Met de monsterafname van afgelopen mei heeft Willy 62 de 100.000 liter melk gehaald. Honderdtonner Willy 62 trok al eerder publiciteit door het krijgen van een gezonde drieling.
Melkveehouder Remco te Poele is zeer tevreden over Willy 62: “Ze is een hele makkelijke, rustige koe. Een koe die veel ruwvoer kan verwerken. Zo eentje waar je weinig omkijken naar hebt. Ik denk dat dat heel positief is.”
Een kerst-drieling
Willy 62 is geen onbekende in de melkveesector. Een tijd geleden trok ze ook al publiciteit. “Ze heeft een tijd terug met de kerst een drieling gekregen,” vertelt Remco. “Dat kwam destijds zelfs in het nieuws.” Hoe het met de drieling gaat? “Je kunt het er bijna niet aan afzien dat het er drie waren, zo groot waren ze al. Hetzelfde geldt voor Willy 62 zelf, ze deed gewoon weer haar ding alsof er niets aan de hand was en ze ging gelijk weer goed mee met het koppel.”
Gezondheid en geluk
Volgens Remco heeft Willy 62 in een periode van ongeveer negen jaar heeft ze twaalf kalveren, de honderdtonner is nu bezig met haar negende lactatie. Ze kan elk moment weer drachtig zijn, maar daarover is nog geen zekerheid: “Ze is nog niet drachtig gescand.”
Willy is bovendien niet de eerste honderdtonner op het bedrijf. “Ze is de zestiende koe bij ons die de 100.000 liter haalt. De laatste jaren gaat het hard omhoog.” vertelt Remco. Deze resultaten zijn het gevolg van een goede verzorging en een portie geluk volgens de melkveehouder. “Het is belangrijk om koeien te fokken die goed in elkaar zitten.” Over het fokken is Remco nuchter: “de fokkerij gaat bij ons heel praktisch. We streven naar koeien waar een goede inhoud in zit en waar goede benen en een goede uier onder zitten. Daarnaast proberen we de koeien zo goed mogelijk te voeren. De koe doet dan de rest.”
Efficiënte ruwvoerverwerkers
Het melkveebedrijf telt ongeveer 85 melkkoeien en vijftig stuks jongvee. De gemiddelde melkproductie ligt rond de 13.000 liter per koe per jaar, met een totale jaarproductie van ruim één miljoen liter melk. Efficiëntie staat centraal in het bedrijfsmanagement: “Wij richten ons vooral op gezonde koeien die veel melk geven, met zo min mogelijk input. Belangrijk is dat de koeien ruwvoer verwerkers zijn. Daar focussen we ons vooral op.”
Tekst: Esmee Groot Roessink
Beeld: Ni’jbrook Melkveebedrijf