Vrijdag vond in Trondheim, Noorwegen de jaarlijkse verkiezing plaats van The World Cheese Awards. 4.500 kazen worden vanuit 28 landen toegestuurd om beoordeeld te worden door 264 hoogstaande juryleden. Zoals bijvoorbeeld de bekende kaasmeester Ann Keymeulen, maar ook Regula Ysewijn, bekend van Bake-off Vlaanderen.
World Cheese Awards
De kazen worden blind geproefd per categorie, de drie beste kazen per categorie worden bekroond met goud, zilver of brons. Van elke kaas wordt een puntenrapport opgemaakt waaruit nog een aantal kazen een award krijgen van Super Gold. Een selecte club van zestien gerenommeerde juryleden mag vervolgens één topkaas kiezen uit de Super Gold selectie. Baliehof Zuivelboerderij viel bijna achterover toen ze vernamen dat de ‘Houtlandse Asche kaas’ hiervoor geselecteerd werd.
De World Cheese Awards worden afgesloten door een laatste beoordeling van deze 16 Super Gold kazen. De overwinning was uiteindelijk voor een blauw geaderde kaas van een kleine ambachtelijke kaasmakerij uit Noorwegen Gangstad Gårdsysteri met 102 punten.
Juryleden over de Houtlandse Aschekaas
De Houtlandse Aschekaas van Baliehof Zuivelboerderij kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden, zoals de bekende Morbier. Het eigenzinnige recept voor de kaas komt van de hand van kaasmeester Krista Stroo, mede-oprichter van Zuivelboerderij Baliehof.
De commentaren waren veelbelovend. Zoals Cathy Strange uit de Verenigde Staten. Zij omschreef deze kaas met een pure zuivelrijping en een ongelooflijke smaak die zich meer en meer manifesteerde bij de het verder laten smelten in de mond en door het lossen van verschillende lagen. Of Suzy O’Regan (Zuid-Afrika) toelichtte was deze kaas absoluut uitzonderlijk en opvallend met zijn aslaag, zeer goed gebalanceerd met een mooie textuur maar ook erg romig en smeuïg, enerzijds een zeer complexe smaak maar toch erg toegankelijk. Het Mexicaanse jurylid Georgina Yescas verklaarde dat ze de kaas enerzijds fruitig vond, maar anderzijds ook net voldoende zoutig.
Super Gold-waardering voor Nederlandse en Belgische kaasmakerijen
De Houtlandse Aschekaas van Baliehof Zuivelboerderij was niet de enige kaasmakerij van eigen bodem die een Super Gold-waardering ontving. Onderstaande bedrijven vielen ook in de prijzen:
Belgische kaasmakerijen
- NV Fromunion-Kaasmakerij Passendale met de Postel Reserve en Postel Belegen / Mi-Vieux
- Kaasboerderij ‘t Groendal met Barista
- Kaasboerderij ‘t Groendal met OG Goat
Nederlandse kaasmakerijen
- Rouveen Kaasspecialiteiten met Rouveens Glory Goat
- Kaasmakerij Henri Willig met Supreme Cow
- Kaasmakerij Utopia met Boerengeitenkaas Naturel
- Van der Heiden Kaas BV met Holland Delta – 1 Year Old
- Royal FrieslandCampina met Parrano Robusto
- Westland Kaasexport BV met Old Amsterdam Goat
Bron: Baliehof