• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

COV: verdienmodel vleessector onderbelicht in debat over Duurzaam Vlees

Actueel Bijproducten SDE+ 8 juni 2015

Wie serieus werk wil kunnen maken van een verdere verduurzaming van de NL vleessector kan niet heen om de werking van de markt en de bepalende aspecten daarin, zoals de vierkantsverwaarding en de internationale concurrentie- en exportpositie. Het verdienmodel van de vleessector blijft veelal onderbelicht en buiten de discussie. Dat stelt de COV naar aanleiding van het Foodlog Vleesdebat.
Een fors aantal vertegenwoordigers uit de wetenschap, de politiek, het middenveld en het bedrijfsleven voerde in Wageningen een brede discussie over de verdere verduurzaming van de NL veehouderij, de vleesverwerkende sector, de retail, de consument en de overheid. Volgens initiatiefnemer Dick Veerman (Foodlog) kent de verduurzaming van vleesketens een aantal aparte thema’s.

Thema’s
Het dierenwelzijn staat in Nederland hoog in het vaandel en emotie en ratio vechten vaak om voorrang. Het welzijnsaspect raakt aan de ruimtelijke ordening, omdat de dierhouderij verder ontwikkelt in schaalvergroting en intensivering, wat volgens Veerman niet altijd past met een gewenst beeld in de samenleving rond de (ruimere) huisvesting van dieren.

Het ecologische vraagstuk draait er volgens de gespreksleider om in hoeverre het economisch model van vleesketens, die immers gebruik maken van natuurlijke grondstoffen (plantaardig en dierlijk) goed te rijmen valt met ecologische verduurzaming en het vinden van de goede balans tussen ‘People. Planet en Profit’ voor de langere termijn.

De primaire sector tenslotte loopt volgens Veerman (te hoop) tegen de grenzen van hun ‘verdienmodellen’. De dierhouderij is feitelijk leverancier van een halffabricaat en slechts indirect van een eindproduct, dat voor een fors deel bovendien uitgevoerd wordt. Er is meer productie (aanbod) dan voor de interne vraagmarkt nodig is, zodat de prijs onder druk staat. Aan de (dierlijke) grondstof wordt bovendien weinig betekenis (beleving) gegeven, zodat er in de markt momenteel ook geen extra waarde uit gehaald lijkt te kunnen worden.

Krachtenveld
Deze inhoudelijke aspecten zijn volgens Veerman onderhevig aan een krachtenveld. De veehouder richt de pijlen vaak op de supermarkt. Die moeten (laten) betalen voor vlees, dat geproduceerd is met extra aandacht voor welzijn en milieu wat overigens in toenemende mate in ketenverband of marktconcept wordt aangeboden. De retailers op hun beurt zeggen dat hogere prijzen alleen werken als consumenten bereid zijn dat te betalen.

Maatschappelijke organisaties kijken ondertussen vooral naar de nationale overheid. Die moet ‘het’ met extra wet- en regelgeving afdwingen. Bij de overheid klinkt de stem van de burger (maatschappij) vaak harder door dan die van de consument (markt). Politici oriënteren zich vaak op extra, nationale wet- en regelgeving. Waar deze wordt doorgevoerd, heeft Nederland strengere, kostprijsverhogende regimes dan de EU en wordt ons voorloperland op een concurrentie achterstand gezet.

COV
De COV benadrukt, dat het Nederlandse varken, kalf of rund maar voor een beperkt deel naar de NL slager of supermarkt gaat, maar vooral ook exportproduct is. Dat kan (naast de levende export) zijn als grondstof, als eindproduct, maar ook in allerhande bijproducten. Zo is verduurzaming in de markt in de regel niet per stal of zelfs per marktconcept te regelen, omdat de verdere vermarkting van onderdelen het dagelijkse werk en de expertise zijn van de slachterij als vleesverwerker en exporteur. Zo voorziet de NL vleessector dagelijks 24 miljoen mensen van vlees en is ze daarnaast en belangrijke leverancier van grondstoffen voor allerhande productgroepen.

Uitvoer is voor NL vleesproducenten nodig om alle delen van een karkas optimaal tot waarde te brengen (vierkantsverwaarding) en in een goede prijs-kwaliteit verhouding te kunnen aanbieden. Hogere normen ‘van bovenaf’ leveren in de regel geen hogere prijzen voor de producent. Bovendien kan, mag en zal ons land de grenzen en de ogen niet sluiten voor invoer, die mogelijk tegen andere condities wordt aangeboden, zoals een lagere (concurrerende) prijs voor de consument.

Opinieleiders en beleidsmakers stellen regelmatig, dat hetzij de overheid, hetzij de NL supers de uitdaging maar moeten aangaan met het afdwingen van 'beter vlees'. Dat was ook weer de teneur in het Foodlog Vleesdebat. Maar wie serieus werk wil kunnen maken van een integrale verdere verduurzaming van de NL vleessector kan niet heen om de werking van de markt en de bepalende aspecten daarin zoals de vierkantsverwaarding en de concurrentie- en exportpositie. Het specifieke verdienmodel van de NL vleessector als belangrijke schakel binnen de keten, blijft veelal echter onderbelicht en blijft daarom vaak ook ten onrechte buiten de maatschappelijke discussie.

Meer informatie:
Centrale Organisatie voor de Vleessector
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
T.: 079-3634900
W.: www.cov.nl

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
DSV Zaden organiseert Innovatiedag Ruwvoer op 1 september
11 aug

DSV Zaden organiseert Innovatiemiddag Ruwvoer op 1 september

Waterschap Wat is de kwaliteit van het water in het buffervat?
11 aug

Wat is de kwaliteit van het water in het buffervat?

Kwaliteitsgras in de nazomer
11 aug

Kwaliteitsgras in de nazomer

Klimaatrisico’s en -kansen voor de landbouw: wat is de stand van zaken?
10 aug

Klimaatrisico’s en -kansen voor de landbouw: wat is de stand van zaken?

Let op: heb jij voldoende privé ondergrond onder je bedrijfswoning?
10 aug

Let op: heb jij voldoende privé ondergrond onder je bedrijfswoning?

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

DSV Zaden organiseert Innovatiedag Ruwvoer op 1 september

DSV Zaden organiseert Innovatiemiddag Ruwvoer op 1 september

Waterschap Wat is de kwaliteit van het water in het buffervat?

Wat is de kwaliteit van het water in het buffervat?

Kwaliteitsgras in de nazomer

Kwaliteitsgras in de nazomer

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Mastitis

Hittestress Melkvee

Ketose

Klauwverzorging

Mortellaro

Leverbotinfectie

Luchtwegproblemen

Neospora

Pensverzuring

Uiergezondheid

E. coli

Vruchtbaarheid melkvee

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Melkveebedrijf
  • Winkelmand
  • Bedankt voor het aanmelden op de Melkveebedrijf nieuwsbrief
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren