Een veestapel van 160 melkkoeien met jongvee, een eigen kaasmakerij, een vleesvarkenstak en de nodige eigen mechanisatie zorgen ervoor dat de maatschap Van Blokland uit Biddinghuizen de handen doorgaans vol heeft. Dan moet het in de stal wel lekker lopen. Mede dankzij de producten en het advies van Animal Health Vision (AHV) lukt dit goed.
Maatschap Van Blokland in Biddinghuizen
De maatschap Van Blokland bestaat uit Edwin en zijn ouders Piet en Joke van Blokland. In 2000 streek de familie met het bedrijf neer in Biddinghuizen (Flevoland). Daarvoor was het bedrijf gevestigd in De Meern (Utrecht). Daar molk de familie 55 melkkoeien, hadden ze een eigen kaasmakerij en daarnaast hadden ze 700 scharrelvarkens.
In de polder bouwden ze een nieuwe ligboxenstal, een jongveestal, een varkensschuur en drie sleufsilo’s. Het aantal melkkoeien werd verdubbeld en het aantal scharrelvarkens ging naar 1.200. Ook de kaasmakerij kwam mee naar Flevoland.
Van scharrelvarkens naar biologische varkens
In latere jaren is een deel van de varkensschuur omgebouwd tot jongveestal, kwam er nog een sleufsilo bij en een mestbassin. De maatschap schakelde over van scharrelvarkens naar biologische vleesvarkens. Binnen dit houderij-concept is er op het bedrijf plaats voor 440 varkens.
“Aanvankelijk hadden we de varkens om de wei die overblijft bij de kaasproductie te voeren. Nu we biologische varkens hebben, gaat dit helaas niet meer op. Maar nu kunnen we de mest van de varkens wel gemakkelijk kwijt. We krijgen geld toe”, vertelt Edwin. Om het werk rond te krijgen, heeft het bedrijf twee man personeel: één medewerker voor de kaasmakerij en een medewerker voor het vee, die zo nodig ook in de kaasmakerij bijspringt. Het melken wordt gedaan met drie DeLaval-robots in kassa-opstelling.
Veel werk in eigen beheer
Op de Flevolandse klei heeft de maatschap Van Blokland 65 hectare grond. Hiervan is 12,5 hectare maisland, de rest is gras. Veel landwerk wordt in eigen beheer gedaan. Sleepslangbemesten doet Van Blokland bijvoorbeeld zelf. “Alleen inkuilen, inzaaien en hakselen doen we zelf niet”, aldus Edwin van Blokland.
Van de geproduceerde melk wordt tachtig procent op het bedrijf zelf verkaasd. De kaas blijft twee drie weken op het bedrijf rijpen en wordt dan door de melkveehouder zelf bij de coöperatie in Gouda gebracht. Op dit moment liggen er vooral ronde kazen van zestien kilogram in de opslag van de kaasmakerij. “We krijgen vanuit de coöperatie te horen welke kaas ze nodig hebben. Dan maken we dat. Lange tijd was dat veel truffelkaas. De laatste tijd maken we vooral naturelkazen van zestien kilogram”, vertelt de melkveehouder.
Eén van de eisen om de kaas aan de coöperatie af te kunnen zetten, is dat de veehouder weidegang toepast. De kaasmakerij vraagt om melk met relatief laag vet en hoog eiwit. De gemiddelde jaarlijkse melkproductie van 10.200 kilogram met 4,29 procent vet en 3,55 procent eiwit, laat zien dat het de melkveehouder goed lukt om hierop te sturen.
Diergezondheid hard vooruit sinds gebruik producten AHV
Van Blokland heeft de diergezondheid op het bedrijf de afgelopen jaren hard vooruit zien gaan. “In het verleden hadden we regelmatig uierontsteking. Dat pakten we aan met antibioticum. Maar dat is voor mens en dier niet ideaal en dat wilden we anders”, vertelt Edwin van Blokland.
