• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Aanvragen UBN login
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Winkelmand
  • icon

Vleesconsumptie Nederland weer in de lift?

Bedrijfsnieuws 27 september 2019

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders weer meer vlees gaan eten. De laatste 10 jaar daalde de vleesconsumptie. Dit jaar is het voor het eerst sinds 2009 dat er een lichte stijging te zien is.

Het onderzoek van Wageningen Economic Research werd gedaan in opdracht van Wakker Dier. Volgens het onderzoek van Wageningen Economic Research daalde van 2010 tot 2017 het totale vleesverbruik van de gemiddelde Nederlander van 79,0 naar 76,6 kg. In 2018 was het totale aantal kilogram gestegen naar 77,2 kg. Dit is een toename van 600 gram ten opzichte van 2017, wat vergelijkbaar is met vier hamburgers per persoon.

Vleesgebruik per productcategorie

Het totale verbruik van vlees(waren) is uitgedrukt op basis van het karkasgewicht. Dit is het gewicht van vlees inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van het karkasgewicht bestaat uit vlees voor consumptie.

Vooral kip is verantwoordelijk voor de toename van vleesconsumptie in 2018. De consumptie van varkens- en rundvlees steeg marginaal. De cijfers voor kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees blijven gelijk aan eerdere jaren.

De verhoudingen tussen de verschillende soorten vlees veranderden nauwelijks in 2018 ten opzichte van voorgaande jaren. Varkensvlees is en blijft de grootste categorie. Bijna de helft van de vleesconsumptie van de gemiddelde Nederlander bestaat uit varkensvlees (36,6 kg), gevolgd door kip (22,5 kg) en rundvlees (15,5 kg).

Mogelijke verklaringen vleesconsumptie

Er zijn verschillende verklaringen voor de toegenomen vleesconsumptie in 2018. Vanwege het mooie weer zou er meer gebarbecued kunnen zijn. Ook gunstige prijzen van vlees, een hoger inkomen of een stijging in de horecamaaltijden zouden verklaringen kunnen zijn voor de veranderende vleesconsumptie. Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak is nader onderzoek noodzakelijk.

De toename in vleesconsumptie is verder opvallend omdat er juist steeds meer aandacht is voor klimaat en milieu, dierenwelzijn, gezondheid en voedselzekerheidsvragen omtrent een groeiende wereldbevolking. In de hedendaagse cultuur is vlees eten nog de norm. Omdat we het normaal vinden, staan we er niet bij stil en ziet een deel van de mensen geen noodzaak tot een alternatief. Een andere aspect kan zijn dat mensen niet beperkt willen worden in hun vrijheid en blijven kiezen voor het eten van vlees.  

Meer of minder vlees?

De uitkomst van Wageningen Economic Research staat haaks op de cijfers die marktbureau IRI presenteerde in augustus, waaruit bleek dat de verkoop van vlees juist daalt. Beide uitkomsten kunnen echter waar zijn.

De onderzoekers van Wageningen Economic Research verklaren de verschillende uitkomsten van de onderzoeken door het feit dat IRI een andere en minder omvattende wijze van dataverzameling hanteert. Het onderzoek van IRI keek naar de kassagegevens van grote supermarkten. Er werd, in tegenstelling tot het onderzoek van Wageningen, geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de consumptie in de horeca. Het zou kunnen dat er in de horeca veel vlees wordt genuttigd. Dit zou verder onderzocht moeten worden om er met zekerheid iets over te kunnen zeggen.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Melkrobot - Data uit melkrobots voortaan gebruikt voor fokwaardes uierkenmerken
22 mrt

Data uit melkrobots voortaan gebruikt voor fokwaardes uierkenmerken

Je biologische grasland evalueren na de droogte
22 mrt

5 tips voor verzorging van biologisch grasland in het voorjaar

Koeien theather1
22 mrt

Twee koeien trainen voor het theater, dat doe je niet zomaar

Vergunningen mogelijk op losse schroeven na besluit Brabant - Melkveepartijen komen met eisen voor fundament landbouwakkoord
22 mrt

Melkveepartijen komen met eisen voor fundament Landbouwakkoord

Boeren met Bomen: 20.000 bomen geplant door melkveehouders
22 mrt

Melkveehouders plantten 20.000 bomen voor gezonde koeien, biodiversiteit en klimaat

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Melkrobot - Data uit melkrobots voortaan gebruikt voor fokwaardes uierkenmerken

Data uit melkrobots voortaan gebruikt voor fokwaardes uierkenmerken

Je biologische grasland evalueren na de droogte

5 tips voor verzorging van biologisch grasland in het voorjaar

Koeien theather1

Twee koeien trainen voor het theater, dat doe je niet zomaar

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Barenbrug
Logo vakpartner - Corteva
HIPRA Benelux
Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo vakpartner - REMON
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • SDE-subsidie
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • HIPRA
    • Lely
      • Lely Vector
    • Remon
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Bedrijfsabonnementen
    • Proefnummer aanvragen
    • Uw abonnement op melkveebedrijf aanpassen
    • Adverteren
    • Aanvragen UBN login
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
  • Winkelmand
  • Instagram Melkveebedrijf – Link in bio
  • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren