• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Ammoniakreductie met minder ruw eiwit in het voer

Actueel Vruchtbaarheid melkvee 11 mei 2016

Binnen het praktijknetwerk 'Waarheen met ammoniak op veen' is begin dit jaar gestart met een oriënterende proef waarbij het effect van een lager ruw eiwit in het voer gevolgd is. Eén van de melkveehouders met ruim 60 melkkoeien op 40 hectare grasland lukte het om zijn grasrantsoen onder de 16 procent ruw eiwit te brengen.

Bij het uitvoeren van de proef kwamen er twee interessante punten naar voren. Enerzijds waren de deelnemers bang voor het effect van laag ruw eiwit in het voer. Anderzijds bleek uit deze praktijkproef dat het berekende rantsoen niet het werkelijke rantsoen is.

Angst voor een laag ruw eiwit in het voer
Niet alleen de melkveehouder, maar ook de adviseur van de voerleverancier en de dierenarts zijn nogal angstig om onder de 16 procent ruw eiwit te komen. Aan de ene kant begrijpelijk, omdat een beetje 'safe' voeren rust geeft. Dit geldt vooral voor de boer en zijn adviseurs/ De koe zal er van binnen niet rustiger van worden om de overmaat aan eiwit via ureum kwijt te raken. De betrokkenen raakten er gaandeweg het traject van overtuigd dat 15 procent ruw eiwit ook moet kunnen. Iedereen was er terecht op gespitst dat het rantsoen in balans bleef, want met minder ruw eiwit wordt het natuurlijk wel krapper allemaal. Daarnaast blijft er nog een belangrijke vraag over: Wat is het effect op de lange termijn op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid?.

Berekend rantsoen is niet het werkelijke rantsoen
Als onderdeel van dit oriënterende onderzoek van stagiaire Nadine werd van het rantsoen zoals het voor het voerhek lag, nog eens een keer bemonsterd. Hierdoor kregen we van het gevoerde rantsoen zowel een berekende samenstelling als een samenstelling volgens het laboratorium.

Verrassend was dat in alle gevallen het monster beduidend lager uitpakte dan het berekende gehalte aan ruw eiwit. Als we de analyses mogen geloven zijn er tijdens dit experiment rantsoenen gevoerd die dichter bij de 14,5 dan bij de 15 procent ruw eiwit lagen. 

Dat geeft te denken. Misschien voeren sommige bedrijven al een rantsoen met minder dan 15% ruw eiwit zonder dat ze dit in de gaten hebben.

Ruw eiwit en melkgift
Het experiment was klein van opzet en mag geen officiële proef worden genoemd. Hoopgevend was het feit dat op geen van de bedrijven de melkgift significant te lijden had onder een ruw eiwit gehalte van 15 procent. En we weten dat een lager ruw eiwit in het rantsoen, bij gelijkblijvende melkgift en gehalten, minder ammoniakemissie teweeg brengt. Dat kan gewoon niet anders, want een N-molecuul kan maar op één plaats tegelijk zijn. En als het in de melk zit, zit het niet in de lucht!

Bron: Dairy Campus

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
landbouwakkoord
26 mei

LTO Ledenbrief Landbouwakkoord

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”
26 mei

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

stikstof
26 mei

Gelderland versneld innovaties die stikstof beter en nauwkeuriger meten

Bufferstroken bij percelen zonder talud
26 mei

Bufferstroken bij percelen zonder talud

Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen
26 mei

Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

landbouwakkoord

LTO Ledenbrief Landbouwakkoord

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

stikstof

Gelderland versneld innovaties die stikstof beter en nauwkeuriger meten

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Mastitis

Hittestress Melkvee

Ketose

Klauwverzorging

Mortellaro

Leverbotinfectie

Luchtwegproblemen

Neospora

Pensverzuring

Uiergezondheid

E. coli

Vruchtbaarheid melkvee

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
  • Instagram Melkveebedrijf – Link in bio
  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren