Op donderdag 21 augustus opent Burgerboerderij De Patrijs in Laren (Gld.) haar erf voor collega-boeren en andere geïnteresseerden uit de agrarische sector. Onder het motto ‘Kom kiek’n wat ’t wordt’ organiseert de boerderij een serie boerenrondleidingen over het bedrijf. Vanaf 14.00 uur krijgen bezoekers een kijkje in de keuken van een boerderij die zich stap voor stap ontwikkelt tot een natuurinclusief gemengd bedrijf.
Van melkveebedrijf naar burgerboerderij
De Patrijs begon als traditionele melkveehouderij met circa 70 koeien. Sinds december 2022 maakt het bedrijf een transitie richting een natuurinclusieve, gemengde bedrijfsvoering. De producten – van kaas tot peulvruchten – worden grotendeels verkocht aan mensen in de directe omgeving.
Wat De Patrijs bijzonder maakt, is de combinatie van bekende agrarische praktijken met nieuwe samenwerkingen, financieringsvormen en afzetmodellen. Zo is de financiering mede mogelijk gemaakt door zo’n 500 burgercoöperanten (‘burgerboeren’), en wordt alle melk op het eigen erf verwerkt tot kaas en zuivelproducten.
Thema’s en gespreksonderwerpen
Tijdens de rondleidingen vertellen Johannes Regelink en Luuk de Gooijer over:
- Hoe directe afzet werkt in de praktijk;
- Het rendabel maken van mengteelten van granen en peulvruchten;
- Leven en werken met een boerengemeenschap op het erf;
- De impact van regeldruk en landschapsveranderingen.
Ook komen partnerschappen, bedrijfsontwikkeling en praktische knelpunten aan bod. De sprekers gaan open het gesprek aan met collega-ondernemers.
Programma & aanmelden
De rondleidingen starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Tussendoor kunnen bezoekers genieten van hapjes en drankjes van eigen boerderij, waaronder een bijzonder detail: alcoholvrij bier gebrouwen met eigen gerst.
Datum: Donderdag 21 augustus 2025
Locatie: Dochterenseweg 13A, Laren (Gld.)
Deelname: Gratis – aanmelden verplicht vóór woensdag 13 augustus
Aanmelden: www.depatrijs.eco/boerendag