• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Bemester
    • Bemestingsplan
    • Compost
    • Dierlijke mest
    • Groenbemester
    • Kunstmest
    • Mestscheiden
    • Mest uitrijden
  • Teeltwerkzaamheden
    • Inkuilen
    • Hakselen
    • Ruwvoerwinning
    • Mechanisatie
    • Onkruidbestrijding
  • Gezondheid
    • Blauwtong
    • E. coli
    • Gezondheidsstatus bedrijf
    • Hittestress
    • Ketose
    • Klauwgezondheid
    • Leverbotinfectie
    • Luchtwegproblemen
    • Melkproductie
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid
    • Vruchtbaarheid
  • Fokkerij
    • AAA
    • Aberdeen Angus
    • Belgisch witblauw
    • BrownSwiss
    • Fleckvieh
    • Genetica
    • Holstein-Friessian
    • Jersey
  • Management
    • Droogstand
    • Jongvee
    • Smart Farming
  • Voer
    • Bijproducten
    • Gras
    • Kuilanalyse
    • Krachtvoer
    • Mais
    • Weidegang
  • Regelgeving
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies
    • Qlip
  • Stal
    • Melkrobot
    • Melkstal
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Aanvragen-UBN
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Prosu Podcast

We zijn minder melk gaan drinken, maar meer kaas gaan eten

Melkproductie 14 juli 2023

ZuivelNL: "We staan als zuivelketen voor een enorme opgave"

In Nederland zijn we in de loop van de eerste twee decennia van de 21ste eeuw minder melk gaan drinken maar juist meer kaas gaan eten. Dit blijkt uit een overzicht van de verbruikscijfers van zuivelproducten en eieren per hoofd van de bevolking gedurende 2005-2022. De verbruikscijfers voor boter(olie) en eieren vertonen minder uitgesproken veranderingen over dezelfde periode.

Minder melk(producten), meer kaas en kwark

De cijfers voor melk(producten) laten een duidelijke afname in het verbruik zien in de loop van de tijd: melk(producten) namen met zo’n 20 procent in volume af tussen 2005 en 2021. Tegenover deze dalende trend staat een opwaarste trend voor kaas en kwark: het verbruik van kaasproducten steeg met zo’n 40 procent gedurende dezelfde periode. Het gaat veel Nederlanders blijkbaar gemakkelijker af een glas melk of drinkyoghurt te laten staan dan af te zien van een blokje kaas of een bakje kwark.

Van vloeibaar naar vaste vorm

Op basis van deze veranderingen is op te maken dat er zich een relatieve ‘ontmelking’ voordoet in Nederland zonder dat er direct sprake is van ‘ontzuiveling’. Melk ligt immers aan de basis van kaas- en kwarkproducten. Zuivel is en blijft een belangrijke productcategorie in het Nederlandse dieet. Dit neemt niet weg dat de totale hoeveelheid in de loop van de tijd is gedaald. Melk(producten), kaas/kwark en boter(olie) waren in 2005 bij elkaar opgeteld goed voor bijna 129 kilogram per persoon/per jaar. Voor 2022 staat de teller momenteel op circa 110 kilogram per persoon/per jaar. Dit is een daling van zo’n 19 kg (circa 15 procent).

Methodiek

De methodiek die gehanteerd is voor het bepalen van de consumptie per hoofd van de bevolking voor zuivelproducten komt erop neer dat het verbruik in een bepaald jaar wordt afgeleid van de productie van consumptiemelk, consumptiemelkproducten, kaas en boter(olie) in dat jaar. Productiecijfers worden gecombineerd met invoer- en uitvoercijfers om zo tot het binnenlands verbruik te komen.

Bron: WUR

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Case IH Farmall A-serie krijgt upgrades in vermogen en comfort
15 sep

Case IH Farmall A-serie krijgt upgrades in vermogen en comfort

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders
15 sep

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders

Minder melk door ontsteking? Herken de vroege signalen
15 sep

Minder melk door ontsteking? Herken de vroege signalen

VisscherHolland lanceert PhyCura internationaal als private label
12 sep

VisscherHolland lanceert PhyCura internationaal als private label

BIG Challenge 2026 gaat weer van start
12 sep

BIG Challenge 2026 gaat weer van start

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Case IH Farmall A-serie krijgt upgrades in vermogen en comfort

Case IH Farmall A-serie krijgt upgrades in vermogen en comfort

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders

Minder melk door ontsteking? Herken de vroege signalen

Minder melk door ontsteking? Herken de vroege signalen

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox & Voerhekken

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Gras
    • Inkuilen
    • Mais
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • Hakselen
  • Ruwvoerwinning
  • Kuilanalyse