Het voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en reduceren van emissies van nutriënten en chemische gewasbeschermingsmiddelen brengt uitdagingen met zich mee voor agrariërs. Bovendien versterkt klimaatontwikkeling deze uitdagingen. Tegelijk zijn er voorbeelden hoe het anders kan. VK-Oost en Waterschap Rijn en IJssel houden daarom op 5 juni een Praktijkdag over een weerbare bodem en innovatieve gewasbeschermingstechnieken.
De Praktijkdag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Op deze dag zijn ’s ochtends in Hengelo (Gld) en ’s middags in Ruurlo diverse demo’s met machines in mais- en akkerbouwpercelen en toelichtingen van specialisten. Informatie over aanmelden, programma en de locaties staat op de website van VK-Oost.

Demonstraties melkvee en akkerbouw
Tijdens het ochtendprogramma in Hengelo (Gld) op een demoveld van melkveehouder Jelger Zielhorst staat toekomstbestendige maisteelt met beperkte grondbewerking centraal. Er zijn demo’s met een schoffel in mais, een spotsprayer tegen ridderzuring in gras, een mulchmachine voor het bewerken van de groenbemester, en met een crimpmachine en compostthee.
De lunch is op het bedrijf van akkerbouwer Dennis Wolsink in Ruurlo. Daar zijn ’s middags demo’s en presentaties met een spotsprayer in bieten en uien en een ecoploeg. Ook wordt ingegaan op het voorkomen van erfafspoeling met chemische middelen en perssappen.
De praktijkdag
De Praktijkdag is een initiatief vanuit een DAW-project van Waterschap Rijn en IJssel. Daarin werken waterschap en de landbouwsector samen aan wateropgaven en een volhoudbare landbouw. Het DAW-project vindt onder andere plaats in het gebied Het Klooster (Hengelo Gld) en Vragender-Lievelde.
Daarnaast is een meerjarig praktijkonderzoek gericht op een gezonde en weerbare bodem, in uitvoering door Agro-innovatiecentrum De Marke, hier onderdeel van. Het DAW-project maakt het mogelijk innovatieve maatregelen uit te voeren, aanvullend te monitoren, samen ervaring op te doen en kennis uit te wisselen. Zowel vanuit een klimaatrobuust watersysteem als vanuit schoon en gezond water en in relatie tot landbouwbedrijfsvoering.
Vruchtbare Kringloop-Oost
VK-Oost is een lerend netwerk van en voor melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en andere grondgebruikers op alle grondsoorten in Oost-Nederland. Bij VK-Oost leren ondernemers van elkaar in studiegroepverband in een uitdagend leerprogramma dat ieder jaar door VK-Oost is georganiseerd.
Tevens kunnen leden naar eigen wens aansluiten bij projecten en pilots die naast de studiegroepbijeenkomsten worden georganiseerd. Opgedane kennis is direct toepasbaar op het eigen bedrijf. Bij VK-Oost is de verzamelde (kringloop)data bij leden een belangrijke pijler. VK-Oost, voorheen VKA, begon in 2013 als project en is sinds 1 januari 2020 een zelfstandige boerenvereniging met een boerenbestuur en inmiddels ruim 380 leden. Zie ook www.vruchtbarekringloopoost.nl.
Bron en beeld: VK-Oost