• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

Melkveehouders Ansems en Koskamp:‘Kalf bij de koe geeft uitdaging, maar is mogelijk’

Biologisch melkvee Jongvee 13 januari 2022

In de media is de laatste tijd veel te doen over de scheiding van kalf en koe direct na de geboorte. De vraag of dit anders kan groeit. Vanuit de samenleving, maar ook van veehouders, zo bleek tijdens de online kennissessie ‘Kalf bij de koe’ op maandag 10 januari bij de Biokennisweek.

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 45 melkveehouders die de kalveren bij de koeien laten na de geboorte. Tijdens de kennissessie kwamen twee van hen aan het woord: Corné Ansems en Gerjo Koskamp. Ansems is gangbaar melkveehouder en op weg naar Beter Leven Keurmerk 3 sterren en natuurinclusief. Koskamp is biologisch dynamisch melkveehouder. Zij gaven de aanwezigen een kijkje in hun bedrijfsvoering.

‘Zorg dat ze wennen aan mensen’

Vaak wordt gezegd dat kalveren die bij de koe blijven wild worden. “Dat is inderdaad het geval als je het niet goed aanpakt”, vertelt Koskamp. Hij benadrukt dat het belangrijk is de eerste dagen veel contact met de kalveren te hebben en ze eraan te laten wennen dat je bij hen in de buurt komt. “Eén op de tachtig zal misschien wild zijn, maar dat is een karaktertrek.”

Bij Koskamp komen de kalfjes ook samen met de moeder de melkstal binnenlopen. Dat helpt ook bij het wennen aan mensen. “Het is ook belangrijk voor later, als ze als volwassen dieren de melkstal moeten binnenlopen. Ik heb nu geen problemen meer om vaarzen in de melkstal te krijgen. Dat gaat nu in negen van de tien keer vanzelf.” Ansems heeft ook een heel praktische oplossing om te voorkomen dat de kalveren wild worden. Hij werkt samen met een zorgboerderij. De cliënten geven de dieren veelvuldig aandacht en laten hen zo wennen aan de mensen. Een ander veelgehoord bezwaar voor het houden van het kalf bij de koe is de huisvesting. In de praktijk blijkt het echter in vrijwel alle stalsystemen wel te kunnen. Belangrijk is dat kalveren een eigen plekje hebben waar ze zich veilig terug kunnen trekken, aldus Ansems.

Van geboorte tot spenen

Om zoveel mogelijk zekerheid te krijgen dat het kalf voldoende biest krijgt, houdt Ansems de koe en het kalf eerst een nacht bij elkaar in een strohok. Indien nodig blijven ze daar nog één of twee nachten. Als de melkveehouder zeker weet dat het kalf goed drinkt, mogen ze los van elkaar het koppel in. De kalveren blijven minimaal drie maanden bij de koe. Daarna komen ze in de ‘kick-off-groep’. Koe en kalf worden dan gescheiden door een hek. Het kalf kan door het hek bij de moeder drinken. Na een week komt er een extra hek voor, zodat de kalveren alleen de moeder kunnen zien en ruiken. Na weer een week gaan de kalveren naar de jongveestal. “Houd je de kalveren langere tijd bij de koe, dan ontstaat er meer binding tussen koe en kalf. Dat is niet anders. Maar met een systeem als dit kun je op latere leeftijd spenen”, vertelt Koskamp, die een soortgelijk systeem hanteert.  

Voordelen voor de veehouder

Koskamp merkt in de praktijk veel voordelen van het kalf bij de koe. “Het kalf krijgt altijd de juiste hoeveelheid melk op de juiste temperatuur aangeboden. Daarnaast heb ik er minder werk aan. Ik hoef de kalfjes niet te voeren en ik hoef geen stalletjes uit te mesten. En omdat het kalf echt optimale groeiomstandigheden heeft, verwacht ik het later terug te verdienen als het kalf zelf melkkoe is.” Ansems merkt vooral arbeidsvreugde.

“Als ik de kalveren door de wei zie rennen of bij de moeder zien zogen, of ik merk hoe consumenten positief reageren, dan word ik daar blij van.” Tegen de voordelen staat natuurlijk ook een stukje inkomstenderving. Een kalf drinkt sowieso duizend liter bij de koe weg. Deze melk kun je zelf niet vermarkten. Om deze inkomsten te compenseren zou er volgens de veehouders een meerprijs moeten komen voor kalf-bij-de-koe-melk. In Duitsland gebeurt dit al. Ansems benadrukt dat de meerprijs ook voor het vlees moet gelden. “Bij één liter melk hoort 25 gram vlees”, zo stelt hij.

Tekst: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Praktijkmiddag Geesbrug over gele erwtenteelt
13 jun

Praktijkmiddag Geesbrug over gele erwtenteelt

Agricycling bespaart kosten, verbetert bodem én biedt nieuw verdienmodel
13 jun

Agricycling bespaart kosten, verbetert bodem én biedt nieuw verdienmodel

Wonen op het boerenerf: mogelijkheden en maatwerk
12 jun

Wonen op het boerenerf: mogelijkheden en maatwerk

Zuivelnoteringen: stabiel, maar ook groene cijfers
12 jun

Zuivelnoteringen: stabiel, maar ook groene cijfers

"Werken met de Allgäu spotsprayer geeft een goed gevoel"
12 jun

"Werken met de Allgäu spotsprayer geeft een goed gevoel"

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Agricycling bespaart kosten, verbetert bodem én biedt nieuw verdienmodel

Agricycling bespaart kosten, verbetert bodem én biedt nieuw verdienmodel

Praktijkmiddag Geesbrug over gele erwtenteelt

Praktijkmiddag Geesbrug over gele erwtenteelt

Wonen op het boerenerf: mogelijkheden en maatwerk

Wonen op het boerenerf: mogelijkheden en maatwerk

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Belgisch witblauw

Droogstand

Fleckvieh

Holstein-Friesian

Inseminatie melkvee

Jongvee

Roodbont Fries Vee

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid