• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Onderzoek naar toepassing van nieuwe eiwitbronnen

Bedrijfsnieuws PAS 3 januari 2019

Nieuwe eiwitbronnen hebben niet alleen een uitstekende voedingswaarde, ze bieden ook nieuwe mogelijkheden voor toepassing. Veel nieuwe eiwitbronnen overtreffen de bekende qua functionaliteit en duurzaamheid. 

De zoektocht naar nieuwe eiwitbronnen heeft de afgelopen jaren veel opgeleverd. Je kunt denken aan insecteneiwit, eiwit uit lupinezaad of eiwitten afkomstig van schimmels. De uitdaging voor productontwikkelaars is hoe je die nieuwe eiwitbronnen, die vaak een uitstekende voedingswaarde hebben, in producten kunt toepassen die consumenten aanspreken. Zo wordt eiwit uit lupinezaad steeds vaker toegepast in zuivelvrij roomijs, pasta en yoghurt. En de myco-eiwitten, afkomstig uit schimmels, worden gebruikt om de structuur van producten te verbeteren zoals in Quorn.

Bladeiwit

Vakblad Voedingsindustrie besteedt in een artikel aandacht aan de zoektocht naar functionele eiwitten. Zo meldt het vakblad dat je eiwitten ook uit restproducten kunt halen, uit het blad van gewassen dat op het land achterblijft. De absolute hoeveelheid eiwit in het blad is niet zo hoog, maar omdat het volume groot is, kun je er toch veel eiwit uithalen. Rubisco blijkt een eiwitsoort die je makkelijk kunt extraheren op het blad.

Gluten

De toenemende belangstelling voor glutenvrij voedsel vraagt ook om nieuwe oplossingen. Gluten is een tarwe-eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de structuur van brooddeeg. Het is lastig te vervangen door een andere eiwit. Het eiwit zeïne uit maïs lijkt een mogelijke vervanger van gluten, maar de beschikbaarheid is nog beperkt.

Structuur

Eiwitten hebben niet alleen een goede voedingswaarde, ze spelen ook een belangrijke rol om de structuur in voedingsproducten te creëren en te stabiliseren. Daarom worden eiwitten ook gebruikt in roomijs of chocolademousse. De structuureigenschappen van eiwitten hangt af van diverse factoren zoals pH of zoutoplosbaarheid. En interactie met andere eiwitten speelt er ook een rol in. Daarom is er veel onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe eiwitten. Zo blijkt dat je een vezelachtige structuur kunt krijgen door getextureerde soja-eiwitten te mengen met gluteneiwitten.

Het vakblad concludeert dat veel nieuwe eiwitbronnen de bekende eiwitbronnen soms overtreffen qua functionaliteit, duurzaamheid en voedingswaarde. Daarom is het belangrijk de functionele eigenschappen van die eiwitten goed te onderzoeken.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Deze week alle zuivelnoteringen in de min
11 aug

Opnieuw kelderen de zuivelnoteringen van magere melkpoeders

Markt betaalt extensivering
11 aug

Markt betaalt extensivering

MB Trac 800 luxe ‘youngtimer’: Beste trekkers die we ooit gehad hebben
11 aug

MB Trac 800 is luxe ‘youngtimer’: “Beste trekkers die we ooit gehad hebben”

Monomestvergisting cruciaal bij oplossing stikstofcrisis
11 aug

"Monomestvergisting cruciaal bij oplossing stikstofcrisis"

Aandacht voor maiskopbrand: Beste wapen is simpelweg rassenkeuze
11 aug

Aandacht voor maiskopbrand: “Beste wapen is simpelweg rassenkeuze”

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Deze week alle zuivelnoteringen in de min

Opnieuw kelderen de zuivelnoteringen van magere melkpoeders

Markt betaalt extensivering

Markt betaalt extensivering

MB Trac 800 luxe ‘youngtimer’: Beste trekkers die we ooit gehad hebben

MB Trac 800 is luxe ‘youngtimer’: “Beste trekkers die we ooit gehad hebben”

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
  • Veevoer
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Vakblad Melkveebedrijf
  • Winkelmand
  • Bedankt voor het aanmelden op de Melkveebedrijf nieuwsbrief
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren