• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

Wei: bijproduct met brede toekomst

Melkwinning 13 juni 2018

Wei was nog niet zo heel lang geleden enkel een restproduct van de kaasproductie. In het gunstigste geval werd er nog wat aan de varkens gegeven. Tegenwoordig is er enorm veel aandacht voor wei en de bestanddelen ervan. Nieuwe technologieën maken ook steeds bredere toepassingen mogelijk.

In een aantal Europese landen zag men al lang geleden in dat er in wei heel wat waardevolle bestanddelen achterblijven na de kaasproductie. Deze bedrijven begonnen de wei te verwerken. Tegenwoordig is wei in sterke mate bepalend voor het rendement van een kaasfabriek. Door de ontwikkeling van innovatieve technieken zijn wei-derivaten inmiddels een waardevolle grondstof voor diverse industrieën. Wei en wei-derivaten zijn intussen een niet meer weg te denken onderdeel van de prijsvorming van melk.

Over herkauwers en niet-herkauwers

Melk van alle zoogdieren bevat dezelfde hoofdbestanddelen, nl. water, vetten eiwitten, koolhydraten, vitamines en zouten. De gehaltes verschillen in melk afkomstig van niet-herkauwers en melk van herkauwers. Ook tussen verschillende (niet-)herkauwers en binnen dezelfde diersoort kan de melksamenstelling variëren. De melksamenstelling wordt immers beïnvloed door genetische factoren. In tegenstelling tot herkauwers hebben kamelen en lama’s slechts drie magen. Door een ander verteringsmechanisme vertoont hun melk grotere verschillen met melk van herkauwers.

Algemeen kan gesteld worden dat de melk van herkauwers een hoger eiwitgehalte, vetgehalte en meer verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, en mineraalgehaltes heeft in vergelijking met melk van nietherkauwers. Rendieren hebben melk met het hoogste eiwitgehalte, gevolgd door de melk van schapen. Melk van herkauwers (bv. koemelk, geitenmelk, schapenmelk) is relatief rijk aan caseïne. Melk van nietherkauwers (bv. paarden en ezels) bevat meer weiproteïnen.

Ook het gehalte van de meeste vitamines is hoger in melk van herkauwers, met uitzondering van bv. het hogere vitamine C-gehalte van paardenmelk. Niet alleen de diersoort, maar ook het ras kan een invloed hebben, net als de omstandigheden (bv. lactatiestadium, interval tussen het melken), nutritionele factoren (bv. het rantsoen en milieucondities (bv. de seizoenen). In de tabel wordt de samenstelling van de melk van verschillende dieren weergegeven, maar ook die van moedermelk. De waarden zijn dus geen absolute waarden, maar indicatief.

Caseïne en wei-eiwitten beschikken over veel goede eigenschappen, zoals antimicrobiële, antioxidatieve, antihypertensie komen pas in actie onder invloed van enzymen in, bv. in het maag-darmkanaal of tijdens een fermentatie.

Wei als bijproduct

De basis voor de productie van kaas zijn de vetten en eiwitten in de melk. Zonder eiwitten is het maken van kaas niet mogelijk. Bij het maken van kaas worden, door toevoeging van stremsel, vaste stoffen in de melk (eiwitten, vet en mineralen) gescheiden van het vocht (kaaswei). Het stremsel bevat chymosine, een eiwitsplitsend enzym, dat zorgt voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten en dat de scheiding van wrongel en wei mogelijk maakt. De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.

Per kilogram kaas ontstaat ongeveer 9 liter wei. De enorme plas aan wei werd een probleem voor de kaasfabrieken. Enkele tientallen jaren geleden werd wei nog vooral beschouwd als een afvalproduct, net als de ondermelk afkomstig van de boterproductie. Toen de kaaswei en ondermelk een ideale ‘kunstmelk’ bleek te zijn waarmee kalveren konden worden opgefokt, bood dat nieuwe kansen en ontstonden er bedrijven gespecialiseerd in de productie van kalfsvlees evenals poedermelkfabrieken. Weipoeder wordt tegenwoordig ook gebruikt als ingrediënt om melkproducten voor biggen te produceren.

Kaas van wei

In Italië wordt uit de wei opnieuw kaas gemaakt, de zogeheten ricotta. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. Dat is precies wat er gebeurt bij de productie: de wei wordt namelijk verhit tot 80-90 °C waardoor resterende eiwitten, lactose (melksuikers), vitaminen, mineralen en sporen van vet als vlokken bovendrijven. Laat men dit mengsel uitlekken in een kaasdoek dan ontstaat ricotta, een witte, zachte Italiaanse kaas met een laag zout- en vetgehalte.

Wilt u verder lezen? vraag via onderstaand formulier een proefabbonemnt aan of maak gebruik van de actie en sluit 6 nummers af voor €28,-

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Toekomst van weidegang centraal tijdens jaarlijkse Convenantsdag
16 mei

Toekomst van weidegang centraal tijdens jaarlijkse Convenantsdag

Flinke stijging aantal geveilde landbouwmachines in 2024
16 mei

Flinke stijging aantal geveilde landbouwmachines in 2024

Twee transmissiekeuzes en extra functies voor Steyr Plus-tractoren
16 mei

Twee transmissiekeuzes en extra functies voor Steyr Plus-tractoren

Zuivelnoteringen: stabiele prijzen, maar ook dalingen
15 mei

Zuivelnoteringen: stabiele prijzen en kleine veranderingen

Renure is dierlijke mest
15 mei

Renure is dierlijke mest

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Toekomst van weidegang centraal tijdens jaarlijkse Convenantsdag

Toekomst van weidegang centraal tijdens jaarlijkse Convenantsdag

Twee transmissiekeuzes en extra functies voor Steyr Plus-tractoren

Twee transmissiekeuzes en extra functies voor Steyr Plus-tractoren

Flinke stijging aantal geveilde landbouwmachines in 2024

Flinke stijging aantal geveilde landbouwmachines in 2024

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid