Een goede weerstand is te allen tijde belangrijk. Maar zeker in de transitieperiode, als er veel van de koe wordt gevraagd. Hoe weet u als melkveehouder hoe het met de weerstand van uw koeien is gesteld? En wat kunt u eraan doen om de weerstand te verbeteren? Sion Richards van Balchem ging tijdens de studiedagen in Scherpenzeel (NL) en Gijzenzele (BE) georganiseerd door Speerstra Feed Ingredients verder in op het belang van een goede aminozuurvoorziening rond het afkalven.
Tijdens de transitieperiode daalt de voeropname van melkkoeien, terwijl de behoefte aan bouwstoffen juist toeneemt. Volgens Richards ontstaat daardoor een negatieve aminozuurbalans, met name in methionine en lysine. Deze essentiële aminozuren spelen een sleutelrol in melkproductie, vruchtbaarheid en weerstand.
Lysine zakt vooral in aanloop naar het afkalven, terwijl methionine zelfs tot een maand na afkalven laag blijft. Methionine is onmisbaar voor het onderdrukken van ontstekingsreacties en het neutraliseren van schadelijke stoffen die vrijkomen als gevolg van stress. Een tekort kan leiden tot spierafbraak, verminderde melkproductie, slechtere vruchtbaarheid en een kortere levensduur van de koe.
De oplossing is volgens Richards een aanvulling van het rantsoen met pensbestendige aminozuren, die in de dunne darm worden opgenomen. Dagelijks tien tot vijftig gram pensbestendige methionine en lysine in het rantsoen verhoogt het melkeiwiten vetgehalte en ondersteunt de gezondheid. Het totale eiwitgehalte in het rantsoen kan worden verlaagd. Dat bespaart kosten en verbetert de stikstofbenutting.
“Niet de hoeveelheid eiwit telt, maar de balans tussen aminozuren. Alleen met de juiste verhouding tussen methionine en lysine haal je het maximale uit het rantsoen en de koe”, benadrukt Richards.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ter illustratie
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.