• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Van onze partner Heemskerk

Laat je niet door het oogsttijdstip verrassen

Mais 16 september 2016

Het warme weer zorgt ervoor dat de maisoogst in een rap tempo dichterbij komt. Op enkele plaatsen is deze al losgebarsten. Wat is het juiste oogstmoment om een maximale voederwaarde te behalen en hoe zorg ik ervoor dat deze voederwaarde behouden blijft?

Het bepalen van het juiste oogsttijdstip is één van de belangrijkste momenten bij de teelt van mais. Om een optimale zetmeelopbrengst te behalen, is het van groot belang te wachten met oogsten totdat de korrel het harddeegrijpe tot volledige rijpe stadium heeft bereikt. De melklijn in de korrel geeft een goede inschatting van het ds-percentage. Is de melklijn niet meer te zien dan is de kolf hard deegrijp tot volledig rijp en het oogstmoment aangebroken.

Kolf bepaalt oogstmoment
Met zonnig weer en normale nachttemperaturen rijpt de mais ongeveer 3% ds per week af. Door de hoge temperaturen van afgelopen weken is dit proces versneld. Het is dus extra belangrijk om de kolven goed in de gaten te houden om te bepalen hoever de korrel is. Snij een aantal korrels door het midden om een goede beoordeling te maken van het rijpheidsstadium van de kolf. De rijpheid van de korrel/kolf is bepalend voor het oogsttijdstip ook al is de plant nog helemaal groen. Dit geldt niet als er een bladvlekkenziekte de kop opsteekt, dan is het zaak de mais zo snel mogelijk te oogsten en een inkuiltoevoegmiddel te gebruiken.

Snelle conservering
En is door het juiste oogsttijdstip de maximale voederwaarde bereikt, dan is het zaak deze ook te behouden. Een maiskuil moet goed vastgereden en direct afgesloten worden waardoor de zuurstof uit de kuil verdwijnt en de conservering start. Belangrijk tijdens dit proces is de omzetting van suikers naar zuren o.a. melkzuur waardoor de pH daalt en de kuil snel stabiel is en blijft. Het inkuitoevoegmiddel Tasty Silage Maize bevat melkzuurvormende bacteriën en enzymen om de suikers beter beschikbaar te maken voor deze bacteriën. Hierdoor conserveert de kuil snel en blijft de voederwaarde behouden.

Propionzuur
Een goede afdekking en een voldoende hoge voersnelheid dragen bij aan het voorkomen van broei en schimmelvorming. De unieke bacteriestam in Tasty Silage Maize zorgt ervoor dat bij stresssituaties, zoals het uitkuilen propionzuur gevormd wordt. Propionzuur remt schimmels en bacteriën die broei veroorzaken af waardoor de kuil langer koel en stabiel blijft. Dit komt niet alleen de smakelijkheid en de voederwaarde ten goede maar gaat ook de vorming van mycotoxinen tegen.

De voordelen van Tasty Silage Maize op een rij:

  • Snelle conservering door melkzuurvorming
  • Remt schimmel- en broeivorming
  • Behoud van voederwaarde
  • Smakelijk ruwvoer
  • Te gebruiken in zowel Low als High Volume Applicator
  • Toepasbaar in de biologische landbouw

Snij een aantal korrels door het midden om een goede beoordeling te maken van het rijpheidsstadium van de kolf.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Aanbevolen voor jou!

Van onze partner Heemskerk

DS opname uit ruwvoer omhoog

Van onze partner Heemskerk

Waardevolle informatie zit van binnen!

Van onze partner Heemskerk

Hamletdochters imponeren

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Beregening

Bijproducten

Drinkwater melkvee

Grasland

Inkuilen

Mais

Kalvermelk

Krachtvoer

Onkruidbestrijding

Weidegang

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Melkveebedrijf
  • Winkelmand
  • Bedankt voor het aanmelden op de Melkveebedrijf nieuwsbrief
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren