De ECB heeft aangekondigd de rente opnieuw te verlagen met 0,25 procent. Hiermee is de rente 3,25 procent. Voor het eerst in 13 jaar tijd verlaagt de ECB de rente in twee opeenvolgende maanden. De ECB probeert op deze manier de economische groei een boost te geven, waarbij inflatie een minder grote rol lijkt te spelen. De verlaging van de rente heeft ook weerslag op de Euro/Dollar koers. De Euro zakt iets in waarde, waar de Amerikaanse Dollar sterker wordt.
Granenmarkt
Een minder sterke euro zorgt voor een betere handelspositie voor Europa, wat ervoor zorgt dat Europese spelers hun prijzen aanpassen. Echter blijven Europese prijzen op de wereld granenmarkt minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld de Zwarte Zee-gebieden en Rusland. De granenmarkt kijkt momenteel naar twee belangrijke factoren die de prijs voor de granen de komende tijd kan gaan beïnvloeden. Eén hiervan is de inzaai in Frankrijk, die door het slechte weer achterblijft. Daarnaast is er gekeken naar het gebied rondom de Zwarte Zee. Hier is het momenteel erg droog wat de groei negatief beïnvloed en daarnaast zijn er natuurlijk nog de wereldwijde geopolitieke spanningen die kunnen zorgen voor een vreemde wending.
Soja interessant geprijsd
Afgelopen twee weken is er veel gebeurd in de eiwittenmarkt. Met de aanvraag voor uitstel voor de EUDR-wetgeving zijn de prijzen van soja schroot fors naar beneden bijgesteld, ook voor de termijn. Daarbij is er op dit moment voldoende voorraad op de binnenlandse markt en zijn de verwachtingen van de nieuwe oogst in Zuid-Amerika zeer positief en lijkt het de grootste sojabonen oogst ooit te worden. Noord-Amerika heeft de grootste voorraad sojabonen sinds 1993. Afgelopen week is de EU-raad overeengekomen de EUDR met 12 maanden uit te stellen. De officiële stemming van het parlement zal waarschijnlijk half november zijn.
Door de kanteling in de sojaprijzen konden de hoge raapprijzen ook geen stand houden in de markt en dalen deze prijzen momenteel voor zowel de korte- als langere termijn. Met de huidige raapprijzen rekent soja momenteel beter, wat zal zorgen dat de vraag naar raap wellicht afneemt.
De zonnepit-oogst is nog gaande in Frankrijk en staat erg onder druk door het natte weer. Huidige beschikbare volumes worden kleiner, terwijl de achterstand op de oogst steeds groter wordt. Op dit moment stijgen de zonnepitschroot prijzen.
Wisselend beeld bijproducten
Tarwegries is goed beschikbaar en mooi geprijsd en rekent goed in rantsoenen. De bietenoogst vordert, prijzen zijn stabiel en het product is goed beschikbaar. Komende maanden wordt nog wel krapte verwacht aan de voorkant voor sojahullenpellets, wat de prijzen zachtjes doen oplopen. Palmpitschilfers zijn de komende periode goed beschikbaar. Er wordt nog veel aangevoerd voor het einde van het jaar. Met de (wellicht uitgestelde) wetgeving rondom EUDR hebben importeurs hier op ingespeeld. Op de termijn dalen de prijzen, dit zal te maken hebben met het uitstellen van de EUDR.
Bron: Agrifirm