• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Gezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Zomeractie
  • Winkelmand
  • icon

Magere zuivel lijkt gunstig voor dikkedarmkankerpatiënten

Melkproductie Melkwinning 10 augustus 2023

Magere zuivel lijkt gunstig voor dikkedarmkankerpatiënten

Een dieet met magere en halfvolle zuivelproducten vergroot mogelijk de overlevingskans van mensen met dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Deze kennis helpt artsen en diëtisten in de toekomst voedingsrichtlijnen op maat te maken voor deze specifieke groep patiënten.

Mensen met dikkedarmkanker hebben mogelijk baat bij een dieet met magere en halfvolle varianten van melk, yoghurt en kwark. De consumptie van zuivelproducten met weinig vet hangt samen met een grotere overlevingskans van patiënten, terwijl de consumptie van volle zuivelproducten juist samenhangt met een kleinere kans. Zo blijkt uit een onderzoek met bijna tweeduizend patiënten. De onderzoekers publiceerden deze resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Nutrition.

Voedingsrichtlijnen

Hoe magere zuivelproducten het ziekteverloop van dikkedarmkanker verbeteren, weten onderzoekers nog niet. Wel opperen ze dat calcium in zuivel en bacteriën in gefermenteerde zuivelproducten een rol zouden kunnen spelen. Toch bieden de resultaten waardevolle informatie om toe te werken naar gerichte voedingsadviezen voor mensen met dikkedarmkanker.

“Mensen met dikkedarmkanker krijgen nu nog het advies de algemene kankerpreventierichtlijnen te volgen, omdat er voor hen nog geen specifieke voedingsrichtlijnen bestaan”, zegt Anne-Sophie van Lanen, eerste auteur van de publicatie. Dit onderzoek kan daar verandering in brengen.

Patronen zuivelinname en ziekteverloop

Maar voordat het zover is, moeten de onderzoeksresultaten nog bevestigd worden door andere onderzoeken. Tijdens de studie zochten Van Lanen en haar collega’s naar patronen tussen zuivelinname en het ziekteverloop. “Dit type onderzoek is heel waardevol omdat er nog weinig andere studies zijn uitgevoerd. Maar dit betekent ook dat mensen zelf moeten inschatten en aan ons doorgeven wat ze eten, en dat kan best lastig zijn”, zegt Van Lanen. In de toekomst willen de Wageningse onderzoekers graag toewerken naar op maat gemaakte adviezen voor mensen met dikkedarmkanker, en onderzoeken of voedingsadvies over zuivel bij iedereen even belangrijk is, of dat bepaalde groepen mensen er meer baat bij hebben dan andere.

Eerder onderzoek

Dit is niet het eerste onderzoek naar de invloed van zuivelproducten op het ziekteverloop van dikkedarmkanker. Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die veel of juist weinig zuivel aten, een vergelijkbaar ziekteverloop hadden. “Maar veel van die onderzoeken gooiden alle zuivelproducten op een hoop”, vertelt Van Lanen. “Wij maken onderscheid tussen zuivelproducten met veel of juist weinig vet.” Dat blijkt dus wel degelijk uit te maken.

Het onderzoek van Wageningen University & Research draagt bij aan een beter begrip van hoe voeding samenhangt met ziekteverloop in mensen met dikkedarmkanker. Het opent de deur naar doelgerichte voedingsrichtlijnen die bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven en overlevingskansen voor deze patiënten.

Bron: WUR

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
BouMatic introduceert nieuwe generatie Gemini-melkrobot
21 sep

BouMatic introduceert nieuwe generatie Gemini-melkrobot

"Spotsprayen is onkruidbestrijding van de toekomst"
21 sep

"Spotsprayen is onkruidbestrijding van de toekomst"

Kennisbijeenkomsten robotmelken
21 sep

AgruniekRijnvallei organiseert kennisbijeenkomsten over robotmelken

Eiwitgehalte raaigras lager via veredeling voor ammoniakemissie
21 sep

Eiwitgehalte Engels raaigras wordt lager via veredeling voor ammoniakemissie

VanDrie Group mag Van Dam overnemen
21 sep

VanDrie Group en F&F Group gaan samenwerking aan

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

BouMatic introduceert nieuwe generatie Gemini-melkrobot

BouMatic introduceert nieuwe generatie Gemini-melkrobot

"Spotsprayen is onkruidbestrijding van de toekomst"

“Spotsprayen is onkruidbestrijding van de toekomst”

Kennisbijeenkomsten robotmelken

AgruniekRijnvallei organiseert kennisbijeenkomsten over robotmelken

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Zomeractie 2023
  • Winkelmand
  • Een test
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren