• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Aandacht voor verdichting van de bodem

Bedrijfsnieuws 23 maart 2022

Aandacht voor verdichting van de bodem

Verdichting van de bodem speelt een steeds grotere rol. Dat constateert Koeien & Kansen ook op het Agro-innovatiecentrum De Marke. Het is belangrijk om kritisch naar de bodem te blijven kijken en de oorzaak van de verdichting te vinden en op zoek te gaan naar een oplossing.

Wat is verdichting

Verdichting ontstaat als de draagkracht van de grond overschreden wordt. Door verdichting verliest de grond haar optimale structuur en dit versterkt op zijn beurt droge en natte omstandigheden. Bodemverdichting verhinderd de wortelgroei van de gewassen. Hierdoor kan het gewas zich niet optimaal ontwikkelen. En heeft bodemverdichting een negatief effect op de opbrengst van het verbouwde gewas en de benutting van de nutriënten.

In droge perioden kunnen wortels het water dieper uit de grond niet of minder goed benutten door de oppervlakkige wortelmassa. Bijkomend nadeel is dat er bij veel regenval zich een snellere verzadiging van de toplaag voordoet; waardoor natuurlijke infiltratie minder wordt. Hierdoor blijft regenwater sneller staan of stroomt zelfs naar lager gelegen gedeelten of sloten. Bij het afstromen van water is er een bijkomende grotere kans op afvoer van meststoffen naar het oppervlaktewater; waardoor de waterkwaliteit beïnvloed kan worden.

Het in beeld brengen van bodemverdichting op het bedrijf en hiermee aan de slag gaan is cruciaal voor een goede gewasgroei en mineralenbenutting. Door bijvoorbeeld met de penetrometer een rondgang over de percelen te doen; verkrijg je vrij snel een beeld van de verdichting op het bedrijf.

Op De Marke

Op een aantal percelen op De Marke was de verdichting ook duidelijk merkbaar; deze percelen zijn afgelopen week gewoeld met de shakerator. Deze machine woelt de grond met drie tanden die een kromming van bijna 90 graden hebben, de tanden zitten op een afstand van 65 cm. Door de lange kromme tanden wordt het gehele bodempakket iets opgetild waarna het weer terugzakt. Tijdens het woelen is de machine aftakas aangedreven om een trilling op het frame te veroorzaken. Deze trilling wordt overgebracht op de tanden waardoor er ook horizontaal in de bodem wordt gewerkt.

De combinatie van het optillen van de grond en de trilling zorgen voor het breken van de storende lagen tussen de tanden. Door de snijdende schijven voor de tanden en de aandruk rol achterop de machine is de beschadiging van de zode nihil. Op deze manier hopen ze op De Marke de verdichting op deze percelen op dit moment te hebben verholpen. De komende tijd zullen de bewerkingen van de percelen nauwlettend in de gaten gehouden worden om de echte oorzaak van de verdichting te achterhalen.

Bron: Koeien & Kansen

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
landbouwakkoord
26 mei

LTO Ledenbrief Landbouwakkoord

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”
26 mei

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

stikstof
26 mei

Gelderland versneld innovaties die stikstof beter en nauwkeuriger meten

Bufferstroken bij percelen zonder talud
26 mei

Bufferstroken bij percelen zonder talud

Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen
26 mei

Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

landbouwakkoord

LTO Ledenbrief Landbouwakkoord

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

“Met relatief weinig inspanning maaislachtoffers voorkomen”

stikstof

Gelderland versneld innovaties die stikstof beter en nauwkeuriger meten

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
  • Instagram Melkveebedrijf – Link in bio
  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren