Het begrijpen van bimodaliteit, het analyseren van oorzaken en het definiëren van oplossingen kan bijdragen aan betere melkprestaties. – Paul Peetz (Manager Melktechnologieën bij Lely).
Wat is bimodaliteit?
Bimodaliteit is een inefficiënte melkafname, gekenmerkt door een afname in melksnelheid aan het begin van de melking, vaak veroorzaakt door een onjuiste voorbereiding vóór het melken.
Figuur 1 toont hoe een bimodale melking eruitziet in termen van melkstroom en duur van het melkproces. Hoewel de melkrobot gewoon blijft functioneren zoals ontworpen, kan de koe – en specifiek het speenweefsel – negatief worden beïnvloed door deze onverwachte afname in melkstroom.

Gezondheid van de koe en melkproductie
Bimodaliteit kan ervoor zorgen dat de speen anders in de tepelvoering past. Deze verandering kan leiden tot een verhoogd vacuüm in het kopstuk van de tepelvoering, wat ophoping in het speenweefsel veroorzaakt. Dit kan leiden tot langzamer melken en ongemak bij de koe, waardoor de kans op een volledige melkafname afneemt.
Wanneer bimodaliteit wordt verminderd, kan een betere melkstroom worden gerealiseerd. Figuur 2 toont hoe een optimale melkbeurt eruitziet: zodra het melken begint, start de melkstroom direct en blijft constant tot het einde van de melkduur.

Oorzaak en gevolg: Waar komt bimodaliteit vandaan?
Om de gezondheid van de koe te verbeteren en de melkproductie te verhogen, is een lage bimodaliteit ideaal. Daarvoor is het van belang dat we eerst begrijpen waar het vandaan komt.
Melken is een natuurlijk proces, bedoeld om kalveren te voeden. Wanneer een kalf wil drinken, raakt het eerst de uier aan voordat het begint te drinken. Deze stimulatie is essentieel. Met een melkrobot wordt dit nagebootst met de voorbehandeling door middel van borstels. Als die wordt vergeten, gehaast of ineffectief uitgevoerd, kan dat leiden tot bimodaliteit.
Hoewel de meeste melkveehouders een vorm van voorbehandeling toepassen vóór het melken, komt bimodaliteit nog steeds op grote schaal voor.
Belangrijk om te onthouden is dat elke koe uniek is. Elke koe heeft andere behoeften qua stimulatie vóór het melken. Een individuele aanpak is uitdagend, maar mogelijk dankzij innovaties die data gebruiken om instellingen per koe te optimaliseren.

Minder bimodaliteit dankzij melktechnologie
Geautomatiseerd melken heeft het melkproces door de jaren heen verbeterd en geoptimaliseerd. We richten ons op drie onderdelen van het melkproces: voorbehandeling, melken en nabehandeling. Meer weten? Bekijk The Art of Milking (NL)
Nieuwe technologieën en optimalisaties zijn geïntroduceerd voor elk onderdeel, waaronder de toevoeging van borstels. Deze borstels reinigen én stimuleren de spenen in de melkrobot vóór het melken, wat het melkproces verbetert.
Doelen stellen voor bimodaliteit
Het volledig voorkomen van bimodaliteit is in de praktijk bijna onmogelijk. Eén reden daarvoor is de noodzaak om de totale melkduur in balans te houden. Bijvoorbeeld: een goede voorbehandeling kan het aantal bimodale melkbeurten verminderen, meestal door de borsteltijd te verlengen. Maar als je die tijd te veel verlengt, neemt de totale melkduur toe, wat de algehele prestaties van het bedrijf kan beïnvloeden.
Het percentage bimodale melkbeurten verschilt per melkveebedrijf en per koe. Het is dus aan elke veehouder om realistische doelen te stellen op basis van de huidige situatie en de gewenste uitkomst voor het bedrijf.
Datagedreven voorbehandeling
Er zijn stappen gezet met een nieuwe datagedreven aanpak voor de voorbehandeling vóór het melken. Hierbij wordt informatie die tijdens het melkproces wordt verzameld gebruikt om de instellingen voor elke individuele koe automatisch aan te passen op kwartier niveau. Tests op tientallen melkveebedrijven wereldwijd toonden een vermindering van bimodale melkbeurten met 40% binnen slechts vier weken aan. Dit benadrukt het grote potentieel van slimme, individuele aanpassingen om de melkefficiëntie te verbeteren.
De voortdurende ontwikkeling van melktechnologie blijft vooruitgang stimuleren. Door steeds nieuwe oplossingen te verkennen, is de sector beter in staat om bimodaliteit te verminderen, het comfort van de koe te verbeteren en de prestaties van het melkveebedrijf te optimaliseren. Weten wat jij kan doen tegen bimodaliteit? Neem contact op met je Lely Center
Soortgelijke artikelen lezen?





