Lely en Grassa hebben hun krachten officieel gebundeld via een samenwerkingsovereenkomst die een belangrijke stap voorwaarts markeert in duurzame landbouw. De kern van deze samenwerking is een gedeelde ambitie: het volledige potentieel van gras benutten. Daarnaast wil Lely onderzoeken of grasverwerking een extra bedrijfsmodel voor agrariërs kan bieden.
Optimale grasverwerking
De samenwerking omvat een investering van Lely in het tweejarige proefproject van Grassa, dat tot doel heeft de grasverwerking in Nederland op te schalen. Als onderdeel van dit initiatief wordt in het midden van Nederland (Gelderland) een grootschalige graspers geïnstalleerd. Deze lokale faciliteit stelt boeren in staat vers gras aan te leveren, dat vervolgens wordt geperst tot ‘geopende’ grasvezels en grassap. Het grassap wordt verwerkt tot hoogwaardige eiwitten die nu kunnen worden gebruikt voor diervoeding en in de toekomst voor menselijke voeding. Het geopende gras wordt in balen teruggeleverd aan boeren, klaar om direct aan hun koeien te worden gevoerd of als kuilvoer te worden opgeslagen. Boeren ontvangen een financiële vergoeding voor het geleverde grasproteïne, wat een potentieel extra bedrijfsmodel oplevert.
“Wij zien het potentieel van gras. Door de waarde ervan te optimaliseren, kunnen we zowel koeien als mensen voorzien van zeer waardevolle voeding, terwijl we tegelijkertijd de welvaart van boeren en de milieu-impact van de boerderij verder verbeteren. Met deze investering willen we het proces van grasvalorisatie versnellen en opschalen”, aldus André van Troost, CEO van Lely.
Rieks Smook, CEO van Grassa, voegt hieraan toe: “Lely en Grassa delen een sterke toewijding om een nieuw en duurzaam perspectief voor melkveehouders te creëren. Daarom zijn we ontzettend blij en trots om Lely als investeerder te mogen verwelkomen, een betrouwbare partner en gevestigde naam die zowel ervaring als geloofwaardigheid met zich meebrengt. Met de steun van Lely kunnen we onze impact versnellen en zinvolle veranderingen in de agrarische sector opschalen.”
Lely en Grassa onderzoeken ook of deze verwerkingsmethode, en daarmee de optimale valorisatie van gras, kan uitgroeien tot een levensvatbaar bedrijfsmodel voor boeren, waardoor de economische en ecologische waarde van gras verder toeneemt. Samen effenen Lely en Grassa de weg voor slimmere, duurzamere landbouwpraktijken.
Bron: Lely

