• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mest uitrijden
    • Mestscheider
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • Mastitis
      • E. coli onder melkvee
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Ondernemen
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkproductie
      • Melkmachines
      • Melkstal
      • Melkrobot
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Voer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE-subsidie
    • UBN
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon

Zuivel en traditie langs de kaasroute in de Dolomieten

Bedrijfsnieuws Melkwinning 27 augustus 2021

Zuivel en traditie langs de kaasroute in de Dolomieten

In de Dolomieten, een bergketen in het noorden van Italië die gekenmerkt wordt door de steile rotswanden en pieken, vieren ze melk en zuivel de hele zomer lang. Op 18 en 19 september is er zelfs nog een ‘Latte in Festa’ (melkfeest) in Lavarone. Maar het middelpunt van de zuivelfestiviteiten ligt toch in de Val di Fassa waar van 28 juli tot 4 augustus gefeest wordt met melk en zuivel. 

Zelf noemen ze het ‘een niet te missen kans om het witte goud van de Fassa Dolomieten te leren kennen’ aan de hand van smakelijke rondleidingen op de plaatselijke melkveebedrijven, demonstraties, ‘total white’ wellnessmomenten en je kan er zelfs onder de sterrenhemel gaan dineren op de boerderij.  

Kaasroute 

Melk en zuivel spelen zo’n centrale rol in de Dolomieten, dat er een heuse kaasroute voor ontwikkeld werd. Deze dompelt de toerist onder in de alpiene identiteit van de Trentino Dolomieten en voert langs de Valle di Fassa, de Val de Fiemme en de Primiero. Bij die verschillende valleien horen ook specifieke zuivelproducten, zoals de Caprino di Cavalese (gemaakt met geitenmelk uit de vallei) in de Val de Fiemme, de Puzzone di Moena en de Cher de Fascia in de Val de Fassa, en de Botiro di Primiero di Malga in de Valle di Primiero. 

Cher di Fascia (Cuor di Fassa)

De kaas Cher di Fascia (Cuor di Fassa) heeft een gewassen olieachtige, (oker)gele tot rode korst, wat fermentatie mogelijk maakt waarbij zich opmerkelijke geuren en aroma’s ontwikkelen. De kazen wegen zo’n 10 tot 12 kg. De rauwe volle melk voor deze kaas is afkomstig van koeienrassen zoals Bruna en Grigio Alpina. Na twee tot acht maanden rijpen, is de kaas klaar om gegeten te worden. Naast melk bevat deze enkel stremsel en zout. 

Botiro di Primiero di Malga

De Botiro di Primiero di Malga is boter op basis van rauwe room, afkomstig van melk die tijdens het grazen op de zomerweiden verzameld werd. Ze heeft een zeer lange traditie die teruggaat tot de Serenissima, de Republiek Venetië (697-1797). De boter is intens geel van kleur en heeft een erg rijk aroma door de bloemenrijkdom op de weiden en de verschillende gras- en kruidensoorten. De verwerking van de room gebeurt op een specifieke manier. Vanwege het sterke aroma wordt de boter best vers gegeten met brood, jam, honing of suiker. Ook op gezouten vlees of gerookte forel smaakt deze boter naar het schijnt heerlijk.  

Wil je de boter zelf eens gaan proeven, dan moet je snel zijn en best reserveren. Deze is enkel van juni tot september te verkrijgen in beperkte hoeveelheden. 

Volk van de Ladiners 

De uitgesproken eigenheid van de regio en van de verschillende kazen is terug te brengen op de Ladiners, een ethnische groep die in deze regio woont en het Ladinisch spreekt. Dat is een Retro-Romaanse taal die afstamt van het Latijn, wat de taal was die de Keltische bevolking van de Alpengebieden van de Romeinen had overgenomen. Hoewel de regiotaal steeds meer teruggedrongen werd door het Italiaans, spreken nog steeds zo’n 30.000 mensen het Ladinisch en zijn er cultuurorganisaties die waken over de eigenheid van de regio en de taal. Van die aandacht profiteren ook de streekproducten. 

edit

Puzzone di Moena 

De naam van deze kaas is beschermd als streekproduct (BOB of beschermde oorsprongsbenaming) en wordt gemaakt van rauwe melk uit Moena en Predazzo.  
De kaas moet negentig dagen rijpen en produceert een zeer typisch aroma. Aanvankelijk heeft deze een prikkelende notensmaak maar deze transformeert naar toetsen van weide, gras en rijp fruit met een vleugje geroosterde hazelnoot. Volgens de traditie moeten deze kazen tijdens de rijping met de hand gewassen worden om de vorming van een waterdichte laag te bevorderen. Zo kunnen geuren en aroma’s zich nog beter ontwikkelen. In de zomer wordt een Malga-versie van de kaas gemaakt. De melk hiervoor is afkomstig van de bergweiden. 

Tekst: Hilde De Wachter 
Beeld: Wikimedia Commons


Iedere maand komt er een bijzonder zuivelverhaal aan bod in het Vakblad Melkveebedrijf. Vaker deze verhalen thuis op de mat?

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Drie zomer-tips voor een gezonde bodem
20 jun

Drie zomertips voor een gezonde bodem

Vogelsang krijgt DLG-certificaat voor BlackBird sleepvoetbemester
19 jun

Vogelsang krijgt DLG-certificaat voor BlackBird sleepvoetbemester

Meer nitraat in grond- en oppervlaktewater door droogte
19 jun

Meer nitraat in grond- en oppervlaktewater door droogte

Subsidie voor aanpakken erfafspoeling: vraag nu gratis advies aan
19 jun

Subsidie voor aanpakken erfafspoeling: vraag nu gratis advies aan

“Niet op gevoel kiezen voor gesekst sperma, maar op basis van euro’s”
19 jun

“Niet op gevoel kiezen voor gesekst sperma, maar op basis van euro’s”

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Drie zomer-tips voor een gezonde bodem

Drie zomertips voor een gezonde bodem

Vogelsang krijgt DLG-certificaat voor BlackBird sleepvoetbemester

Vogelsang krijgt DLG-certificaat voor BlackBird sleepvoetbemester

Subsidie voor aanpakken erfafspoeling: vraag nu gratis advies aan

Subsidie voor aanpakken erfafspoeling: vraag nu gratis advies aan

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox

Melkwinning

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Grasland melkveehouderij
    • Inkuilen
    • Mais in de melkveehouderij
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • icon
  • Cookiebeleid