Agro-innovatiecentrum De Marke staat aan de vooravond van een grote vernieuwing. Maar voordat de eerste schop de grond in gaat, onderzoekt het centrum of het ook anders kan en wat er beter kan. Colin Dekker, onderzoeksassistent bij Wageningen Plant Research (WUR), deelt zijn inzichten over de toekomst van het erf en de functies die het zal vervullen.
Het erf van de toekomst: functies en ontwerp
Een goed ingericht erf moet efficiënt zijn voor de verplaatsing en opslag van goederen en dieren, maar ook inspelen op actuele uitdagingen, zoals digitale infrastructuur, routing robots, waterbeheer, biodiversiteit en energieopslag. Volgens Dekker speelt wateropslag een steeds grotere rol: “Er is nu al een duogoot in de ruwvoeropslag om schoon en vuil water apart af te voeren, maar we willen verder kijken naar slimme systemen en verbeterde zonering.”
Naast waterbeheer onderzoekt De Marke hoe het erf kan bijdragen aan biodiversiteit door middel van beplanting en nestkasten. Ook de opslag en opwekking van energie krijgt aandacht. “Zonnepanelen zijn al aanwezig, en energieopslag via batterijen is een logische vervolgstap”, aldus Dekker.
Veiligheid en logistiek
De logistiek van het erf is een belangrijk aandachtspunt. Transportbewegingen moeten efficiënt en veilig verlopen, met gescheiden ‘schone’ en ‘vuile’ routes. De keuze voor een vrijloopstal en een voerrobot brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit vraagt om een doordachte herinrichting.
Voorbeeld voor de sector
De Marke wil met de erfvernieuwing niet alleen praktische verbeteringen doorvoeren, maar ook een inspiratiebron zijn voor agrarische ondernemers. “Tijdens rondleidingen willen we innovaties laten zien en tonen hoe landbouwbedrijven kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen”, zegt Dekker. “De ontwikkeling van het erf is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een kans om de rol van de landbouw in de samenleving opnieuw vorm te geven.”