• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

‘Culinair boeren’ populair bij biologische boeren en tuinders

Biologisch melkvee Ondernemen 25 maart 2022

'Culinair boeren' populair bij biologische boeren en tuinders

Een steeds groter aantal biologische boeren wil mensen op culinaire wijze kennis laten maken met biologisch eten uit eigen regio. Door het accent te leggen op ‘culinair boeren’ worden de meest smaakvolle rassen, teelten en verwerkingen gekozen. Deze bijzondere ingrediënten vinden hun weg in culinaire arrangementen die boeren en tuinders op het eigen erf aanbieden.

Stichting Van Eigen Erf ontwikkelde voor deze groep boeren een handleiding met inspirerende voorbeelden en tips om gasten te ontvangen op je boerderij. 

Culinair boeren: proeven van de natuur

Op Bioboerderij ’t Schop boeren Bart van den Broek en zijn ouders Jan en Cécile met de natuur. En dat delen ze graag met andere mensen. Bart: “Mijn drijfveer? Als mensen hier weggaan en ze hebben 1% meer kennis over hoe je voeding tot stand komt, daar wordt ik blij van.” Bij ‘t Schop staan Black Angus runderen. “We beheren natuurland, en Black Angus kan daar beter mee omgaan. Minder kilo’s vlees, meer kwaliteit. De tijd nemen, de natuur niet opjagen”, vertelt Jan.

Dit is de manier om het vlees van de hele koe te verkopen.

Die zorgvuldige omgang met het vee komt ook terug in de eigen slagerij. “Onze slager Werner verwerkt het vleestot ambachtelijke vleeswaren zoals rookvlees, runderworst, rosbief en pastrami. Bereid in eigen rookkast op geurend beukenhout of in de speciale worstkeuken. Dit is de manier om het vlees van de hele koe te verkopen. Dat is dan ‘rijp’ vlees, van koeien van vier of vijf jaar oud. Goed dooraderd, van een ras dat het goed doet op natuurgras.”

'Culinair boeren' populair bij biologische boeren en tuinders
'Culinair boeren' populair bij biologische boeren en tuinders

Koken met de tuinders

Voor het arrangement ‘Koken met de tuinders’, nemen tuinders Daniella de Winter en Bart Pijnenburg van biologische Tuin de Es hun gasten mee door de tuin. Wandelend langs de slingerende plantenrijen vol verse groenten uit het seizoen. “We plukken waar we op dat moment zin in hebben.”

Terug in de Tuinkamer met professionele keuken gaan de gasten zelf aan de slag. Daniella: “We bedenken dan ter plekke met de gasten het menu. De één gaat salades maken, met een ander sta je courgettes te vullen. Het is echt do-it-yourself.” Lachend vult Bart aan: “Sommige mensen worden er nerveus van, maar als je creatief bent, komt het altijd goed.”

Voor het arrangement ‘Koken met de tuinders’, nemen tuinders Daniella de Winter en Bart Pijnenburg van biologische Tuin de Es hun gasten mee door de tuin.
Voor het arrangement ‘Koken met de tuinders’, nemen tuinders Daniella de Winter en Bart Pijnenburg van biologische Tuin de Es hun gasten mee door de tuin.

Zelfpluktuin met bijzondere gewassen

Biologische zelfpluktuin Sprankenhof in het Brabantse Udenhout grenst aan het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dat geeft tuinders Mark Vonk en Josèt Vermeer een goede basis om zich te richten op bezoekers door het aanbieden van allerlei activiteiten. Zoals zelfpluk: de verschillende rijen met allerlei soorten fruit worden afgewisseld met bedden groenten, waar bezoekers zelf kunnen oogsten.

Vooral in de zomer slaat dat aan, zoals een vaste klant vertelt onder het wandelen. “Ik ga vaak met mijn moeder, die in de buurt in een tehuis zit. We mogen naar hartenlust zelf oogsten. Zijn we klaar met plukken, dan wegen we het af in de winkel. Heel makkelijk.”

“Onze klanten betalen simpel per gewicht en het lekkere buiten- gevoel krijgen ze er gratis bij.”

Josèt en Mark kozen bewust voor deze aanpak: “Onze klanten betalen simpel per gewicht en het lekkere buiten- gevoel krijgen ze er gratis bij. Wij kunnen ons richten op de teelt van de gewassen.” Mark houdt ook van bijzondere rassen en gewassen. “Met meerdere soorten heb je altijd wel een soort plukbaar. Kiwibes, Appelbes en Jostabes zijn daarom een mooie toevoeging.”

Handleidingen Culinair boeren

Vanuit het project ‘Kom ’s op ons erf Noord-Brabant’ ontwikkelde Stichting Van Eigen Erf handleidingen. In de handleidingen geven landbouwadviseur Maria van Boxtel en marketeer Iris van de Graaf een handig stappenplan voor het starten of effectief inzetten van culinaire activiteiten op de boerderij en het verkopen van je eigen boerderijproducten. Ervaren ondernemers delen hun tips, inspiratie en succesfactoren. 

Bron: Stichting Van Eigen Erf
Beeld: Dick Boschloo

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe MCA-sensor DeLaval monitort uiergezondheid met optische technologie
9 mei

Nieuwe MCA-sensor DeLaval monitort uiergezondheid met optische technologie

Pöttinger viert een halve eeuw innovatie in grondbewerking en zaaitechniek
9 mei

Pöttinger viert een halve eeuw innovatie in grondbewerking en zaaitechniek

Ontknoping Dutch Dairy Challenge 2025 staat voor de deur
8 mei

Ontknoping Dutch Dairy Challenge 2025 staat voor de deur

Ook Europees parlement wil herziene Nitraatlichtlijn en stimuleren RENURE
8 mei

Ook Europees parlement wil herziene Nitraatlichtlijn en stimuleren RENURE

Zuivelnoteringen: stabiele prijzen, maar ook dalingen
8 mei

Zuivelnoteringen: gedaalde prijzen en stabiliteit

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Pöttinger viert een halve eeuw innovatie in grondbewerking en zaaitechniek

Pöttinger viert een halve eeuw innovatie in grondbewerking en zaaitechniek

Nieuwe MCA-sensor DeLaval monitort uiergezondheid met optische technologie

Nieuwe MCA-sensor DeLaval monitort uiergezondheid met optische technologie

Ontknoping Dutch Dairy Challenge 2025 staat voor de deur

Ontknoping Dutch Dairy Challenge 2025 staat voor de deur

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid