De huidige stand van zaken met betrekking tot de MKZ-uitbraak in Hongarije en Slowakije is, dat er in Hongarije 4 uitbraken zijn bevestigd (de laatste op 2 april) en in Slowakije 6 uitbraken (de laatste op 5 april). Vooralsnog is het goed nieuws dat er geen nieuwe uitbraken zijn gemeld maar we bevinden ons nog altijd binnen de incubatieperiode na de vondst van de laatste besmetting. Het is te vroeg om te concluderen dat de epidemie onder controle is.
Beide landen hebben onderdrukkende vaccinatie ingezet op besmette bedrijven in afwachting op de ruimingen, die veel tijd in beslag namen. Alle dieren op besmette bedrijven zijn inmiddels gedood. Screening van gehouden dieren en wild gaat door.
Slowakije en Hongarije treffen diverse aanvullende maatregelen voor handel en bijvoorbeeld doorvoer van levende gevoelige dieren. Ten slotte heeft het EU-referentielaboratorium onderzoek gedaan naar de veldstam en beschikbare vaccins. Het vaccin dat Nederland in januari heeft gekocht, en waarvan er nog 50.000 in voorraad zijn na de hulp aan Slowakije, heeft een goede werkzaamheid tegen het type virus dat rondgaat. Duitsland heeft inmiddels de MKZ-vrij status weer terug.
Handel MKZ gevoelige dieren
Transport van voor MKZ gevoelige dieren blijft een belangrijke risicofactor voor de verspreiding. Daarom hebben sommige lidstaten anders dan Slowakije en Hongarije extra nationale maatregelen ingesteld, onder andere ten aanzien van doorvoer en transport, deze vindt u hieronder:
- Tsjechië
- Oostenrijk
- Polen: extra grenscontroles
- Kroatië: extra grenscontroles en R&O bij twee grensposten met Hongarije (Goričan HR-Letenye HU en Duboševica HR-Udvar HU).
Als LTO blijven we oproepen om alert te blijven, en om verdenkingen te melden bij de NVWA en de bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Daarbij is het belangrijk dat dierhouders of hun medewerkers géén producten van dierlijke oorsprong meenemen uit landen met MKZ besmettingen. En ook seizoensarbeiders in de plantaardige sectoren te wijzen op de risico’s van meegebracht voedsel niet alleen ivm met MKZ maar ook Afrikaanse Varkenspest kan meegenomen worden door besmette producten zoals vlees.
Bron: LTO