stof, zoals eiwitten. Het is dus duidelijk meer geconcentreerd. Het heeft een zachtzure smaak die enigszins doet denken aan karnemelk.

De Denen gebruiken ymer bij ontbijt, snacks, desserts, dressings en om te bakken. Een traditioneel ontbijt is ymerdys: een mengsel van roggebroodkruimels en bruine suiker, gestrooid over ymer. Inspiratie troef voor ontbijt op z’n Scandinavisch, dus.

Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat?

Vraag een gratis proefnummer aan!

Tekst: Koen Vandepopuliere

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Bio-Garantieprijs blijft onveranderd op 66,50 euro
30 jun

Bio-Garantieprijs blijft onveranderd op 66,50 euro

Garantieprijs Friesland Campina blijft onveranderd
30 jun

Garantieprijs Friesland Campina blijft onveranderd

Heermoes onder controle: wat moet je weten?
30 jun

Heermoes onder controle: wat moet je weten?

“Hybride wintergerst past perfect in het bouwplan”
30 jun

“Hybride wintergerst past perfect in het bouwplan”

Lely belooft 5% van de jaarlijkse winst aan Van der Lely Foundation
27 jun

Lely belooft 5% van de jaarlijkse winst aan Van der Lely Foundation

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Bio-Garantieprijs blijft onveranderd op 66,50 euro

Bio-Garantieprijs blijft onveranderd op 66,50 euro

Garantieprijs Friesland Campina blijft onveranderd

Garantieprijs Friesland Campina blijft onveranderd

Heermoes onder controle: wat moet je weten?

Heermoes onder controle: wat moet je weten?

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid