• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Van onze partner HIPRA

Dippen, daar valt niet aan te tippen

Actueel Mastitis Melkrobot 17 april 2018

Het dippen van de spenen na het melken helpt in het voorkomen van infecties en zorgt zo voor het verkleinen van het risico op (sub)klinische mastitis. Er zijn echter heel veel dipmiddelen op de markt en wat is nu beter, dippen of sprayen? Waar kunt u op letten bij het kiezen van een dip- of spraymiddel?

Sinds de introductie van het 5-punten plan in de jaren ’60 werd onder andere het dippen van de spenen na het melken steeds meer gemeengoed in Nederland. De dalende trend van het gemiddelde tankcelgetal op de Nederlandse bedrijven was het gevolg. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dippen een efficiënte maatregel is in de strijd tegen mastitis.

Waar op te letten bij de keuze van een dip- of spraymiddel?

Als eerste is de werkzame stof van belang. Deze moet goed ontsmetten en kan bestaan uit  jodium, chloordioxide, melkzuur, chloorhexidine of waterstofperoxide. Een hogere concentratie zal een betere ontsmettende werking hebben, echter dit kan ook zorgen voor uitdroging van de spenen. Bij jodium bevattende dips is niet direct de concentratie jood maar het gehalte aan vrij jood bepalend voor de mate van ontsmetting.
Daarnaast is het belangrijk dat de dip verzorgend is zodat de speenhuid en slotgaten in goede conditie blijven. Verzorgende stoffen die in dips zitten zijn onder andere glycerine, sorbitol en lanoline. Onderzoek heeft aangetoond dat een slechte conditie van de speenpunten een groter risico geeft op mastitis, dieren met schrale spenen hadden meer kans op mastitis dan koppel- en leeftijdsgenoten met een goede speenconditie. Het is aan te raden om de speenconditie van uw melkvee regelmatig te beoordelen. Een praktisch moment hiervoor is bij droogzetten. Wanneer teveel koeien schrale spenen hebben is het aan te raden uw melktechniek te bekijken en de hoeveelheid verzorgende producten in uw dip wellicht te verhogen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat bacteriën binnen stammen verschillend gevoelig kunnen zijn voor de werkzame stof van een dipmiddel. Wissel daarom om de 2 jaar van werkzame stof of schakel over naar een dip met een hogere concentratie werkzame stof. 

Goed dippen

Bij het dippen is het belangrijk dat minimaal driekwart van de speen bedekt is met dipmiddel, het uiteinde van de speen moet geheel bedekt zijn. Dit wordt bij dippen gemakkelijker en consistenter bereikt dan bij sprayen, daarom heeft dippen de voorkeur. Sommige veehouders kiezen ook in de melkput liever voor een spray vanwege het gemak, andere melken met een robot en maken hierdoor gebruik van een spray. In beide situaties is het extra belangrijk om het raken van de spenen kritisch te blijven beoordelen. Dit kan gemakkelijk door spenen na het sprayen af te nemen met een papieren doek. Hierbij kan goed worden bekeken of de gehele speen geraakt is. Houdt bij een melkrobot ook het verbruik goed in de gaten. Vervangt u het spray middel later dan anders? Dan kan er iets mis zijn in de spray installatie waardoor er te weinig wordt gebruikt.
Denkt u er ook aan om de dipbeker schoon te houden zodat deze geen infectiebron wordt voor bacteriën? Om dit te voorkomen moet de dipbeker na elke melkbeurt worden schoon gemaakt met heet water. Door 2 dipbekers afwisselend te gebruiken wordt er altijd een schone en droge beker gebruikt bij het begin van elke melkbeurt.

Predippen en voorbehandelen

Er zijn verscheidene middelen op de markt om de spenen te desinfecteren vóór het melken. Doel is het verminderen van infectie met omgevingskiemen door ervoor te zorgen dat de  spenen schoon en droog zijn als het melkstel wordt onder gehangen. Meestal wordt dit gedaan door een prefoam gevolgd door voorbehandeling met droge doeken. Een goede voorbehandeling zorgt tevens voor het beter laten schieten van de melk en dus beter en sneller leeg melken. Het laten schieten van de melk wordt veroorzaakt door oxytocine. Om te zorgen voor voldoende oxytocine moet de totale tijd tussen eerste aanraking van het uier (massage en eventueel voorstralen) en onderhangen 60-90 seconden zijn.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Aanbevolen voor jou!

E coli mastitis in de zomer voorkomen, vandaag actie ondernemen

Van onze partner HIPRA

E. coli mastitis in de zomer voorkomen, vandaag actie ondernemen!

Het BRS-virus, de korte en lange termijneffecten van een infectie

Van onze partner HIPRA

Het BRS-virus, de korte en lange termijneffecten van een infectie

Longontsteking bij kalveren vaak onderschat probleem

Van onze partner HIPRA

Longontsteking bij kalveren vaak onderschat probleem

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Mastitis

Hittestress Melkvee

Ketose

Klauwverzorging

Mortellaro

Leverbotinfectie

Luchtwegproblemen

Neospora

Pensverzuring

Uiergezondheid

E. coli

Vruchtbaarheid melkvee

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
  • Instagram Melkveebedrijf – Link in bio
  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren