In 2023 is in de EU het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027 van start gegaan. In deze periode ligt de nadruk op het belonen van toekomstbestendig zijn. Dit komt onder meer naar voren in de eco-regeling. Een mooie eco-activiteit is verlengde weidegang. Dit is één van de 26 eco-activiteiten. Door koeien te laten weiden werkt u mee aan minder ammoniakemissie. Ook wordt de kwaliteit van het landschap verbeterd.
“Er wordt van een boer steeds meer verwacht om voor subsidie in aanmerking te komen. De verlengde weidegang is slechts één van de vele eco-activiteiten. De eco- regeling kent een betaling bovenop de basispremie. Zuivelbedrijven hebben zelf ook een weide-melkregeling. Op en pak melk zie je dan een koeienkop met een klavertje vier. Maar hierbij zijn veel minder strenge eisen. Je hoeft maar 720 uur te weiden, in plaats van het verplichte minimum van 1.500 uur bij de verlengde weidegang”, stelt Carel Vrehe, agrarisch adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Goed voor de koe
Melkveehouder Henk Esselink heeft een bedrijf met 125 melkkoeien. Het is gevestigd in Barchem, in de Achterhoek. “Het verhaal rond de weidegang spreekt ons erg aan. We hebben het bedrijf in de loop der jaren zo ingericht dat we konden weiden. Dat gebeurt op grond rond het huis. Daar hebben we ook pittig in geïnvesteerd. Weidegang is goed voor een koe. Ik kan dit niet onderbouwen, het is meer een gevoel dat ik heb. Je kunt het vergelijken met iemand die de hele dag een kantoorbaan heeft. Die gaat ‘s avonds naar de sportschool om toch een stukje beweging te hebben. Een koe moet ook in beweging blijven. Ik vind een koe in de wei ook een heel mooi gezicht.”

Esselink weidt in combinatie met een automatischmelksysteem en vrije uitloop. “Om vier uur in de ochtend gaat de poort open voor de koeien. ’s Avonds tegen zes uur halen we de laatste koeien op. Maar de meesten zijn dan wel weer terug.”
Esselink heeft afgelopen jaar voor het eerst meegedaan aan de verlengde weidegang binnen de eco-regeling. “We hebben het aantal uren ruimschoots gehaald. Maar we hebben wel even getwijfeld of we zouden meedoen. Het staat ons gigantisch tegen dat we moeten betalen om aan deze regeling mee te doen. Bovendien hebben we dit jaar een slechte ervaring gehad met de controlerende instantie. Er kwam iemand net na een regenbui en die constateerde dat de koeien op stal stonden. Hij kon daarom de weidegang niet goedkeuren en moest terugkomen voor een hercontrole. Ik zei: je kunt toch zien dat ze buiten hebben gelopen? Nee hoor, ze zijn op dit moment binnen en dan moet ik nog een keer terugkomen, zei hij. Dat zijn de regels. Een heel starre houding. Door deze ervaring twijfelen we er nu over dat we doorgaan met de weidegang. En dat is jammer, want we vinden het een heel mooi systeem.”
Tekst Peter Westhof
Beeld: Henk Esselink en beeldarchief Prosu bv
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.