Ze staat te boek als de snelste honderdtonner in Vlaanderen, Madelijn van het Zomerbloemhof. Op het bedrijf van Dries Lahousse en Veerle Lagache groeide ze door haar torenhoge melkgift uit tot één van de stalfavorieten. Het huidige levenstotaal van ruim 107.000 kilogram melk bereikte de Apoll P-dochter met een dagproductie van ruim 55 kilogram melk.
In 1839 dagen meer dan 100.000 kilogram melk produceren. Geen enkele andere Vlaamse melkkoe deed het Madelijn van het Zomerbloemhof van Dries Lahousse en Veerle Lagache uit Elverdinge voor. “Dit is de eerste koe op ons bedrijf die erin slaagde om meer dan 20.000 liter melk te produceren in 305 dagen. Ze is nu ruim 250 dagen aan de melk in haar zesde lactatie en ze geeft nog altijd vlot 65 kilogram melk per dag.”
Al 47 honderdtonners
Madelijn is honderdtonner nummer 45 voor het bedrijf van Lahousse. Inmiddels haalden nog twee andere koeien de honderdtonnerstatus en daarmee scoort het Zomerbloemhof al jaren het hoogste aantal honderdtonners van Vlaanderen. Of voor Madelijn de tweehonderd ton in de pijplijn kan zitten? “Ik waag me niet aan grote voorspellingen. Met koeien is het goed om alles dag per dag te bekijken”, klinkt Lahousse nuchter. “Maar Madelijn is nog altijd fit en blijft nog altijd goed melk produceren.”
Het meest lovend is Dries Lahousse over de erg persistente productie van Madelijn. Over zes lactaties heen komt de bijna acht jaar oude melkkoe op een gemiddelde dagproductie van ruim 55 kilogram melk. Ze kalfde voor het eerst af op een leeftijd van een jaar en tien maanden, relatief jong dus en ze scoorde een totaal van 88 punten voor haar fraaie exterieur. “Madelijn loopt nog altijd erg goed op de melkrobot. Ondanks haar hoge melkgift toont ze nog geen slijtage.” Lahousse roemt de veelgeefster ook omwille van haar vruchtbaarheid. “De eerste vijf jaar kalfde ze telkens weer opnieuw in april of mei. Ze was bijna altijd meteen weer drachtig en kalfde binnen het jaar.”
Amerikaanse pedigree
Wie de pedigree van Madelijn naspeurt herkent in de diepte een flinke dosis Amerikaanse genetica met enkele rode accenten. Drie generaties terug prijkt de excellente Regancrest S Chassity (v. Shottle), via Regancrest Cinderella (v. Champion) afkomstig uit Regancrest Barbie (v. Durham). “Ik ben ooit naar Amerika mee op reis geweest waar ik in contact kwam met de familie van Chassity. Ik was zo onder de indruk dat ik een paar embryo’s uit de familie heb gekocht.” Madelijns moeder Katrijn, een Yoderdochter, kwam zo op zijn bedrijf terecht. “Ik koos deze tak van de familie omdat er ook roodfactor in de genen zit.”
Madelijn is daar een nazaat van, en door haar vader Apoll P zelf ook drager van de roodfactor. “Ik kreeg zes vaarskalveren van Madelijn, drie daarvan zijn roodbont.” Zelf kreeg Madelijn geen kansen als stiermoeder. “Ze scoort daarvoor niet hoog genoeg op vlak van gehalten”, legt Dries Lahousse nog uit, een kenmerk dat hij steevast compenseert in de fokkerij met Madelijn.
Derde keer snelste honderdtonner
In haar hoogste lijst, vijfde lactatie, produceerde Madelijn 20.655 kilogram melk met 3,21 procent vet en 2,96 procent eiwit in 305 dagen. Haar huidige levenstotaal komt op 107.312 kg melk met 3,20 procent vet en 3,08 procent eiwit in 1.924 dagen, goed voor samen 6.737 kilogram vet en eiwit ofwel een productie van vier kilogram vet en eiwit per dag. “We hadden al twee keer eerder een snelste honderdtonner op het bedrijf”, voegt Lahousse nog toe. “Madelijn doet het nu nog weer beter. Het is fijn als de genetica goed meevalt en koeien goed scoren maar er blijft nog altijd een factor geluk meespelen.”
Vader | Dagen | Kilogram melk | % Vet | % Eiwit | Kilogram V + E | |
Madelijn | APOLL P | 1.924 | 107.312 | 3,20 | 3,08 | 6.737 |
Uw honderdtonner in deze rubriek?
Heeft u recent een honderdduizendliter koe gehad en vindt u het leuk om haar in onze rubriek “onze honderdtonner” te laten zien? Laat het weten via melkveebedrijf@prosu.nl en we nemen contact met u op. Wie weet staat uw honderdtonner volgende maand in vakblad Melkveebedrijf.
Tekst: Annelies Debergh
Beeld: Dries Lahousse
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.