• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Voor eiwitbenutting is energie de sleutel!

Bijproducten Grasland Krachtvoer Weidegang 3 mei 2018

Het kengetal eiwit van eigen land stond in de afgelopen periode volop in de belangstelling. De reden hiervoor is misschien wel dat dit getal een belangrijke norm voor grondgebondenheid kan zijn. Deelnemers van het project 'Eiwit van eigen land' zijn zich al langer bewust van de waarde van dit kengetal en delen hun ervaringen en resultaten hierover regelmatig met elkaar. 

Meer eiwit van eigen land

Het jaar 2017 is een goed jaar geweest, wat heeft geresulteerd in een stijging van 4 procent in het aandeel eiwit van eigen land voor de deelnemers aan het project. Dit is toe te schrijven door het bewuster omgaan met het eiwit van het eigen land. Gemiddeld genomen nam dit aandeel van 61% toe naar ruim 65%. Dit is een goede score, aangezien de hoeveelheid melk per hectare gemiddeld ook nog eens toenam met ruim 500 kilogram naar gemiddeld 17.500 kilogram melk per hectare. In onderstaande grafiek (figuur 1) staan de behaalde resultaten weergegeven van de 7 deelnemers in 2016 en 2017 en ook het groepsgemiddelde.

Figuur 1: Het aandeel eiwit van eigen land 2016 en 2017, van de deelnemers project 'Eiwit van eigen land'

Van oogsten naar optimale benutting

Een belangrijk vraag binnen de groep is: Hoe krijg ik het eiwit van eigen land zo goed mogelijk omgezet in melk? Veel eiwit oogsten is de basis van een hoog percentage eiwit van eigen land, maar dan moet dit natuurlijk wel optimaal benut worden. Zeker in grasrijke rantsoenen op de extensievere bedrijven is er vaak geen tekort aan eiwit, maar is de uitdaging veel meer om het beschikbare eiwit goed te benutten. In de praktijk grijpen melkveehouders snel naar wat extra eiwit wanneer de productie wat tegenvalt of het niet 'lekker' loopt.

Meerdere deelnemers in het netwerk hebben het afgelopen winter over een andere boeg gegooid. Een tekort aan eiwit is vaak niet het probleem, maar juist een verkeerde verhouding van eiwit en energie op pensniveau. Daarom zijn zij in plaats van eiwit energierijker krachtvoer en bijproducten gaan voeren. Dit leverde goede gehaltes met een lager ureumgetal en een betere stikstofbenutting op, wat uiteindelijk leidde tot een hoger percentage eiwit van eigen land.

Weidegang en eiwit van eigen land

Met de mogelijke introductie van het kengetal eiwit van eigen land als norm voor grondgebondenheid is ook direct de discussie over wel of geen weidegang actueel. Dit kengetal kan een negatieve stimulans zijn voor het toepassen van weidegang. Een veel gehoorde mening is dan ook, dat dit ten koste zal kunnen gaan van de graslandopbrengsten. Reden genoeg om de verschillen tussen wel en niet weiders ook voor dit kengetal eens op een rij te zetten. Dit is gebeurd aan de hand van alle KringloopWijzers van Royal Bel Leerdammer leveranciers (zie figuur 2).

Figuur 2: Weidegang en eiwit van eigen land (op basis van 913 KringloopWijzers Royal Bel Leerdammer 2017)

In figuur 2 staat het gemiddelde aandeel eiwit van eigen land voor bedrijven met en zonder weidegang ten opzichte van de intensiteit in kilogrammen melk per hectare weergegeven. Met de rode lijn is de grens van 65% weergegeven die nu wordt voorgesteld als norm voor grondgebondenheid. Er is duidelijk te zien dat voor beide situaties het aandeel eiwit van eigen land afneemt wanneer de intensiteit toeneemt. Maar ook ligt op extensievere bedrijven het aandeel eiwit van eigen land duidelijk hoger op melkveebedrijven met weidegang ten opzichte van bedrijven zonder weidegang. Vanaf een intensiteit van ongeveer 19.000 kilogram melk per hectare komen de lijnen nagenoeg op elkaar te liggen (het zogeheten 'Break-Even Point) en is er geen verschil meer tussen wel of niet weiden.

Wel of geen weidegang: Wat is de eiwitbenutting?

Weidegang is juist voor extensieve bedrijven een goede manier om het eiwit van eigen land optimaal te benutten. En voor intensievere bedrijven is er geen verschil in het gemiddelde aandeel eiwit van eigen land tussen wel en niet weidende bedrijven. Het vakmanschap zal hier vaak doorslaggevend zijn. Wel blijven bedrijven met weidegang langer boven de 65% grens zitten naarmate ze intensiever worden dan de niet weidende bedrijven. 

Bron: Verantwoorde Veehouderij

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
16 nieuwe maisrassen op aanbevelende rassenlijst 2024
5 dec

16 nieuwe maisrassen op aanbevelende rassenlijst 2024

Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem trok 18.000 bezoekers
5 dec

Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem trok 18.000 bezoekers

"De onzekere energiemarkt heeft ons tot nadenken gezet"
5 dec

"De onzekere energiemarkt heeft ons tot nadenken gezet"

Is voorbehandelen van spenen zinvol om overdracht te voorkomen?
5 dec

Is het zinvol om spenen voor te behandelen om overdracht tijdens het melken te voorkomen?

Unieke najaarsactie bij aanschaf van een Triotrac zelfrijder
5 dec

Laatste kans! Unieke actie bij aanschaf van een Triotrac zelfrijder

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

In gesprek op de Agritechnica: Alles-onder-één-dak met Yara Plus en de CO2-voetafdruk in gehele voedselketen

Van onze partner Yara

In gesprek op de Agritechnica: Alles-onder-één-dak met Yara Plus en de CO2-voetafdruk in gehele voedselketen

16 nieuwe maisrassen op aanbevelende rassenlijst 2024

16 nieuwe maisrassen op aanbevelende rassenlijst 2024

Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem trok 18.000 bezoekers

Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem trok 18.000 bezoekers

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Beregening

Bijproducten

Drinkwater melkvee

Grasland

Inkuilen

Mais

Kalvermelk

Krachtvoer

Onkruidbestrijding

Weidegang

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren