Het inkomen uit bedrijf op de vleeskalverenbedrijven (blankvleeskalveren op contract) daalt naar verwachting in 2018 met 2.000 euro naar 41.000 euro per onbetaalde aje. De kosten nemen iets sterker toe dan de opbrengsten. De ontvangen contractvergoeding per gemiddeld aanwezig vleeskalf neemt in 2018 iets toe ter compensatie van de daling van de waarde van de betaalrechten. De overstap van bedrijfstoeslagen naar uniforme hectaretoeslagen in 2019 heeft grote gevolgen voor de ontvangen EU-gelden voor de vleeskalverenbedrijven.
Contractvergoeding
De ontwikkeling van de contractvergoedingen is sterk bepalend voor de opbrengsten per kalverplaats, omdat vooral de meeste blankvleeskalveren in integratieverband worden gehouden. De gemiddelde contractvergoeding (na verrekening met de lagere betaalrechten) blijft naar verwachting in 2018 gelijk. Er zijn wel grote verschillen tussen bedrijven, afhankelijk van de voorwaarden. Dit betreft zowel het niveau als de ontwikkeling tussen de jaren. Onderhandelingen over vergoedingen voor leegstand hebben hier een sterke invloed op. De contractvergoeding was in 2017 gemiddeld 204 euro per kalverplaats exclusief btw en exclusief bedrijfstoeslag, maar de spreiding is groot. Op sommige bedrijven kan de vergoeding tientallen euro’s afwijken. De kalverenhouders hebben met integraties vaak contracten afgesloten voor meerdere ronden.
Resultaat
De gepresenteerde bedrijfsresultaten en inkomens van de gespecialiseerde vleeskalverenbedrijven gelden alleen voor bedrijven met blankvleeskalveren op contract. Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje op de vleeskalverenbedrijven neemt iets af tot 41.000 euro per onbetaalde aje. Er bestaan grote verschillen in inkomen uit bedrijf tussen bedrijven. Dat komt onder andere door verschillen in bedrijfsgrootte, vergoeding per dierplaats, betaalde kosten en arbeidsefficiëntie tussen bedrijven. De 20% beste bedrijven behalen een inkomen van meer dan 70.000 euro. De 20% slechtste behalen een inkomen van minder dan 7.500 euro.
Bron: Agrimatie