De Chinese melkproductie is in 2024 met 2,8 procent gedaald tot 40,8 miljoen ton, maar achter deze daling gaat een duidelijke trend schuil. De Chinezen leggen minder focus op volume en meer nadruk op efficiëntie en waardecreatie.
Waar Chinese bedrijven vroeger streefden naar zoveel mogelijk liters, ligt de nadruk nu op hoogwaardige productie per koe. Het gemiddelde ligt inmiddels rond 9.600 kilo melk per koe per jaar, met uitschieters naar meer dan 12.000 kilogram bij de meest efficiënte bedrijven. Door een betere voerefficientie kunnen Chinese veehouders op basis van de huidige voerprijzen jaarlijks ook nog eens een kleine 300 euro per koe besparen.
De zelfvoorzieningsgraad in China is in vier jaar gestegen van 70 naar 85 procent. Toch neemt de import toe, maar de samenstelling is anders. Waar vroeger veel poedermelk werd ingevoerd, kiest China nu vooral voor kaas, wei-eiwitten en functionele ingrediënten. Nieuw-Zeeland profiteert sterk door zijn vrijhandelspositie, terwijl de Verenigde Staten marktaandeel verliezen door importtarieven.
Het aandeel grote bedrijven (1.000+ koeien) is in China in vijf jaar gestegen van 24 naar 56 procent van de nationale veestapel. In regio’s als Binnen-Mongolië draaien bedrijven met tienduizenden koeien, geautomatiseerde melksystemen en genetische optimalisatie. Dat levert productieniveaus en efficiëntie op die de internationale concurrentie onder druk zetten.
Tekst: Gerben Hofman

Meer van dit soort artikelen lezen?
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf.
Wil je meer van zulke óf soortgelijke artikelen lezen – maar dan thuis?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ben je elf keer per jaar verzekerd van het laatste nieuws, uitgebreide bedrijfsreportages en nog veel meer.
👉 Bestel hier direct je jaarabonnement of bekijk alle opties via de website.