Op een fokstudieclubavond maakte hij kennis met de diergezondheidsaanpak van Animal Health Vision (AHV). Deze aanpak bestaat uit het beïnvloeden van de communicatie tussen bacteriën in het lichaam. Bacteriën verschuilen zich in het lichaam van de koe namelijk in een zogenaamde biofilm. Zo hebben ze een natuurlijke verdedigingsmuur om zich heen. Op het moment dat de weerstand van het dier vermindert, komen ze de bacteriën tevoorschijn uit de biofilm en slaan ze toe. De oplossingen van AHV weten door de biofilm heen te dringen en de communicatie te verstoren. Hierdoor voelen bacteriën zich minder sterk en komen ze uit de biofilm, waarna het immuunsysteem van het dier ze kan aanpakken en uitscheiden via het lichaam.
Dankzij producten AHV bijna geen antibiotica meer
Daarnaast geven de producten van AHV het lichaam extra ondersteuning op momenten dat het dier dat goed kan gebruiken en hebben ze een koorts- en ontstekingsremmend effect. Dit alles op natuurlijke basis. “Wij werken er zeker al vijf jaar mee. Antibiotica gebruik ik nu bijna niet meer. Hooguit bij droogzetten of bij een tussenklauwontsteking”, vertelt Van Blokland.
MPR-gegevens zeggen veel
Om de uiergezondheid van de koeien te ondersteunen, gebruikt Van Blokland bij attentiekoeien de Extra Tablet of de Quick Tablet en de Aspi van AHV. Voor de energie- en mineralenvoorziening in de transitieperiode zet hij de Booster en de Milk Start in. Voor een optimale begeleiding door AHV heeft Van Blokland AHV gemachtigd de zes-wekelijkse MPR-gegevens te ontvangen. Adviseur Jan Koning van AHV kan zodoende meekijken en iedere zes weken komt hij langs op het bedrijf om de MPR-resultaten door te nemen.
Op het moment van dit gesprek is hij ook aangeschoven aan de keukentafel. “We kijken hoe het de koeien vergaat die de vorige keer aangepakt zijn en bekijken nieuwe attentiekoeien”, vertelt Koning. “Het gaat hierbij niet alleen om uiergezondheidsuitdagingen. Aan de hand van de melkproductiegegevens kunnen we problemen vroegtijdig signaleren en er tijdig op inspelen. Op veel bedrijven kom ik een energietekort bij koeien tegen. Dit kost een boel melk, de weerstand gaat achteruit, je krijgt meer lebmaagproblemen en grotere kans op uiergezondheidsuitdagingen. Dit kun je voor zijn door net als Edwin waar nodig één á twee weken voor afkalven een booster toe te dienen. Dan blijven de koeien in het laatste deel van de dracht en na afkalven goed vreten.”
“Specialist AHV altijd bereikbaar”
Van Blokland geeft de koeien twee weken voor afkalven een Booster-bolus. Na afkalven geeft hij een StartLac en een Milk Start. Deze bevatten mineralen als fosfor en magnesium, vitamine D3 en zorgen voor een betere calciumopname uit de botten waardoor de koe minder vatbaar is voor (subklinische) melkziekte. De Metri Tablet helpt om de nageboorte er snel af te krijgen en om de baarmoeder goed en snel schoon te krijgen. Dan kan de koe haar energie steken in de melkproductie in plaats van de strijd aan te moeten gaan met gezondheidsuitdagingen.
“Wij willen de koe zo goed mogelijk door de transitieperiode krijgen. De start van de lactatie moet goed zijn. Niks is zo vervelend als een koe die ziek is of na afkalven niet wil opstarten. Een goede start betekent dat er verderop in de lactatie ook minder kans is op problemen met bijvoorbeeld de uiergezondheid. Ons fokdoel is vijf minuten-koeien. Dat zijn koeien waar je zo min mogelijk werk mee hebt. Om dat te krijgen, moet je de juiste mensen om je heen hebben. De specialist van AHV is er daar één van. Hij is altijd bereikbaar voor raad en daad. Als ik op zaterdagavond een product nodig heb, dan komt hij het zelfs die avond nog brengen.”
Tekst en beeld: Gerben Hofman
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.