• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

Onderzoek naar toepassing van nieuwe eiwitbronnen

Bedrijfsnieuws PAS 3 januari 2019

Nieuwe eiwitbronnen hebben niet alleen een uitstekende voedingswaarde, ze bieden ook nieuwe mogelijkheden voor toepassing. Veel nieuwe eiwitbronnen overtreffen de bekende qua functionaliteit en duurzaamheid. 

De zoektocht naar nieuwe eiwitbronnen heeft de afgelopen jaren veel opgeleverd. Je kunt denken aan insecteneiwit, eiwit uit lupinezaad of eiwitten afkomstig van schimmels. De uitdaging voor productontwikkelaars is hoe je die nieuwe eiwitbronnen, die vaak een uitstekende voedingswaarde hebben, in producten kunt toepassen die consumenten aanspreken. Zo wordt eiwit uit lupinezaad steeds vaker toegepast in zuivelvrij roomijs, pasta en yoghurt. En de myco-eiwitten, afkomstig uit schimmels, worden gebruikt om de structuur van producten te verbeteren zoals in Quorn.

Bladeiwit

Vakblad Voedingsindustrie besteedt in een artikel aandacht aan de zoektocht naar functionele eiwitten. Zo meldt het vakblad dat je eiwitten ook uit restproducten kunt halen, uit het blad van gewassen dat op het land achterblijft. De absolute hoeveelheid eiwit in het blad is niet zo hoog, maar omdat het volume groot is, kun je er toch veel eiwit uithalen. Rubisco blijkt een eiwitsoort die je makkelijk kunt extraheren op het blad.

Gluten

De toenemende belangstelling voor glutenvrij voedsel vraagt ook om nieuwe oplossingen. Gluten is een tarwe-eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de structuur van brooddeeg. Het is lastig te vervangen door een andere eiwit. Het eiwit zeïne uit maïs lijkt een mogelijke vervanger van gluten, maar de beschikbaarheid is nog beperkt.

Structuur

Eiwitten hebben niet alleen een goede voedingswaarde, ze spelen ook een belangrijke rol om de structuur in voedingsproducten te creëren en te stabiliseren. Daarom worden eiwitten ook gebruikt in roomijs of chocolademousse. De structuureigenschappen van eiwitten hangt af van diverse factoren zoals pH of zoutoplosbaarheid. En interactie met andere eiwitten speelt er ook een rol in. Daarom is er veel onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe eiwitten. Zo blijkt dat je een vezelachtige structuur kunt krijgen door getextureerde soja-eiwitten te mengen met gluteneiwitten.

Het vakblad concludeert dat veel nieuwe eiwitbronnen de bekende eiwitbronnen soms overtreffen qua functionaliteit, duurzaamheid en voedingswaarde. Daarom is het belangrijk de functionele eigenschappen van die eiwitten goed te onderzoeken.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Case IH Farmall C: meer prestaties, functies en keuze
21 mei

Nieuwe Case IH Farmall C: meer prestaties, functies en keuze

'Spreed’ wint Dutch Dairy Challenge 2025
21 mei

'Spreed’ wint Dutch Dairy Challenge 2025

Melkveebedrijf Groot Nibbelink wint Agroscoopbokaal Melkvee 2025
20 mei

Melkveebedrijf Groot Nibbelink wint Agroscoopbokaal Melkvee 2025

“Zelf hakselen voor betere voerkwaliteit en uit een stukje liefhebberij”
20 mei

“Zelf hakselen voor betere voerkwaliteit en uit een stukje liefhebberij”

DLG PowerMix-test: Fendt 620 Vario levert topresultaten in het veld en op de weg
20 mei

DLG PowerMix-test: Fendt 620 Vario levert topresultaten in het veld en op de weg

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

'Spreed’ wint Dutch Dairy Challenge 2025

‘Spreed’ wint Dutch Dairy Challenge 2025

Nieuwe Case IH Farmall C: meer prestaties, functies en keuze

Nieuwe Case IH Farmall C: meer prestaties, functies en keuze

Melkveebedrijf Groot Nibbelink wint Agroscoopbokaal Melkvee 2025

Melkveebedrijf Groot Nibbelink wint Agroscoopbokaal Melkvee 2025

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid