• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Wei: bijproduct met brede toekomst

Melkwinning 13 juni 2018

Wei was nog niet zo heel lang geleden enkel een restproduct van de kaasproductie. In het gunstigste geval werd er nog wat aan de varkens gegeven. Tegenwoordig is er enorm veel aandacht voor wei en de bestanddelen ervan. Nieuwe technologieën maken ook steeds bredere toepassingen mogelijk.

In een aantal Europese landen zag men al lang geleden in dat er in wei heel wat waardevolle bestanddelen achterblijven na de kaasproductie. Deze bedrijven begonnen de wei te verwerken. Tegenwoordig is wei in sterke mate bepalend voor het rendement van een kaasfabriek. Door de ontwikkeling van innovatieve technieken zijn wei-derivaten inmiddels een waardevolle grondstof voor diverse industrieën. Wei en wei-derivaten zijn intussen een niet meer weg te denken onderdeel van de prijsvorming van melk.

Over herkauwers en niet-herkauwers

Melk van alle zoogdieren bevat dezelfde hoofdbestanddelen, nl. water, vetten eiwitten, koolhydraten, vitamines en zouten. De gehaltes verschillen in melk afkomstig van niet-herkauwers en melk van herkauwers. Ook tussen verschillende (niet-)herkauwers en binnen dezelfde diersoort kan de melksamenstelling variëren. De melksamenstelling wordt immers beïnvloed door genetische factoren. In tegenstelling tot herkauwers hebben kamelen en lama’s slechts drie magen. Door een ander verteringsmechanisme vertoont hun melk grotere verschillen met melk van herkauwers.

Algemeen kan gesteld worden dat de melk van herkauwers een hoger eiwitgehalte, vetgehalte en meer verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, en mineraalgehaltes heeft in vergelijking met melk van nietherkauwers. Rendieren hebben melk met het hoogste eiwitgehalte, gevolgd door de melk van schapen. Melk van herkauwers (bv. koemelk, geitenmelk, schapenmelk) is relatief rijk aan caseïne. Melk van nietherkauwers (bv. paarden en ezels) bevat meer weiproteïnen.

Ook het gehalte van de meeste vitamines is hoger in melk van herkauwers, met uitzondering van bv. het hogere vitamine C-gehalte van paardenmelk. Niet alleen de diersoort, maar ook het ras kan een invloed hebben, net als de omstandigheden (bv. lactatiestadium, interval tussen het melken), nutritionele factoren (bv. het rantsoen en milieucondities (bv. de seizoenen). In de tabel wordt de samenstelling van de melk van verschillende dieren weergegeven, maar ook die van moedermelk. De waarden zijn dus geen absolute waarden, maar indicatief.

Caseïne en wei-eiwitten beschikken over veel goede eigenschappen, zoals antimicrobiële, antioxidatieve, antihypertensie komen pas in actie onder invloed van enzymen in, bv. in het maag-darmkanaal of tijdens een fermentatie.

Wei als bijproduct

De basis voor de productie van kaas zijn de vetten en eiwitten in de melk. Zonder eiwitten is het maken van kaas niet mogelijk. Bij het maken van kaas worden, door toevoeging van stremsel, vaste stoffen in de melk (eiwitten, vet en mineralen) gescheiden van het vocht (kaaswei). Het stremsel bevat chymosine, een eiwitsplitsend enzym, dat zorgt voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten en dat de scheiding van wrongel en wei mogelijk maakt. De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.

Per kilogram kaas ontstaat ongeveer 9 liter wei. De enorme plas aan wei werd een probleem voor de kaasfabrieken. Enkele tientallen jaren geleden werd wei nog vooral beschouwd als een afvalproduct, net als de ondermelk afkomstig van de boterproductie. Toen de kaaswei en ondermelk een ideale ‘kunstmelk’ bleek te zijn waarmee kalveren konden worden opgefokt, bood dat nieuwe kansen en ontstonden er bedrijven gespecialiseerd in de productie van kalfsvlees evenals poedermelkfabrieken. Weipoeder wordt tegenwoordig ook gebruikt als ingrediënt om melkproducten voor biggen te produceren.

Kaas van wei

In Italië wordt uit de wei opnieuw kaas gemaakt, de zogeheten ricotta. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. Dat is precies wat er gebeurt bij de productie: de wei wordt namelijk verhit tot 80-90 °C waardoor resterende eiwitten, lactose (melksuikers), vitaminen, mineralen en sporen van vet als vlokken bovendrijven. Laat men dit mengsel uitlekken in een kaasdoek dan ontstaat ricotta, een witte, zachte Italiaanse kaas met een laag zout- en vetgehalte.

Wilt u verder lezen? vraag via onderstaand formulier een proefabbonemnt aan of maak gebruik van de actie en sluit 6 nummers af voor €28,-

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
FrieslandCampina-biologische garantieprijs
27 mrt

Biologische garantieprijs FrieslandCampina daalt met 2,25 in april

4 euro extra voor FrieslandCampina-garantieprijs in mei
27 mrt

FrieslandCampina-garantieprijs daalt verder in april

CONO Kaasmakers claimt klimaatpositief
27 mrt

Contante melkprijs CONO Kaasmakers in 2022 bijna 13 euro hoger dan in 2021

NVWA scherpt certificering voor transport van licht zieke en gewonde dieren aan
27 mrt

NVWA scherpt certificering voor transport van licht zieke en gewonde dieren aan

Waarom een krimp van de veestapel niet de oplossing is
27 mrt

EU-veestapel verder afgenomen in 2022

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

FrieslandCampina-biologische garantieprijs

Biologische garantieprijs FrieslandCampina daalt met 2,25 in april

4 euro extra voor FrieslandCampina-garantieprijs in mei

FrieslandCampina-garantieprijs daalt verder in april

CONO Kaasmakers claimt klimaatpositief

Contante melkprijs CONO Kaasmakers in 2022 bijna 13 euro hoger dan in 2021

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
  • Instagram Melkveebedrijf – Link in bio
  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren