Op een gemiddeld bedrijf van 100 koeien ligt al gauw voor €100.000 aan ruwvoer op het erf. Hier wordt vaak niet bij stil gestaan. Bovendien is de waarde van ruwvoer vanwege de hoge grondstofprijzen niet alleen nu van belang, maar met het streven naar 65% eiwit van eigen land óók in de toekomst.
Van krachtvoer is de precieze samenstelling bekend en worden grondstoffen ook vaak gecontroleerd. Maar hoe vaak test u de samenstelling van uw gras- en maiskuilen? Op veel bedrijven vindt er maar één keer per jaar een analyse plaats door een erkend laboratorium en daar blijft het dan bij.
Als de koeien iets anders vertellen dan het papieren rantsoen, wordt het rantsoen op basis van het ureumgehalte of de melkgift in de meeste gevallen iets aangepast. Door te schuiven in krachtvoersoorten, verandert dan vaak alleen de energie-eiwit balans in het rantsoen. Dat een gedeelte van de oplossing wel eens in de ruwvoersamenstelling kan liggen wordt daarbij nogal eens vergeten.
Significante verschillen tussen kuiluitslag en ruwvoer
In de praktijk komt het meer dan eens voor dat de kuiluitslag niet overeenkomt met het gevoerde ruwvoer op dat moment. Dat die variatie in graskuil en maiskuil aanwezig is, blijkt uit eigen onderzoek van Trouw Nutrition. In 2020 is gekeken naar de verandering van de chemische samenstelling van gras- en maiskuilen. 10 graskuilen en 9 maiskuilen werden gedurende 2 maanden wekelijks gemeten. Uit de resultaten blijkt dat het droge stof gehalte van zowel gras- als maiskuilen door de tijd significant verandert. Een sprekend voorbeeld van een verandering in graskuilsamenstelling is te zien in figuur 1, waarbij naast de droge stof ook het eiwitgehalte significante verschillen laat zien.
Figuur 1: Verloop van droge stof en ruw eiwit in een graskuil gemeten over een periode van 7 weken
Deze veranderingen in de kuil zijn waarschijnlijk te verklaren door de manier van inkuilen, het tijdstip van inkuilen en verschillen tussen percelen. De conclusie dat de kuilsamenstelling niet zo constant is als u op basis van één gemiddelde uitslag mag verwachten is wel duidelijk te trekken. Wanneer u maximaal wilt profiteren van uw voermanagement, doet u er dan ook verstandig aan uw kuil vaker dan één keer per jaar te analyseren.
De NutriOpt On-site Adviser: snelle en betrouwbare analyse
Nog te vaak blijft een voeranalyse achterwege en maakt de rundveespecialist een inschatting wat de gehaltes zijn, waarop het rantsoen vervolgens opnieuw wordt berekend. In enkele gevallen wordt een heranalyse aangevraagd, maar dat kost tijd en geld. Om tegemoet te komen aan de wens voor een snelle, betrouwbare nutriëntenanalyse op uw eigen erf, introduceert Trouw Nutrition de NutriOpt On-site Adviser (NOA). Een draagbare NIR-scanner die binnen 10 minuten een volledige analyse maakt van de samenstelling van een gras- en maiskuil of losse grondstoffen zoals soja en raap. Daarmee beschikt u snel over een volledige uitslag en kunt u direct met de nieuwe getallen rekenen. Een voorbeeld van een analyseresultaat kunt u hier terugvinden.
Hoe, wanneer en hoe vaak analyseren?
Om de NOA op de juiste manier in te zetten en nauwkeuriger te weten wat uw ruwvoersamenstelling is, is alleen het apparaat niet voldoende. Ook een goede monstername is van belang. Onderzoek wijst uit dat u monsters aan het snijvlak van een kuil het beste afneemt met een specifieke monsterboor. Om het u makkelijk te maken, is er een monsternameprotocol ontwikkeld zodat iedereen het monster op dezelfde manier neemt en dit geen invloed heeft op het analyseresultaat. Bovendien kunt u op basis van uw bedrijfsgrootte precies zien, hoe vaak u uw kuil dient te analyseren.
NOA, de tool om de waarde van uw voer maximaal te benutten
Samenvattend geeft de NOA u snel en accuraat inzicht in de waarde van uw ruwvoer en losse grondstoffen, wat precisievoeding mogelijk maakt. Dat leidt tot een voorspelbaarder rantsoen en daarmee voorspelbaardere prestaties van uw koeien. Op dit moment zijn ijklijnen beschikbaar voor gras-en maiskuilen en de meest voorkomende droge grondstoffen zoals soja, raap, tarwe etc. Ook wordt er een TMR-lijn ontwikkeld zodat u op korte termijn de samenstelling van uw complete rantsoen kunt analyseren.
Benieuwd naar de mogelijkheden van NutriOpt On-site Adviser voor uw bedrijf? Vraag meer info over wat de NOA voor uw bedrijf kan betekenen via johan.kroon@trouwnutrition.com of kijk op www.sustainablefarming.nlen download hier een voorbeeld van een NOA analyseresultaat.