Nederland neemt maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook de landbouwsector moet minder broeikasgassen uitstoten, zoals het gas methaan. In het onderzoek Veehouderij & Klimaat wordt gemeten hoeveel methaan er vrijkomt in veehouderijen en hoe de uitstoot hiervan omlaag kan.
Het onderzoek
Wageningen University & Research, LTO Projecten en Schuttelaar & Partners onderzoeken hoeveel methaan er vrijkomt in veehouderijen. Dit doen ze in proefbedrijven van de universiteit en bij meer dan 20 melkvee-, varkens-, geiten- en kalverhouders. De onderzoekers bekijken in 12 projecten hoeveel methaan er vrijkomt uit stallen en uit dieren zelf. Daarnaast testen ze technieken om de uitstoot van methaan te verminderen.
Waarom dit onderzoek?
In het regeerakkoord staat voor elke sector met hoeveel ton de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet. Voor de landbouwsector is dit onder andere 1 megaton methaan. Na kooldioxide heeft methaan de grootste invloed op het broeikaseffect. Het gas zit bijvoorbeeld in kolen en olie en komt ook vrij in de veeteelt. Het onderzoek moet oplossingen geven om minder methaan uit te stoten in veehouderijen. Zo kan de landbouwsector de klimaatdoelen halen.
Meer weten?
Op de website Veehouderij & Klimaat leest u meer over het onderzoek. U vindt er ook een overzicht van de 12 projecten.
Bron: RVO