In eerste instantie was melkveehouder Erik Commissaris uit het Belgische Essen wat sceptisch, toen een auto met gele kentekenplaat zijn erf op kwam rijden. Het bedrijf had producten in het assortiment die het immuunsysteem van koeien kunnen ondersteunen, waardoor onder andere uiergezondheid verbetert. Toch besloot de melkveehouder met AHV (Animal Health Vision) in zee te gaan. Met een goede begeleiding overwon een koe ernstige uierproblemen en daalde het antibioticagebruik snel. Inmiddels zijn de producten van AHV dan ook niet meer van dit bedrijf te denken.
Op het melkveebedrijf van Erik Commissaris zijn 125 koeien aan de melk en staan ongeveer negentig stuks jongvee. Op 46 hectare landbouwgrond verbouwt hij 24 hectare mais en 2,5 hectare voederbieten. Het overige areaal wordt ingezet voor grasland. De melk wordt geleverd aan zuivelcoöperatie Arla.
Dit houdt in dat de bedrijfsvoering wordt gescoord aan de hand van een puntenstelsel, waarbij de melkveehouder punten kan verdienen op het gebied van voerefficiëntie, mestverwerking, hernieuwbare elektriciteit, landgebruik en dierenwelzijn. Dit soort activiteiten geven een plus op de melkprijs. Daarom krijgen de melkkoeien op dit bedrijf naast gras en mais producten als bietenpulp, spruiten, bierbostel en granen.
Het jongvee krijgt uienpulp als opmerkelijk bijproduct gevoerd. Tijdens een ronde door de stal valt de scherpe geur hiervan dan ook meteen op. Nieuwsgierige hoofden steken door het voerhek heen. Het gros van de dieren is Holstein-Friesian, maar een gedeelte van het koppel is ingekruist met Brown Swiss en Jersey om wat compactere dieren te krijgen.
Uiergezondheid verbeteren
Ruim vier jaar geleden kwam een medewerker van AHV langs op dit melkveebedrijf. Hij vertelde de melkveehouder over de werking van verschillende producten op basis van plantenextracten, die zorgen voor ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast zorgen de producten voor minder schommelingen in de stofwisseling, waardoor koeien de lactatie beter doorkomen.
Commissaris zocht naar verbetering van de uiergezondheid en volgens de AHV-adviseur konden zijn producten daar een positieve bijdrage aan leveren. “In eerste instantie geloofde ik er niet zo in. Ze mochten gaan bewijzen wat ze waard zijn”, vertelt Commissaris eerlijk. “En eigenlijk werd mijn gevoel een beetje bevestigd. De producten leken niet direct te werken. Het celgetal bleef hoog.”
Melkveehouder kijkt met frisse blik
Toch besloot de melkveehouder na een tijdje om met een frisse blik naar de uiergezondheid te kijken. Hij vroeg om extra begeleiding en hieruit kwam naar voren dat de producten beter konden worden ingezet.
“We pasten AHV Quick, Extra en Aspi toe bij koeien met langdurige uierproblemen, want daar had ik niets te verliezen en na verloop van tijd moeten deze koeien toch het bedrijf af. Logisch dat het niet werkte, weet ik nu, want als koeien langdurig problemen met uiergezondheid hebben, keren deze uitdagingen keer op keer terug.”

Inmiddels zijn de producten van AHV niet meer weg te denken van dit melkveebedrijf. Maar liefst tien verschillende producten worden toegepast: AHV Booster, Aspi, Quick (in pasta- en tabletvorm), Extra, StartLac, Metri, StopLac, Respi en CirQ Support.
Samen met Stella Faber, Specialist Diergezondheid bij AHV nam hij zijn bedrijf onder de loep. Een koe met ernstige uierproblemen kreeg AHV Aspi toegediend om het immuunsysteem te ondersteunen. Ook kozen ze voor AHV Booster om de stofwisseling te bevorderen. “De koe kwam erbovenop. Dat had ik echt niet verwacht en hierdoor groeide mijn geloof in de producten.”
Begeleiding met MPR-gegevens
Nu, twee jaar later, komt Faber iedere vijf à zes weken langs, wanneer ze de nieuwe MPR-gegevens van het melkveebedrijf heeft geanalyseerd. “Omdat ik inzicht heb in de MPR, kunnen we het bedrijf mooi opvolgen aan de hand van cijfers”, vertelt Faber. “We bekijken het algemene beeld van het koppel. We pakken het celgetal erbij, ook kijken we naar koeien in de opstartfaseen monitoren wede energiebalans.”
Daarnaast krijgt Commissaris voor individuele koeien een op maat gemaakt advies. In de vorm van een behandelkaart krijgt de melkveehouder een overzicht aangereikt, waarop staat welke dieren op welk moment een product toegediend dienen te krijgen. “Goede begeleiding is heel belangrijk”, heeft de hij ervaren. “Dan komen de producten goed tot hun recht. Het gebruik van de MPR-gegevens is een goed hulpmiddel. Het is niet langer tasten in het duister, maar je weet echt wat de producten doen.”

