• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.nlMelkveebedrijf.nl

  • Bemesting
    • Bemester
    • Bemestingsplan
    • Compost
    • Dierlijke mest
    • Groenbemester
    • Kunstmest
    • Mestscheiden
    • Mest uitrijden
  • Teeltwerkzaamheden
    • Inkuilen
    • Hakselen
    • Ruwvoerwinning
    • Mechanisatie
    • Onkruidbestrijding
  • Gezondheid
    • Blauwtong
    • E. coli
    • Gezondheidsstatus bedrijf
    • Hittestress
    • Ketose
    • Klauwgezondheid
    • Leverbotinfectie
    • Luchtwegproblemen
    • Melkproductie
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid
    • Vruchtbaarheid
  • Fokkerij
    • AAA
    • Aberdeen Angus
    • Belgisch witblauw
    • BrownSwiss
    • Fleckvieh
    • Genetica
    • Holstein-Friessian
    • Jersey
  • Management
    • Droogstand
    • Jongvee
    • Smart Farming
  • Voer
    • Bijproducten
    • Gras
    • Kuilanalyse
    • Krachtvoer
    • Mais
    • Weidegang
  • Regelgeving
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • Subsidies
    • Qlip
  • Stal
    • Melkrobot
    • Melkstal
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Aanvragen-UBN
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Prosu Podcast

De vleesconsumptie per hoofd van de bevolking daalt tot minder dan 52 kilogram

Ondernemen 26 april 2024

De langetermijntrend naar een lagere vleesconsumptie in Duitsland zal zich in 2023 voortzetten. Op basis van de nieuwe berekeningen is volgens voorlopige informatie van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL) de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in 2023 met 430 gram gedaald tot 51,6 kilogram.

Rund- en kalfsvlees lieten de grootste procentuele daling zien: de consumptie per hoofd van de bevolking daalde met bijna vijf procent naar 8,9 kilogram per persoon. Ook het aandeel varkensvlees daalde in 2023. Hier werd de geconsumeerde hoeveelheid met bijna 600 gram teruggebracht tot 27,5 kilogram per persoon. Een kwart van de geconsumeerde hoeveelheid vlees bestaat uit pluimveevlees, vooral kippenvlees. Bij pluimvee was er in 2023 sprake van een stijging van circa 900 gram per persoon. Dit betekent dat de consumptie van pluimveevlees per hoofd van de bevolking in 2023 13,1 kilogram bedroeg.

De redenen voor de daling van de vleesconsumptie zijn waarschijnlijk onder meer veranderende diëten. Een algemeen toegenomen bewustzijn van de effecten van een hoge vleesconsumptie op de eigen gezondheid, het klimaat en het milieu zal waarschijnlijk ook een rol spelen.

De algemene daling van de vleesconsumptie gaat gepaard met een daling van de import van vlees, vleesproducten en ingeblikte goederen gemaakt van varkens, runderen en kalveren. Vooral de import van varkensvlees daalt gestaag (meest recentelijk naar ongeveer 0,96 miljoen ton in 2023), terwijl de export daarboven ligt (ruim 2,22 miljoen ton in 2023).

Meer gevogelte, rund- en kalfsvlees – minder varkensvlees

De nettoproductie van varkensvlees, dat wil zeggen het vlees van in eigen land geslachte dieren, daalde naar 4,2 miljoen ton slachtgewicht in 2023 (-6,8 procent). Daarentegen steeg de nettoproductie van pluimveevlees naar 1,52 miljoen ton slachtgewicht (+1,4 procent), terwijl die van rundvlees één miljoen ton (+0,5 procent) bedroeg.

De zelfvoorzieningsgraad met vlees bedroeg 120 procent (2022: 125 procent).

Bron: BLE

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Mais hoger afhakselen voor een gezondere kuil”
18 sep

“Mais hoger afhakselen voor een gezondere kuil”

Strooisel en management bepalend voor uiergezondheid
18 sep

Strooisel en management bepalend voor uiergezondheid

“We zijn van brandjes blussen overgestapt op preventief werken”
18 sep

“We zijn van brandjes blussen overgestapt op preventief werken”

Zuivelnoteringen omlaag: boter daalt het sterkst
17 sep

Opnieuw rode cijfers voor alle zuivelnoteringen

Boeren en tuinders cruciaal in keuzes voor de Nederlandse toekomst
17 sep

Boeren en tuinders cruciaal in keuzes voor de Nederlandse toekomst

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

“Mais hoger afhakselen voor een gezondere kuil”

“Mais hoger afhakselen voor een gezondere kuil”

Strooisel en management bepalend voor uiergezondheid

Strooisel en management bepalend voor uiergezondheid

“We zijn van brandjes blussen overgestapt op preventief werken”

“We zijn van brandjes blussen overgestapt op preventief werken”

Themapagina's

DiergezondheidBemestingFokkerijMelkveebedrijfVeevoerWet en regelgeving

Bedrijfsnieuws

Ligbox & Voerhekken

Melkproductie

Melkmachines

Melkstal

Melkrobot

Melkprijs

Ondernemen

Advertorial

Mechanisatie

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

Logo vakpartner - Lely
Logo vakpartner - Yara
Logo de heus
Logo vakpartner - TrouwNutrition

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
    • Dierlijke mest
      • Drijfmest
      • Vaste mest
    • Kunstmest
    • Mestscheider
    • Mest uitrijden
    • Sleepvoet
    • Vanggewas
  • Diergezondheid
    • Blauwtong
    • Hittestress bij melkvee
    • Ketose (slepende melkziekte)
    • Klauwverzorging bij melkvee
      • Mortellaro
    • Leverbotinfectie bij melkvee
    • Luchtwegproblemen melkvee
    • Mond-en-klauwzeer (MKZ)
    • Neospora
    • Pensverzuring
    • Uiergezondheid bij melkvee
      • E. coli onder melkvee
      • Mastitis
  • Fokkerij
    • Belgisch witblauw
    • Droogstand
    • Fleckvieh
    • Holstein-Friesian
    • Inseminatie bij melkvee
    • Jersey
    • Jongvee
    • Roodbont Fries Vee
    • Vruchtbaarheid melkvee
  • Melkveebedrijf
    • Bedrijfsnieuws
    • Ligbox
    • Mechanisatie
    • Melkwinning
      • Melkrobot
      • Melkmachines
      • Melkproductie
      • Melkstal
    • Melkprijs
    • Ondernemen
      • Biologisch ondernemen
    • Smart Farming
      • Data op het melkveebedrijf
  • Veevoer
    • Automatisch voeren
    • Beregening grasland en mais
    • Bijproducten voor melkvee
    • Drinkwater voor koeien
    • Gras
    • Inkuilen
    • Mais
    • Kalvermelk
    • Krachtvoer voor melkvee
    • Onkruidbestrijding grasland en mais
    • Weidegang bij melkvee
  • Wet en regelgeving
    • Boerenprotest
    • Derogatie
    • Fosfaatrechten
    • Gecombineerde opgave
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid
    • Stikstofaanpak
    • POP3
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Qlip
    • Subsidies melkveehouderij
      • Asbestsanering
      • SDE-subsidie
      • Salderingsregeling
    • UBN
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • AI Total
    • Berg
    • De Heus Voeders
    • Lely
      • Lely Vector
    • Speerstra | Kennispartner
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren op vakblad Melkveebedrijf
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Prosu Podcast
    • Aanvragen UBN login
  • Winkelmand
  • Hakselen
  • Ruwvoerwinning
  • Kuilanalyse