Melkveehouders Martijn en Ursula te Brake van Hoeve ’t Ros maken per 15 oktober 2025 officieel de overstap naar biologische melkproductie (SKAL-gecertificeerd). De mijlpaal volgt op een weloverwogen traject van jaren waarin het bedrijf naast het Natura 2000-gebied Bekendelle steeds extensiever en natuurinclusiever is gaan werken. Op de dag van certificering probeert FrieslandCampina de eerste biologische melk op te halen.
Biologisch boeren betekent voor Hoeve ’t Ros: geen kunstmest meer, geen chemische bestrijdingsmiddelen, en zoveel mogelijk voer van eigen land. Het afscheid van de mais, jarenlang een belangrijk vangnet, was een moeilijk moment. “Ik dacht altijd: mocht het misgaan, dan heb ik mijn mais nog. Dit jaar heb ik die met pijn in mijn hart verkocht. Maar het bleek niet nodig: de kringloop klopt nu.”
Droogte, timing: er is altijd een reden om iets niet te doen
“De gedachte aan biologisch speelde al lang”, zegt Martijn te Brake. “Maar er was altijd wel een reden om het niet te doen. Droogte, timing, of omdat we geselecteerd werden voor On the way to PlanetProof, waardoor de noodzaak minder voelde. Vijf jaar geleden begonnen we met kruidenrijke weides en dat ging zo goed, ook qua voederwaarde, dat we steeds minder kunstmest nodig hadden. Dan komt vanzelf de vraag: wat als we er helemaal mee stoppen?”
Ursula te Brake: “Boeren met de natuur past bij deze plek en bij ons. We willen koeien die ouder worden, zich natuurlijk gedragen en efficiënter produceren. Minder sturen, meer vertrouwen op natuurlijke processen. Dat vraagt ander vakmanschap, maar het levert ook werkplezier en rust op.”
Extensiveringsregeling was mooi maar niet doorslaggevend
De stap naar biologisch werd mede in gang gezet door de extensiveringsregeling. “Die gaf misschien een zetje, het scheelt veel kosten, maar we hadden de keuze al gemaakt: met of zonder regeling zouden we ervoor gaan”, aldus Martijn. “We zijn gestopt met kunstmest en chemische middelen; de mais hebben we, wel met pijn in ons hart, verkocht. En het werkt. Vroeger toen ik het bedrijf overnam van de vorige eigenaar, dacht ik: onder de 10.000 liter per koe per jaar wil ik niet zitten. Nu weet ik: met een eerlijke melkprijs voor duurzaam geproduceerde melk kun je met minder liters prima toekomstbestendig boeren.”
Feestelijke mijlpaal
De officiële overstap naar biologisch wordt op 15 oktober gevierd. Als het lukt, haalt Friesland Campina dan de eerste gecertificeerd biologische melk op.
“Voor ons is dit geen eindpunt, maar een nieuw begin,” besluiten ze. “Biologisch is een manier van kijken en werken. We blijven op zoek naar de balans tussen ecologie en economie, maar voor nu zijn we vooral trots dat we deze stap hebben gezet.”
Bron: DLV Advies
Beeld: Archief Prosu ter illustratie