Melkveehouder Erik Commissaris met zijn zoon Vic (links) en Stella Faber van AHV (rechts).
Commissaris tipt een opmerkelijk verschijnsel aan: “Het is bijvoorbeeld zo dat soms het tankcelgetal kort stijgt na het toedienen van de producten. Dit komt doordat het immuunsysteem geactiveerd wordt om de oorzaak van het probleem af te breken.”
“Dat kan verwarrend zijn, maar in de MPR-gegevens zien we terug dat het dit verhoogde celgetal bij de behandelde koe vandaan komt. De volgende keer ligt het celgetal van dit dier dan juist veel lager, waaruit blijkt dat het product zijn werk heeft gedaan.”
Transitieperiode ondersteunen
Sinds kort neemt dit melkveebedrijf deel aan het AHV Transition & Fertility Program, waarin de energiebalans van de koeien vanaf de droogstand wordt gemonitord. Hierbij krijgen de dieren in de opstartfase proactief AHV Booster, Aspi, StartLac en Metri toegediend. Ook is Commissaris begonnen met het nieuwste product van AHV: StopLac Tablet.
“Bij het eerste gebruik van StopLac zag hij de uier direct goed wegtrekken. Daarnaast ondersteunen al deze producten de stofwisseling in deze kritieke fase. Hierdoor neemt de kans op een negatieve energiebalans en een tekort in mineralen, zoals calcium, af”, legt Faber uit.

“Als dieren zich ziek gaan voelen, dan ben je eigenlijk al te laat. Door proactief ondersteunende producten van AHV toe te dienen, kunnen we net dat extra stapje zetten.”
Onderdeel van dit programma is een metabole scan, die een overzicht geeft van de toestand van verschillende groepen in het koppel. Hiervoor nemen dierenartsen van AHV bloedmonsters van respectievelijk droogstaande koeien, dieren in de opstartfase, pieklactatie en verse koeien. Aan de hand van deze bloedanalyses wordt zichtbaar welke dieren om extra aandacht vragen.
“Dit zijn dingen die je met het blote oog vaak niet ziet”, meent de melkveehouder. “Door er in de droogstand al dicht op te zitten, gaan de koeien beter de lactatie in.” Het effect laat zich zien op de melkgeldafrekening. Inmiddels ligt de melkproductie op dit bedrijf op 10.870 kilogram melk met 4,36 procent vet en 3,73 procent eiwit.
Melkveehouder houdt antibiotica buiten de deur
In het najaar heeft de melkveehouder een doos met AHV Respi klaarstaan om de kalveren te ondersteunen. “Wanneer de kalveren het een beetje moeilijk beginnen te krijgen op het gebied van longgezondheid, geven we ze een weekje Respi. Dan doen ze het al snel beter en zo kunnen we antibiotica buiten de deur houden”, aldus Commissaris.
Proactief handelen is dan ook kernwaarde op dit melkveebedrijf. “Als dieren zich ziek gaan voelen, dan ben je eigenlijk al te laat. Door proactief ondersteunende producten van AHV toe te dienen, kunnen we net dat extra stapje zetten. Een lichte verhoging in het celgetal merken we bijvoorbeeld snel op.”
Doordat de dieren op dit bedrijf gezonder zijn, is het antibioticagebruik zeer sterk gedaald. De melkveehouder doet aan selectief droogzetten. Enkel de dieren met langdurige uierproblemen krijgen antibiotica toegediend volgens een conventionele behandeling.

In de vorm van een behandelkaart krijgt de melkveehouder een overzicht aangereikt, waarop staat welke dieren op welk moment een product toegediend dienen te krijgen.
“We proberen de koeien in hun kracht te zetten”, voegt Faber hieraan toe. “Op dit bedrijf uit dat zich in het proactief kijken naar uiergezondheid aan de hand van MPR-gegevens. Nieuwe gevallen met uierproblemen kunnen we hierdoor voorkomen. Ook ondersteunen we koeien de transitie- en opstartfase.”
Waar Commissaris eerst wat afwachtend was, staat hij nu volledig achter de AHV-producten. En niet alleen omdat de auto van AHV nu een witte in plaats van een gele kentekenplaat heeft.
Tekst en beeld: Kim Sjoers