Goede klauwgezondheidsgegevens zijn essentieel voor het monitoren van klauwproblemen bij koeien en voor het ontwikkelen van controle- en preventiemaatregelen. Dit kan melkveehouders helpen om kreupelheid te voorkomen, evenals een daling van de productie die vaak veroorzaakt wordt door kreupelheid van melkkoeien.
De behandelingskosten voor elk geval van kreupelheid worden geschat op meer dan € 200,- per melkkoe! Het komt helaas regelmatig voor dat er bij 20-30% kreupelheden zijn, in sommige gevallen zelfs meer dan 50% in een melkveestapel.
Met het vastleggen van goede gegevens van de klauwgezondsheids gegevens, kunnen melkveehouders de impact van kreupelheid bij melkkoeien, en daarmee een potentiele winst evalueren, nieuwe controle- en preventieprogramma’s opzetten en de huidige situatie voor het beheren en voorkomen van kreupelheid beter onder controle houden.

Een goed klauwgezondheidsdossier helpt bij het voorkomen en beheren van problemen met de klauwen
Met klauwgezondheidsregistraties kunnen melkveehouders evalueren of de klauwgezondheid op hun bedrijf wel of niet in overeenstemming is met de geldende normering vanuit hun melkfabriek of hun collega’s. Zo niet, dan kunnen ze corrigerende maatregelen nemen en klauwgezondheidsgegevens blijven gebruiken of de aanpak gewerkt heeft en verbetering zichtbaar is.
Enkele voorbeelden van acties, gebaseerd op een beoordeling van klauwgezondheidsdossiers, die ondernomen kunnen worden als een melkveehouder een kreupelheidsprobleem in zijn bedrijf constateert:
- De frequentie van voetbaden verhogen als er sprake is van infectieuze kreupelheidsproblemen.
- Het aanpassen van structurele zaken in de stal, zoals boxmaten,boxbedekking en/of ventilatie om het comfort van de koeien te verhogen wanneer niet-infectieuze problemen vaker voorkomen.
- Het opstellen van een programma voor het regelmatig bekappen van de klauwen en het evalueren of dit daadwerkelijk ook gebeurt.
- Het verbeteren van de voeding van melkkoeien met Zinpro® Performance Minerals® en het gebruik van gegevens om de extra voordelen van de verandering bij te houden.
Waarom melkveehouders geen klauwgezondheidsdossiers bijhouden
De klauwgezondheid wordt helaas in veel gevallen niet systematisch geregistreerd, zoals bij andere ziekten zoals mastitis of celgetal, die elke dag tijdens het melken worden gecontroleerd. In een aantal gevallen wordt de klauwgezondheid alleen geregistreerd op basis van bezoeken van professionele klauwbekappers die soms maar één keer per maand komen.
Een andere reden waarom klauwgezondheidsgegevens ontbreken op melkveebedrijven is dat er geen automatische methode is om de klauw- of motoriekconditie te controleren. Melkveehouders en medewerkers moeten fysiek naar de beweging van elke koe afzonderlijk of naar hun klauwen kijken om eventuele klauwaandoeningen en de score van de motoriek te registreren. Het gericht bekijken van alle dieren om een klauw-score vast te leggen kost te veel werk en past vaak niet in het arbeidsplaatje.
Vaak houden veehouders geen data bij van lichte kreupelheden, omdat in dit stadium van de ziekte helaas geen specifieke bestrijdings- of behandelingsmaatregelen worden genomen.
Daarnaast zijn melkveehouders zich vaak niet volledig bewust van de verborgen verliezen die hun bedrijf kan lijden door de impact die kreupelheid bij melkkoeien kan hebben op groei, voortplanting en melkproductie. Een koe die bijvoorbeeld licht kreupel is, kan producenten doen denken dat behandeling niet nodig is, maar het kan uiteindelijk de reden zijn dat ze niet drachtig wordt tijdens deze lactatie. Milde gevallen van kreupelheid kost een koe vaak wel weerstand en kan resulteren in secundaire infecties die het celgetal verhogen of zelfs een mastitisgeval bevorderen.
Door kreupelheid te verminderen en de klauwgezondheid te verbeteren, kunnen melkveehouders problemen in hun melkveebedrijf verminderen en dit kan eenvoudig worden bereikt door goede klauwgezondheidsgegevens bij te houden en daarnaar te handelen.
Hoe ontwikkel je een goed hoefgezondheidsdossier
Bij het bijhouden van klauwgezondheidsdossiers is het belangrijk om de procedures te standaardiseren. De criteria voor het identificeren en registreren van kreupelheid bij melkkoeien verschillen niet alleen van bedrijf tot bedrijf, maar in veel gevallen ook tussen verschillende medewerkers binnen hetzelfde bedrijf. Vaak hebben de registraties een inconsistente ziekteclassificatie die de interpretatie kan bemoeilijken.
Er moet worden geprobeerd om de soorten aandoeningen die worden geregistreerd te vereenvoudigen. Meer dan 75% van de waargenomen aandoeningen kunnen worden samengevat in slechts vijf ziekten: digitale dermatitis, witte lijn, zoolzweren, stinkpoot, en teennecrose. Bedrijven kunnen hun gegevens relatief eenvoudig vereenvoudigen en standaardiseren.
Klauwgezondheidsgegevens moeten ook betrouwbaar zijn. Dit betekent dat je alle aandoeningen of klauwproblemen die je regelmatig ziet consequent en nauwkeurig moet registreren, zonder beschikbare informatie over te slaan. Als een professionele klauwbekapper klauwgezondheidsgegevens bijhoudt, zorg er dan voor dat hij deze gegevens deelt met de melkveehouder, zodat ze ook bijgehouden kunnen worden met aanvullende bedrijfsgegevens.

Bronnen voor klauw gezondheidsdossiers
Veel managementsystemen hebben functionaliteit voor het bijhouden van klauwgezondheidsgegevens op verschillende niveaus. Veel onafhankelijke platforms zijn speciaal gebouwd voor het invoeren van klauwgezondheidsgegevens en kunnen uiteindelijk worden gesynchroniseerd met software voor bedrijfsgegevens. Het Zinpro® First Step® programma geeft de mogelijkheid om locomotiescores of prevalentie van klauwaandoeningen vast te leggen.
Voor meer informatie:
Neem contact op met Theo de Vries tdevries@zinpro.com of bezoek: zinpro.com/dairy
Performance Minerals® en FirstStep® zijn gedeponeerde handelsmerken van Zinpro Corp. ©2021 Zinpro Corp. Alle rechten voorbehouden.

