Vanaf dit weideseizoen starten elf melkveehouders met het project ‘Meet Weet Weidegang’. Het doel is om gedurende drie weideseizoenen een methode te testen waarmee exact en realtime gemeten is hoeveel uren elke koe daadwerkelijk dagelijks buiten in de wei doorbrengt. Een ander doel binnen het project is het pleiten voor een staffelsysteem.
Een weidepremie gebaseerd op aantoonbare weide-uren. Hoe meer uren, hoe hoger de premie. De innovatie is een impuls voor het verdienmodel van de melkveehouder én een tool om doelsturing vorm te geven.
Weide-uren nauwkeuring bijhouden
Bij de elf melkveehouders zijn alle voorbereidingen getroffen. Sensoren (tags) zijn aan de halsbanden van de koeien bevestigd. De tags communiceren met een ontvanger die buiten aan de stalmuur hangt. Zodra de koe de stal verlaat of later weer binnen komt, is dit signaal vastgelegd. De tag correspondeert met het levensnummer van de koe. Weide-uren worden daarmee nauwkeurig per koe een heel seizoen bijgehouden. Alle data gaat rechtstreeks naar een blockchainplatform, waarmee transparantie, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid gegarandeerd zijn. De melkveehouders volgen de data realtime via een app. Ook wordt in de app het percentage getoond van het aantal koeien dat in de wei is.

Geen digitaal stalpoortje
In het verleden zijn er sensoren uitgetest voor weidegang waar een digitaal poortje buiten de stal als ontvanger fungeerde. Een vast poortje bleek onpraktisch en kostbaar. In het huidige project zijn ontvangers aan de buitenmuur bevestigd die signalen opvangen in een straal van 15 meter en kunnen de signalen van tientallen koeien tegelijk verwerken. De uren weidegang van de elfkoppige projectgroep varieert van 1000 tot 3000 uur. Bewust is gekozen voor een diversiteit aan melkveehouders en hun bedrijfsvoering. De helft melkt met robot; twee zijn er biologisch, er zijn verschillende zuivelafnemers of deelname aan aparte melkstromen en de verdeling is over vijf provincies.
Melkveehouder Tijmen van Zessen
Melkveehouder Tijmen van Zessen uit Lexmond is de woordvoerder van de projectgroep en beheert ook de social mediakanalen. Zijn motivatie om mee te doen aan het Meet Weet Weidegang project:” Het realtime vastleggen van onze weide-uren past bij doelsturing op bedrijfsniveau. Betrouwbaar registreren en aantonen wat je doet. Weidegang is onze manier om concreet ammoniak -en methaanemissie te verminderen.”
Bij het project zijn wetenschappers Frank Lenssink en Yvonne Verbeek betrokken om zowel de techniek als de reductieresultaten te volgen en in kaart te brengen. Meet Weet Weidegang is een initiatief van de Werkgroep Meerweiden (LTO, NAJK, Biohuis en Netwerk GRONDig). Het project is gefinancierd door het ministerie van LVVN.
Bron en beeld: Meet Weet Weidegang