Wil je koeien die goed grazen, sterk zijn en lang meegaan? Dan is het slim om jongvee al vroeg kennis te laten maken met de wei. Vroege weidegang helpt kalveren effectief grazen, bouwt weerstand op tegen maagdarm- en longwormen, en stimuleert spier- en skeletontwikkeling. Een goed opgefokte vaars met weide-ervaring groeit uit tot een gezonde, productieve melkkoe.
Jong geleerd is oud gedaan
Pinken kunnen leren verschillende soorten gras optimaal te benutten, bijvoorbeeld door achter koeien aan te grazen of herfstgras te eten tot diep in het najaar. Dat maakt het graslandgebruik efficiënter en draagt bij aan een goede groei en gezondheid van de dieren. Let wel: laat jongvee op tijd naar binnen gaan om de nadelige effecten van nat en koud najaarsweer te voorkomen.
De Stichting Weidegang biedt een praktische handleiding met drie duidelijke schema’s die helpen bij het opzetten van een succesvol weideplan voor jongvee.
Praktische tips voor een goede start in de wei
1. Inspecteer het weiland
Check welke grassoorten er staan en beoordeel de kwaliteit. Let op gevaarlijke planten zoals jacobskruiskruid en verwijder deze om gezondheidsproblemen te voorkomen.
2. Zorg voor schoon drinkwater
Controleer dagelijks of de drinkbakken werken, goed bereikbaar zijn en schoon blijven.
3. Stel een beweidingsplan op
Een plan voorafgaand aan het seizoen helpt je de weidegrond optimaal te benutten en overbegrazing te voorkomen. Ook hiervoor biedt de Stichting Weidegang ondersteuning via hun handleiding.
4. Voeding: jongvee bijvoeren
Jonge dieren nemen nog onvoldoende droge stof op via gras. Tot een leeftijd van ongeveer 10 maanden is bijvoeren dus nodig. Voor oudere dieren is een goede mineralenvoorziening belangrijk.
5. Bouw immuniteit op
Maak samen met de dierenarts een plan om weerstand op te bouwen tegen maagdarm- en longwormen. In bepaalde regio’s is ook aandacht voor leverbot belangrijk.
6. Bescherm tegen hittestress
Bij warm, broeierig weer moet jongvee toegang hebben tot schaduw. Als dat niet mogelijk is, breng ze dan naar de stal.
7. Dagelijkse controle
Loop dagelijks even langs het koppel om te checken of alles in orde is.
Bron: Agrifirm