Blue Watercare presenteerde begin deze maand op de Landbouw Vakdagen Oost Nederland haar oplossing om bacteriën in drinkwater onschadelijk te maken. Dit doet Blue Watercare met UV-C licht, waarbij een luchtpomp zorgt voor actieve circulatie, wat ook nog eens zorgt voor een goed zuurstofniveau.
Water in veedrinkbakken bevat bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen, zeker bij hogere temperaturen. Dit beïnvloedt de geur en de smaak van het water en daarmee de opname door het vee. “Minder water drinken betekent ook minder voeropname en daarmee minder melk”, stelt Jasper Mondeel van Ebbers Metalworks, moederbedrijf van Blue Watercare. “Hier zochten we een boervriendelijke oplossing voor en dat resulteerde in Blue Watercare.”

Bewezen ontsmettingsmethode
Blue Watercare kan op de drinkbak worden gemonteerd. Het ontsmet drinkwater in de bak door middel van UV-C licht. Door het speciale licht kunnen bacteriën zich niet meer vermeerderen en ze verdwijnen. “Een bewezen methode. Zo doen drinkwaterbedrijven zoals Vitens het ook”, stelt Mondeel.
De UV-C lamp zit in het water onder een speciale rubberen beschermflap. Het drinkwater gaat langs de lamp als het de bak binnenkomt. Dankzij circulatie met behulp van een luchtpomp komt het water regelmatig terug langs het UV-C licht, dus het water wordt doorlopend ontsmet. De actieve circulatie zorgt tevens voor een goed zuurstofniveau van minimaal 5 gram per liter in het water, belangrijk voor de frisheid.
Licht doodt alle kiemen
Volgens Blue Watercare heeft WUR-onderzoek aangetoond dat meer dan de helft van de veedrinkbakken water bevat met een te hoog gehalte aan ziekmakende bacteriën, zoals E. coli. Schone drinkbakken kunnen daarom een positieve invloed hebben op de diergezondheid. “We verlagen met het systeem het kiemgetal onder de 10.000, de norm die GD stelt voor goed drinkwater”, vertelt Mondeel.
Eenvoudig aan te leggen
Het systeem is toepasbaar in drinkbakken met breedtes variërend van 38 tot 49 centimeter. De bak moet minimaal 17 centimeter diep zijn. De UV-C lamp wordt gevoed door middel van 24 Volts laagspanning. Na ingebruikname heeft de veehouder er volgens Mondeel weinig omkijken meer naar. “Een keer per jaar de lamp vervangen, dat is het eigenlijk wel.” Mondeel benadrukt dat het systeem wel de kiemen doodt, maar dat de bakken uiteraard nog steeds regelmatig schoongemaakt moeten worden. Fysieke vervuiling wordt niet door Blue Watercare opgeruimd.
In de praktijk
Blue Watercare is inmiddels op een aantal melkveebedrijven geïnstalleerd. Met camera’s is het gedrag van koeien bij de bak geregistreerd. “Je ziet dat koeien het liefst zo dicht mogelijk bij de rubber flap drinken. Dat is niet zo verwonderlijk, het water is daar het meest fris en smaakvol”, besluit Mondeel.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Blue Watercare